Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na Ukrajinu pôjde ďalšia Božena 5, financovali ju ľudia vo verejnej zbierke
Zdielať na

Na Ukrajinu pôjde ďalšia Božena 5, financovali ju ľudia vo verejnej zbierke

BRATISLAVA / Na odmínovacie zariadenie sa vyzbierala verejnosť. Slovenská zbrojovka z Krupiny si váži dôveru vo svoje produkty. Božena 5 bude pomáhať v civilných oblastiach.

Za zbietkou stoja dve občianske inciatívy - Mier Ukrajine a Darček pre Putina. Práve tieto dve iniciatívy zorganizovali zbierku Toto nie je hra, ktorá Ukrajine vybrali finančné prostriedky na nákup Boženy 5, ktorú vyrába slovenská zbrojovka sídliaca v Krupine. Zbierka sa spúšťala 8. mája - v Deň víťazstva nad fašizmom a uzavrela sa na Svetový deň mieru. 

Organizátori akcentovali skutočnosť, že zbierke pomohli aj príspevky v hodnote jedného eura. "Samotné odmínovanie bude započaté na jar budúceho roka, keďže je tam ešte veľa príprav, ktoré musia prebehnúť," poznamenal Dobrík, ktorý stojí za samotnou zbierkou. Vyzbierať sa podarilo 650-tisíc eur. 

Mier Ukrajine reprezentovala Zuzana Kizáková, ktorá akcentovala, že vďaka patrí najmä občanom Slovenska, ktorý sa do tejto zbierky zapojili a "vyslali do sveta signál, že nechceme byť ruskou guberniou"

Vďaka veľvyslanca Ukrajiny na Slovensku

Občanom sa poďakoval aj veľvaslanec Ukrajiny. "Ďakujeme, že pomáhate našim občanom," poznamenal Myroslav Kastran, ktorý zdôraznil, že Ukrajina je najzamíňovajšou krajinou a práve Božena 5 bude veľkou pomocou v ochrane civilného obyvateľstva. "Na Ukrajine evidujeme 26 odmíňovacích strojov a mal by narásť až na 60," pokračoval s tým, že každý jeden stroj je pre Ukrajinu dôležitý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie