Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Županka Jurinová: Nemyslím si, že som bola v kampani odstrčená. Politológ hovorí o Matovičovom chrapúnstve
Zdielať na

Županka Jurinová: Nemyslím si, že som bola v kampani odstrčená. Politológ hovorí o Matovičovom chrapúnstve

BRATISLAVA / Matovičovu koalíciu viedla do volieb, hoci od začiatku tvrdila, že mandát poslankyne si neuplatní. Županka Erika Jurinová skončila ďaleko za predsedom OĽaNO Igorom Matovičom. Mala však vôbec šancu uspiesť?

"Určite nie sme nadšení z toho, že sme opozičnou silou, ale ľudia si vybrali," povedala županka Jurinová, ktorá trvá na tom, že OĽaNO bude silnou opozíciou, ktorá bude presadzovať prorodinnú politiku a protikorupčnosť. 

Počas kampane ju bolo vidieť len sporadicky a aj to najmä na rozhovoroch, kde si médiá pozývali buď lídrov kandidátky, alebo predsedov strán, hnutí a subjektov. Erika Jurinová sa najvýraznejšie objavila vo volebnom spote, no i tam jej po boku stál Igor Matovič. 

Podľa kritikov bolo postavenie Jurinovej príznačné a len naplnilo to, akým spôsobom Igor Matovič pristupuje k lídrom kandidátky. Jurinová napokon v kampani získala len približne tretinu hlasov z Igora Matoviča. Sám si pritom dal podmienku, že aby ho mohla vymeniť, bude musieť získať viac preferenčných krúžkov ako on. 

Nebola som odstrčená, reaguje Jurinová

Županka Žilinského kraja pre Noviny PLUS TV JOJ uviedla, že za svojím výsledkom vidí aj to, že na kandidátku prišla neskoro. "Priznám sa, že to veľmi neriešim. Popri kampani som musela poriadne a zodpovedne vykonávať aj funkciu, do ktorej som bola minulý rok zvolená," povedala Jurinová, ktorá sa odvolávala na aktívnu komunikáciu na sociálnych sieťach, ale aj bilboardy a noviny, ktoré OĽaNO hádzalo do schránok. 

"To, že Igor Matovič prichádza s viacerými otázkami cez tlačové konferencie, to je preňho úplne prirodzené. Určite som nevnímala, že by som bola nejako odsúvaná. Skôr to bolo o tom vedieť si nájsť časový priestor na to, aby som mohla viac prezentovať to, čo chcem," poznamenala Jurinová odvolávajúc sa na to, že pre neskorý príchod na kandidátku už nevedela mnohé veci ovplyvniť.  

Celé to bolo chrapúnstvo, reaguje odborník

Politológ Radoslav Štefančík zhodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ celú situáciu "s referendom o lídrovi" ako "chrapúnstvo Igora Matoviča".  Na to, že celá záležitosť je čudná, upozorňoval Štefančík od počiatku. "Bol to veľký nezmysel. Myslím si, že keď to pán Matovič prezentoval, tak o tom ani nevedela," poznamenal politológ, ktorý dal do pozornosti, že celú kampaň Jurinová pôsobila, ako keby ju to otravovalo. 

"Minimálne zo strany Igora Matoviča to bolo neúprimné a to, že ju do toho na silu nanominoval, bolo celé chrapúnstvo," uzavrel pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články