Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V čele rezortu kultúry možno Tomáš Taraba: Kultúra hovorí o spájaní sa za účelom odporu
Zdielať na

V čele rezortu kultúry možno Tomáš Taraba: Kultúra hovorí o spájaní sa za účelom odporu

BRATISLAVA / Tomáš Taraba sa nie príliš výrazne presadil ako člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Aktuálne sa jeho meno skloňuje v súvislosti s rezortom kultúry. Reakcie kultúrnej obce na seba nenechali dlho čakať.

Oslovili sme aj poslanca Tomáša Tarabu, ale na našu otázku o jeho možnom budúcom pôsobení na rezorte kultúry neodpovedal. Na sociálnej sieti však zverejnil status. 

"Všetkým umelcom Progresívneho Slovenska, ktorí sú roky nacicnutí na štátne financie a realizujú svojú kaviarenskú kultúru na úkor rozvoja ľudovej a národnej kultúry odkazujem, že informácia, že mám byť ministrom kultúry je ich čistý hoax," zverejnil Tomáš Taraba. 

Kultúra hovorí o spájaní sa za účelom odporu 

"Vážený pán Taraba, Váš status prezrádza, že o kultúre, o jej úlohe v civilizovanej modernej spoločnosti, o poslaní kultúrnych inštitúcií a o ľuďoch, ktorí kultúru v našej krajine tvoria, nemáte aleže nijakú kompetentnú predstavu. Vďakabohu, že je Vaša nominácia iba hoaxom," napísal na sociálnej sieti Tono Popovič.

"Ak sa naozaj stane nácek Taraba ministrom kultúry, mali by sme sa uz konečne zjednotit a dať jasne najavo, že to nie je možné, aby bol neonacista, konšpirátor, štváč... ministrom kultúry," objavilo sa na sociálnej sieti a pod príspevkom sa začali hromadiť komentáre na verejné výzvy a protesty. 

Aktuálne sa proti možnému vymenovaniu Tomáša Tarabu spustila aj občianska petícia, ktorá už má viac než 4-tisíc podpisov. 

Možného ministra kultúry Tomáša Tarabu si podali aj stand-up komici zo Silných rečí. Ich reakcie nájdete v galérii. 

Zatiaľ, čo zástupcovia štátnych inštitúcií nechcú komentovať obsadenie rezortu pred potvrdením nominata, inak túto hypotetickú otázku vnímajú samotní umelci. Člen Činohry SND František Kovár sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril, že si takúto nomináciu nevie predstaviť. "Je to prúser. Ja som toho človeka u nás v divadle nikdy v živote nevidel. Kultúra okrem toho nie je len divadlo," uviedol obľúbený slovenský herec. 

Na sociálnej sieti reagovala aj producentka Wanda Hrycová. "Ministrom kultúry nesmie byť človek, ktorý dlhodobo šíri bludy, hoaxy a konšpirácie o očkovaní, o vojne na Ukrajine a vlastne o hocičom, čo mu prinesie lajky," napísala a nevynechala ani to, keď Taraba verejne zosmiešňoval dcéru prezidentky Zuzany Čaputovej. "Oni si zajvne porozumeli, ale my sa nesmieme nečinne prizerať," dodala vo svojom obsažnom príspevku .

Cap záhradníkom, Taraba ministrom? pýta sa Jaurová (PS) 

"Ťažko povedať, do akej miery sú zverejnené nominácie na ministrov novej slovenskej vlády reálne. Ale ten zoznam mien vyzerá celkom autenticky. Áno, toto je politická a personálna realita troch koaličných strán. Ministerstvo kultúry si za tie desaťročia užilo príkorí viac než dosť, často naň odkladali politikov, ktorí nevedeli robiť nič, pretože „kultúre rozumie každý“. Ale musím uznať, že nominácia Tomáša Tarabu prekonala všetko, čo sme si doteraz vedeli predstaviť," napísala odborníčka na kultúru v PS na sociálnej sieti. 

Človek s preukázateľne fašistickými názormi, ktorý sa netají tým, že chce obmedzovať ľudské práva, ktorý nemá s kultúrou spoločné vôbec nič a tejto agende nerozumie a ktorý reprezentuje ten najhorší návrat do minulosti, aký dnes v slovenskom parlamente máme. Ideálny kandidát na ministra kultúry? Naozaj, pán budúci premiér Fico?" pýtala sa Jaurová. 

Strašné správy, hovorí Nicholsonová

"Sú to strašné správy z domova. Taraba ministrom kultúry, Kaliňák ministrom vojny, Huliak z Očovej minister prírody. Vraj je tam celoročne povolený odstrel zvierat, ktoré vykazujú homosexuálne správanie. Pellegrinimu stačí aj funkcia predsedu parlamentu. Eštók poupratuje jeho prúser za 150 tisíc eur v kartóne a labradora vystrieda pri Ficových nohách dobre urastený Peter. A Peter za to možno dostane šancu byť kandidátom Smer, Hlas, SNS na prezidenta republiky. Voilà!" reagovala Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá do volieb neúspešne kandidovala ako 150. za Demokratov. 

Odborník upozorňuje, že kultúra sa vie mobilizovať a má silný hlas

 "Je to čisto mocenská nominácia, respektíve nominácia, ktorá vychádza z nejakej koalično politickej logiky. Nemám vedomosť, že by sa poslanec Taraba venoval kultúre, alebo mal vedomosť, že by také ministerstvo existovalo," povedal politológ Miroslav Řádek pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Odborník upozornil, že iniciatíva Tomáša Tarabu bude určite smerovať k zrušeniu zákona, ktorý umožňoval vypnúť dezinfoweby. Vláde však odkazuje, že v prípade odporu kultúry sa je čoho obávať a nepomôže ani snaha kultúrnu obec vyhladovať.

"Myslím si, že kultúrna obec je v podobných rozpakoch ako my a jeho kontakty s kultúrou nie sú známe. Tam to môže ísť do veľkého napätia a to až do roviny, ako mal konflikt s kultúrnou obcou exminister Hudek. Ak bude chcieť byť Taraba natoľko aktívny, že bude chcieť do kultúry priamo zasahovať a to vrátane financovania, tak sa kultúrna obec veľmi rýchlo zmobilizuje," dodal pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že mu neodporúča ani netaktnosť ani manažerské správanie. "Môže nastať veľmi zaujímavý konflikt," uzavrel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie