Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Ministerstvo zdravotníctva chce zaviesť DRG systém, do budúcnosti by sa mohlo uvažovať aj o individuálnom pripoistení
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva chce zaviesť DRG systém, do budúcnosti by sa mohlo uvažovať aj o individuálnom pripoistení

BRATISLAVA / V ďalšom období bude zdravotníctvu dominovať nielen možné zavedenie DRG, ale skloňuje sa aj individuálne pripoistenie. Politici to vidia rôzne.

Slovenské zdravotníctvo je vo veľmi zlom stave. Nie je poddimenzované len personálne, ale aj čo sa týka investícíí, či stavu jednotlivých nemocníc. Zlepšenie nepriniesla ani toľko skloňovaná záchrana v podobe plánu obnovy. Bratislava sa z týchto financií novej koncovej nemocnice nedočká a už dnes je jasné, že sa bude musieť zaplatiť z verejných financií. 

Politické strany vidia riešenie rôzne

"Systém DRG je dôležitým prvkom, ktorý by mal priniesť poriadok do financovanie nemocníc. Preto zavedenie vítame a podporujeme. Zároveň, ale zdôrazňujeme, že ide zatiaľ len o skúšobnú prevádzku a je nutné, aby nová vláda našla odvahu na jeho plné zavedenie do praxe," vyjadrilo sa k téme DRG Progresívne Slovensko. 

Líderka kandidátky strany Demokrati Andrea Letanovská je zároveň primárkou oddelenia ARO v Bratislave. Aj ona vníma zavedenie systému DRG, ako prínosné. 

SaS vidí problém najmä v tom, že Slováci navštevujú špecialistov nadmerne. "Na každého občana pripadá približne 7 návštev ŠAS ročne, pričom priemer ostatných štátov V4 je to 3,8 návštevy ročne. To znižuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Zavedieme spoluúčasť pacienta pri návšteve ŠAS vo forme degresívneho poplatku za návštevu (napr. 5 eur pri prvej návšteve, 3 eur pri druhej návšteve, 1 euro za každú ďalšiu návštevu) a s ochrannými pásmami pre odkázaných a výhodami pre zodpovedných pacientov," uvádzajú v programe, kde sa zároveň odvolávajú na to, že sieť nemocníc treba optimalizovať. Považujú ju za príliš hustú, drahú a neefektívnu. 

O stanovisko k téme sme požiadali aj strany Smer-SSD a Hlas-SD. V prípade odpovede text aktualizujeme o ich vyjadrenie. 

Bude v hre aj individuálne pripoistenie?

Na tlačovej konferencii šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová poznamenala, že systém na Slovensku je nastavený unikátne a financie doslova vypúšťame cez hrdzavé potrubie. Problém vidí nielen v nastavenom systéme poistenia, ale aj v nezavedenom DRG systéme. Skloňovalo sa aj inviduálne pripoistenie občanov. 

Nemocnice sú prevažne pripravené na spustenie nového platobného mechanizmu, tzv. DRG systému. V pondelok to uviedla predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. DRG systém by sa mal podľa ministra zdravotníctva Michala Palkoviča spustiť od budúceho roka pri troch skupinách diagnóz.

Nemocnice sú na DRG pripravené

"Podarilo sa pilotne naštartovať kroky potrebné na cenovú reguláciu cez úhradový mechanizmus DRG. Urobili sme aj na našich útvaroch veľmi veľa práce. Dá sa povedať, že aj štátne nemocnice, nielen súkromné, sú z veľkej časti na to už pripravené," povedala Bláhová.

Niektoré nemocnice však nie sú podľa Palkoviča nastavené na veľmi tvrdý DRG. "Zvolili sme si radšej pozvoľnejšie tempo. Vybrali sme tri okruhy diagnóz, ktoré budú platené len na základe produkcie, čiže DRG," doplnil. Avizuje, že sa budú zaoberať tým, ako to zmluvne zakotviť tak, aby boli jednotlivé pravidlá transparentné a čitateľné. "Pevne verím, že ďalší minister si osvojí prácu, ktorú sme vykonali za posledný polrok, a naviaže na ňu," dodal.

Súvisiace články