Skoro jasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
NR SR opäť neuznášaniaschopná: Poslanci ilegálnu migráciu pred voľbami používajú, ale riešiť ju asi nechcú
Zdielať na

NR SR opäť neuznášaniaschopná: Poslanci ilegálnu migráciu pred voľbami používajú, ale riešiť ju asi nechcú

BRATISLAVA / Poslanci síce migráciou strašia, ale aspoň čiastočný krok k riešeniam neurobili. Mimoriadnu schôdzu iniciovanú vládou neotvorili ani po víkende.

Poslancom sa v pondelok nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k vládnej novele zákona o pobyte cudzincov. Neprezentoval sa dostatok poslancov. Novela mala priniesť zmenu, podľa ktorej by už polícia nevydávala potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska každému cudzincovi. Vláda návrhom reagovala na zvyšujúcu sa nelegálnu migráciu. Parlamentu navrhovala materiál prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Naď viní Sasku

Ak by sa odprezentovali poslanci za stranu SaS, mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k nelegálnej migrácii sa mohla otvoriť. Skonštatoval to nezaradený poslanec Jaroslav Naď z mimoparlamentnej strany Demokrati. "Čarovný papierik", ktorý láka cudzincov na Slovensko, je podľa Naďa "maslo na hlave" expremiérov Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD).

"Samozrejme, že nebudú oni tí, ktorí spôsobili ten bordel za to hlasovať. Ale že za to nehlasovali ani tí z demokratického spektra, tak to je už pre mňa veľké prekvapenie," skonštatoval. Strana má podľa nezaradeného poslanca Juraja Šeligu (Demokrati) záujem byť v tejto téme konštruktívnym partnerom. O situácii komunikujú aj s premiérom Ľudovítom Ódorom. 

OĽaNO hovorí o špeciálnej koalícii

Špeciálna koalícia zložená zo Smeru-SD, SaS a SNS zakázala poslancom vyriešiť problém s migrantmi na Slovensku. Na tlačovej konferencii to uviedol líder hnutia OĽANO Igor Matovič. "Ak by dnes tieto tri strany, respektíve pár ich poslancov, dnes hlasovali, do dvoch dní by na Slovensko zbytočne nevstupoval žiaden nelegálny migrant. Vedeli by, že žiaden papierik na legálny pobyt by nedostali," skonštatoval Matovič.

Zástupcovia Smeru-SD, SaS a SNS podľa neho za otvorenie mimoriadnej schôdze parlamentu nehlasovali preto, lebo nemajú inú tému do parlamentných volieb. "Je to pokrytectvo, cynizmus a chrapúnstvo zo strany týchto strán," povedal líder hnutia. Poslanci NR SR nebudú v pondelok rokovať o vládnom návrhu novely zákona o pobyte cudzincov, ktorá mala riešiť zmeny pri vydávaní potvrdení pre cudzincov.

SaS považuje rokovanie za kontraproduktívne

Strana SaS považuje akékoľvek zasadanie parlamentu v súčasnej dobe za kontraproduktívne. Vzhľadom na predvolebnú kampaň by to podľa nej prinieslo chaos. V pondelok poslanci SaS nepodporili rokovanie o vládnom návrhu novely zákona o pobyte cudzincov. SaS tvrdí, že pokiaľ sa povinnosť vydávania potvrdení pre cudzincov zdobrovoľní, počet prichádzajúcich migrantov bude vyšší a o cudzincoch nebude mať Slovensko žiadnu evidenciu.

"Treba chrániť vonkajšie hranice aj za prítomnosti ozbrojených síl a silových zložiek. Mimoriadna schôdza parlamentu by daný stav s nelegálnymi migrantmi nielenže neriešila, poskytovala by len ďalší priestor na šírenie strachu a nenávisti od Smeru či iných politikov," uviedol v stanovisku strany poslanec Juraj Krúpa (SaS). Strana tvrdí, že opakovane žiadali premiéra Ľudovíta Ódora, aby situáciu upokojoval.

Otvorenie schôdze pri aktuálnej predvolebnej kampani by podľa SaS prinieslo viac chaosu ako stability. Poslanci strany nepodporili v minulom týždni ani otvorenie schôdze, na ktorej sa mala riešiť situácia s pediatrami. SaS tvrdí, že tak zabránila kolapsu poskytovania detskej zdravotnej starostlivosti v nemocniciach.

Súvisiace články