Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
OĽaNO a priatelia predstavilo program. Sú v ňom staré klasiky ale aj vymedzenie sa proti Progresívnemu Slovensku
Zdielať na
Noviny PLUS

OĽaNO a priatelia predstavilo program. Sú v ňom staré klasiky ale aj vymedzenie sa proti Progresívnemu Slovensku

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Hnutie OĽaNO a priatelia predstavilo svojich 10 kľúčových podmienok pre vstup do demokratickej vlády pod názvom Zmluva so Slovenskom. Okrem klasických 500 eur za voľby a 200 eur na dieťa sa v programe nachádzajú aj sociálne opatrenia, hypotekárne prázdniny, ale aj vymedzenie sa proti Progresívnemu Slovensku.

Hlavnými bodmi programu sú potraviny za najnižšie ceny, predĺženie príspevku 200 eur na dieťa, daňový bonus 100 eur pre mamy alebo mladých ľudí, ako aj športovné 50 eur mesačne pre každé dieťa od prvého do ôsmeho ročníka ZŠ. Ďalej sa tam nachádzajú hypotekárne prázdniny pre rodiny s deťmi do 6 rokov, 4-dňový pracovný týždeň a tiež vyplatenie mzdy do 10. dňa následujúceho mesiaca. V programe sa tiež nachádza 500 eur pre každého, kto príde k voľbám, zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a zmena paragrafu 363. Posledným bodom je vymedzenie sa proti liberálnym návrhom Progresívneho Slovenska.

Poučili sa?

Podľa predsedu OĽaNO a priatelia Igora Matoviča je odkaz jednoduchý. Buď vyhrá mafia, alebo ľudia. Pripomenul, že kvôli rozkrádaniu minulých vlád bola "páchaná genocída na rodinách s deťmi," ktoré museli žiť z almužny. Podľa predsedu OĽaNO si zobrali skúsenosť z poslednej vlády, a preto sa neuspokoja s tým, že ich body budú presadené v programovom vyhlásení vlády. Preto by chcel, ak by boli v budúcej koalícii, aby ich body boli prerokované a schválené na prvých schôdzach budúceho parlamentu.

"Nedovolíme vám to, dámy a páni z Progresívneho Slovenska"

V poslednom bode programu sa Igor Matovič zameral na program Progresívneho Slovenska. Ostro sa vymedzil proti konkrétnym bodom, ako napríklad bezplatným kondómom pre mladých nad 16 rokov, alebo bezplatnej antikoncepcie pre mladých taktiež nad 16 rokov. Pre predsedu OĽaNO je výkričníkom, že PS chce zaviesť bezplatné potraty na počkanie pre dievčatá bez rozdielu veku a bez informovania rodičov. Taktiež je pre neho neprípustné, že PS neponúka alternatívy ku potratu a chce zrušiť už tie existujúce.

Igor Matovič sa tiež vyjadril, že nepodporia vyučovanie LGBTI na školách, manželstvá pre homosexuálov a transsexuálov a ani ich možnosť adopcie detí. Vymedzil sa tiež proti zmene pohlavia bez psychologického a psychiatrického vyšetrenia.

Sumár populistických sľubov?

Podľa politológa Samuela Abraháma sú najviac populistickými tie opatrenia, ktoré majú ľuďom priamo dávať peniaze. "Peniaze, ktoré nemajú, ktoré nikdy nevlastnili a ktoré Slovensko takisto nemá," pripomenul. Podľa neho by to znamenalo ďalšie zadĺženie. Taktiež spomenul, že populistické opatrenia majú v programe všetky strany, avšak v prípade OĽaNO to bije do očí. "Tá absurdnosť, tých 500 eur pre niekoho kto pôjde k voľbám, je urážlivá pre rozumného občana, až je škandalózna," a označil to za rétorické cvičenie. Podľa neho si to deň po voľbách už nikto nebude pamätať a podmienku 500 eur na voliča označil len ako sľub.

Zdielať na

Súvisiace články