Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kauza DPOH pokračuje: Na proteste pred bránami budovy došlo aj na bitku
Zdielať na

Kauza DPOH pokračuje: Na proteste pred bránami budovy došlo aj na bitku

BRATISLAVA / Hnev, vzájomná nenávisť, verbálne útoky a napokon facky. Protest organizovaný Maticou slovenskou pred mestským divadlom Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave poznačili násilnosti. Národniarov pobúril a k protestu podnietil reklamný plagát divadla. Inšpirovaný je budovateľskými vitrážami, ktoré zdobia priečelie budovy. Je na nich vyobrazená dúhová, ukrajinská a protiľudácka vlajka.

Nepriateľ pred bránami?

Pred Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava prišlo protestovať okolo 200 ľudí. Okrem bežných občanov a "matičiarov" bolo na mieste vidieť aj množstvo známych politických tvárí.

Predvolebný čas využili na sebaprezentáciu strany Smer-SSD, SNS, Republika i ďalšie marginálne krajne pravicové strany. Na počiatku bol reklamný plagát divadla promujúci novú divadelnú sezónu.

Vizuál sa pohráva s vizuálom samotnej budovy divadla, keďže inšpiráciou boli vytráže Janka Alexyho z obdobia socializmu, konkrétne z 50. rokov. Ďalšou dominantou je busta slovenského básnika, ktorá sa nachádza vo foyer divadla. 

Vedenie Matice slovenskej má za to, že Pavol Országh Hviezdoslav bol na tomto vizuáli vyobrazený mimoriadne dehonestujúcim spôsobom. Inak to vidí riaditeľka DPOH. 

"Z našej strany to nebolo zneuctenie, práve naopak, z našej strany to bola hommáge Hviezdoslavovi. Hviezdosla, ako smbol tohto divadla, ale aj Hviezdoslav, ako prvý prekladateľ Hamleta do slovenčiny," uviedla Valeria Schulczová. 

Aktuálne odkazy čeliace ostrej kritike

Autori si chceli vystreliť z povestnej "Bratislavskej kaviarne", ale aj varovať pred pozvoľným návratom autokratického režimu. Šéf "matičiarov" to označil za "ideologický zlepenec", pričom tvorcom vyčítal to, že je moderné spájať rôzne symboly a popritom zabúdať na tie národné. Riaditeľka DPOH sa voči tomuto výroku ohradila s tým, že práve Matica slovenská je v poslednom čase inštitúciou, ktorá podporuje ľudácke zmýšľanie. 

Protest proti protestu

Akciu národniarov opakovane narušili protidemonštranti. Verbálne útoky sa rýchlo zvrhli na fyzické. Na koho stranu by sa priklonil autor týchto veršov nevedno. Všetko sa to odohralo pred divadlom Pavla Országha Hviezdoslava, ktorý je autorom týchto veršov z diela Krvavé sonety:

"A národ oboril sa na národ s úmyslom vraždy, s besom skaziteľa. Kreš spráskal pušiek, zahrmeli delá: zem stene, piští vzduch, rvú vlny vôd, kde bleskom kmitla hrozná Astarot.[2] A jak v žne postať zbožia líha zrelá pod kosou, radom váľajú sa telá; v cveng šabieľ špľachce čerstvej krvi brod… Tak vo víchrici totej ukrutenstva, nímž ani tiger dravšie nezúri, zapadá nie zvlek:[3] výkvet človečenstva, života radosť smrtnej do chmúry, v prach purpur všeľudského dôstojenstva, v sutiny jasný palác kultúry!…"

P. O. Hviezdoslav

Najčítanejšie