Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Smer-SSD sa vyhráža žalobou na prezidentku. O tom, čo je porušenie ústavy, rozhoduje ÚS a nie Fico, reaguje Lenč
Zdielať na

Smer-SSD sa vyhráža žalobou na prezidentku. O tom, čo je porušenie ústavy, rozhoduje ÚS a nie Fico, reaguje Lenč

BRATISLAVA / Konflikty medzi politikmi a hlavou štátu nie sú na Slovensku ničím novým, Zatiaľ čo Vladimír Mečiar odpočítaval pred prezidentským palácom čas, ktorý zostával bývalému prezidentovi Michalovi Kováčovi, a došlo aj k únosu jeho syna za hranice, Smer-SSD tvrdí, že Zuzana Čaputová porušila ústavu. Po voľbách ju chcú žalovať.

Prezidentka by mala začať ochraňovať demokraciu a inštitúcie, vrátane svojho úradu. Pre Noviny PLUS TV JOJ to povedal politológ Jozef Lenč. "Obžloba sa podáva na Ústavný súd SR a ten rozhoduje o tom, čo je a čo nie je porušenie ústavy," povedal Lenč s tým, že je jedno o čom je presvedčený Robert Fico, ktorí sa v minulosti o miesto na Ústavnom súde neúspešne uchádzal. 

Lenč upozornil aj na to, že prezidentka by mala začať aktívne brániť demokraciu, ale aj inštitúcie a vlastný úrad. "Fico zájde tam, kam bude chcieť," uzavrel pre Noviny PLUS. 

Je to ďalšie klamstvo Roberta Fica, uvádza hlava štátu

Prezidentka Zuzana Čaputová odmieta akékoľvek ovplyvňovanie trestnej kauzy prostredníctvom generálneho prokurátora. Vyjadrenia šéfa Smeru-SD Roberta Fica považuje za klamstvo a jeho predvolebnú kampaň. Prezidentská kancelária priblížila, že dôvodom stretnutia prezidentky so špeciálnym a následne aj generálnym prokurátorom v auguste 2021 boli napäté vzťahy medzi nimi. "Je to iba jedno z ďalších klamstiev Roberta Fica, pre ktoré na neho prezidentka prednedávnom podala žalobu, a potvrdzuje, kam je až schopný zájsť pre mobilizáciu svojich voličov," uviedol pre TASR riaditeľ odboru komunikácie prezidentskej kancelárie Jozef Matej.

Prezidentka sa so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom a následne generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom stretla pre ich napäté vzájomné vzťahy, ktoré v tom čase začali prerastať do otvoreného konfliktu medzi nimi a ich inštitúciami.

"Keďže prezidentka zodpovedá za riadny chod ústavných orgánov, považovala za primerané pýtať sa na dôvody, povahu a intenzitu ich sporu," priblížil Matej. Ak by teraz generálny prokurátor tvrdil, že prezidentka chcela ovplyvňovať trestné stíhanie, nemohol by podľa hlavy štátu čakať dva roky. "Musel by konať, inak by sa sám spreneveril funkcii generálneho prokurátora," odkázal Matej.

PS krok Smeru-SSD odmieta

"Ostro odmietam snahu strany Smer podať obžalobu na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Robert Fico len účelovo zneužíva očierňovanie prezidentky na predvolebný boj. Obžalobu na prezidentku je možné podať iba za vlastizradu, alebo za úmyselné porušenie ústavy. Ak si pán Fico myslí, že sem spadá rozhovor s generálnym prokurátorom, mal by radšej vrátiť právnický diplom," uviedol Šimečka v stanovisku pre médiá. 

OĽaNO označuje Roberta Fica za zbabelca

Obžalobe na prezidentku sa venoval predseda koalície OĽaNO na tlačovom brífingu. Vyzval Roberta Fica, aby išiel do debaty s ním - ako s jeho politickým súperom a "neútočil na ženu". Treba však poznamenať, že takúto výzvu by mohol Igor Matovič adresovať sám sebe, ke%dže aj on na hlavu štátu útočí vždy, keď s ním nesúhlasí. 

Ide o stupídny predvolebný ťah, vyjadrili sa Demokrati

Strana Eduarda Hegera, ústami Juraja Šeligu vyzvala ďalšie politické strany, aby sa vyjadrili, ako budú narábať s tým, čo označili za "pamflet na Prezidentku SR". Bývalý podpredseda NR SR za stranu Za ľudúi zároveň zdôraznil, že si je istý, že v nasledujúcich dňoch sa situácia ešte vyostrí. "Tu budú také obvinenia liietať," poznamenal Šeliga, ktorý zároveň položil otázku, prečo Maroš Žilinka nekonal, a nepodal oznámenie samostatne. Kryl prezdientku, alebo trestnú činnosť niekoho iného?" pýtal sa podpredseda Demokratov ďalej. 

Smer-SSD hovorí o porušení ústavy

Predstavitelia Smeru-SD plánujú po parlamentných voľbách podať na prezidentku Zuzanu Čaputovú návrh na obžalobu za porušovanie Ústavy SR.

Strana ju kritizuje za stretnutie s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom z augusta 2021, na ktorom chcela podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica ovplyvňovať prípad stíhania bývalého šéfa polície Petra Kovaříka.

Žilinka o stretnutí hovoril na nedávnej tlačovej konferencii. Fico zámer oznámil na sobotnej tlačovej konferencii. Ide podľa neho o dôkaz zasahovania politikov do práce orgánov činných v trestnom konaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie