Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Štatistický úrad SR: Predbežné výsledky sobotňajších volieb do NR SR sa začnú zverejňovať po desiatej večer
Zdielať na

Štatistický úrad SR: Predbežné výsledky sobotňajších volieb do NR SR sa začnú zverejňovať po desiatej večer

BRATISLAVA / Štatistický úrad SR zverejnil, akým spôsobom pripravl nadchádzajúce voľby do NR SR. Výsledky sobotňajších volieb sa začnú zverejňovať po 10 večer a to v 10 minútových intervaloch. Definitívne výsledky budú známe po podpísaní zápisnice. Vo finále budú známe aj mandáty poslancov do NR SR. Úrad očakáva, že výsledky volieb by mohli byť známe skôr, než obyčajne.

V porovnaní s predchádzajúcimi voľbami do NR SR, ktoré sa konali v roku 2020, bude Štatistický úrad SR v tohtoročných parlamentných voľbách spracovávať výsledky plne elektronicky zo všetkých miest a obcí zo 6 014 volebných okrskov, vrátane výsledkov zo zahraničia.

Na spracovanie výsledkov ŠÚSR použije Integrovaný volebný informačný systém IVIS - univerzálny systém pre všetky typy volieb a referend, ktorý poskytuje komplexné elektronické služby na prípravu, zber a spracovanie, ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov.

Práca odborných sumarizačných útvarov sa začína v sobotu 30. septembra po 22.00 h po uzavretí volebných miestností. Odborné sumarizačné útvary ŠÚSR počas volebnej noci a nedele postupne spracujú zápisnice zo 6 014 okrskov na Slovensku, vrátane 18, ktoré boli vytvorené pre voľbu poštou zo zahraničia.

Najťažšie to bude mať Bratislava

Najviac zaťaženým bude sumarizačné pracovisko v Bratislave, kde sa budú spracovávať výsledky hlasovania z 398 okrskov. Z viac ako 200 okrskov budú spracovávať výsledky aj sumarizačné útvary v Prešove (233), v Žiline (221), v Rimavskej Sobote (217) a v Nitre (211). Najmenej zaťaženými pracoviskami Štatistického úradu SR, kde spracujú výsledky z menej ako 60 okrskov, budú sumarizačné útvary v Šali, v Dolnom Kubíne, v Stropkove, v Pezinku, v Malackách a v Ružomberku.

Niekoľkomesačné prípravy

Štatistický úrad SR zabezpečuje prípravu, ale aj sumár výsledkov volieb rovnako, ako zverejňovanie volebných zápisníc. Na sociálnej sieti informovali o tom, že počas volebného víkendu bude transparentne sumarizovať výsledky volieb do NR SR.

"Naše sumarizačné pracoviská finalizujú prípravy na spracovávanie zápisníc zo všetkých 6 014 okrskov SR. Najviac vyťaženými budú pracoviská v Bratislave, Prešove a Žiline, najmenej v Šali, Dolnom Kubíne a Stropkove," zverejnil úrad. 

Volebné zápisnice sa budú sčítavať aj elektronicky, nejde však o elektrenické hlasovania, ktoré na Slovensku nie sú možné. "Vyškolili sme viac ako 700 našich zamestnancov," poznamenal zástupca štatistického úradu s tým, že zamestnanci budú súčasťou šumarizačných útvarov. Tých bude 51, pričom jeden útvar sa bude venovať celkovým výsledkom. Pracoviský bude mať útvar po celom Slovensku. Úrad pripravil aj e-kurzy pre účastníkov. 

"Jednou z úloh štatistického úradu je aj zverejňovanie predbežných výsledkov," povedal predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko. Štatistický úrad prirpavil aj dáta, ktoré sa týkajú predchádzajúcich volieb, ktoré si občania môžu pozrieť tu

Samozrejmosťou je aj to, že úrad postupuje podľa platnej legislatívy SR a v zmysle schválenej metodiky. Údaje budú kontrolovať okrskové komisie a nie je možné ich meniť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie