Skoro jasno
18°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Analýzy Na hrane s Weissom a Zalom: Smer-SD nepredstavil ani jediný sociálno-demokratický bod
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Weissom a Zalom: Smer-SD nepredstavil ani jediný sociálno-demokratický bod

BRATISLAVA / Roberta Fica v politike sprevádzali od začiatku 90. rokov, sú tvárami sociálnodemokratickej politiky, sú intelektuálmi, ktorí neskĺzli k primitívnemu slovníku a nenávistnej rétorike. Dnes skôr podporujú Petra Pellegriniho. Aká by bola spoluvláda Smeru a Hlasu, nastane kanibalizácia? A čo prítomnosť ľudí z kandidátky SNS v novej vláde, ktorí rozhodne nezdieľajú myšlienky modernej ľavice. Diskutovali Peter Weiss a Boris Zala.

Spojenie so Smerom bude pre Hlas zánikom

Podĺa Borisa Zalu je budúcnosť so Smerom-SD pre Hlas zásadne horšia, než by to bolo v prípade druhej koalície s PS, SaS a KDH. "Nie je to dobrá voľba," povedal na margo perspektívy Hlasu-SD.

Dodal, že je zrejmé, že ak premiérom bude Robert Fico a všetko bude jeho zásluhou a ľudia mu to budú aj pripisovať. Hlas-SD by mohol dopadnúť tak, ako Sme rodina, ktorá síce presadila určité veci, ale smotanu zlízla vláda. 

"Ja som túto koalíciu čakal," priznal Weiss a dodal, že verí, že Hlas-SD si zvážil všetky riziká. Smeru vyčíta, že sa stal skôr národno-konzervatívnou stranou, než sociálno-demokratickou. Spomenul aj Andreja Babiša, ktorý zlikvidoval českú sociálno-demokratickú stranu v Čechách a to tým, že si úspechy ako minister financií zobral na seba. "Smer bude mať väčší výtlak vo vláde," dodal. 

Zala si  zaspomínal, že sociálna demokracia vznikla ako opozícia proti neoliberalizmu Dzurindu a Mikloša. "Ja som od Smeru za posledné roky nečítal jediný sociálno-demokratický bod o vízii Slovenska," dodal Zala. 

Aké má Hlas v koalícii možnosti?

"Ak sa nebudú odlišovať, ľudia ich budú vnímať ako sociálno-demokratickú stranu s príveskom SNS," poznamenal Weiss, ktorý je presvedčený, že Peter Pellegrini povedie NR SR. Koalíciu podľa neho tvoria aj náboženský fundamentalisti a bude to problém nielen doma, ale aj v zahraničí. "SNS bude jeho koaličným partnerom," dodal s tým, že Danko je generálom bez vojska a ak mal Pellegrini problém s Republikou, mal by sa ohradiť aj voči SNS. 

Zala pripomenul, že SNS sa zmenila veľmi, pretože aj Slota rešpektoval a podporoval integračné kroky smerom na západ. "S tými ľuďmi, ktorí sú v klube - ako klerikálni fanatici, ale aj konšpirátori, tak to bude viesť k rokovaniu o vylúčení Smeru-SD z európskych socialistov," uviedol Zala. Horšie výsledky v medzinárodných rebríčkoch budú podľa Weissa výsledkom tejto vlády a bude jedno, či vydrží štyri roky. 

Čo bude s reformami?

Zala si netrúfol predpovedať budúcnosť jednotlivých rezortov a ani to, ako sa bude Hlas podieľať na tvorení programového vyhlásenia vlády. Pripomenul reformu nemocníc, ktorú v parlamente Pellegrinimu a Kalavskej zablokoval práve Robert Fico. "Ide o to, či ho k tomu Robert Fico pustí," povedal na margo reforiem s tým, že ani pri jednej strane nevidel štruktúru modernizácie a plánovaných reforiem. Pripustil, že môžeme čakať aj katastrofu. 

Weiss poznamenal, že Hlas-SD sa bude snažiť o redistribúciu zdrojov, aby sa zabránilo chronické zaostávanie. "Sú tam nádeje," pokračoval a spomenul aj sanáciu verejných financií. V tom vidí problém práve v poslancoch SNS, ktorí budú mať "veľkú vydieračskú silu". "Chcú vyvolávať kultúrno-etické vojny," dodal a nevynechal ani "nezriadené hlasovania". Práve tie podľa neho budú koalíciu vyčerpávať. 

Aj nominanti Smeru môžu byť problém

Zala zase pripomenul, že aj Smer-SD má nominantov, ako Kaliňák a Gašpar, ktorí neveštia nič dobré. Zala zároveň priznal, že prvý reálny konflikt nastal v kauze Bašternák, kde "minimálne minister Kaliňák bol v konflikte záujmov". "Jednoducho tento môj návrh neprešiel a Kaliňák zostal ministrom vnútra," uviedol Zala a dodal, že Kaliňák nie je etalónom boja proti korupcii. 

Zala odmietol, že by bol Šimečka nezrelý a nezvládol by funkciu predsedu vlády. "Je to záhada, ako je možné, odmietnuť takú ponuku, ako je ponuka na premiéra," dodal Zala a na konto ministerstva vnútra boli nezhody. "Na stole bola aj parita a ministerstvo financií," povedal Zala, ktorý si silnejšiu pozíciu na presadzovanie programu Hlasu-SD ani nevie predstaviť. 

"Aj pre mňa je tajomstvom, prečo sa takáto ponuka neprijala," prikývol Weiss, ktorý ale dodal, že v hre bola aj obava zo zvyšku koalície, ale aj z libertarianizmu Richarda Sulíka. Podľa neho by to spôsobovalo napätie medzi Sulíkom a Pellegrinim. 

Ako vnímajú konflikt Hamasu a Izraelu? 

Dozviete sa vo videu.

Súvisiace články