Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Fico absolvoval tour po ministerstvách, jeho výroky mnohých prekvapili
Zdielať na

Fico absolvoval tour po ministerstvách, jeho výroky mnohých prekvapili

BRATISLAVA / Robert Fico si dnes urobil malé rezortné kolečko. Navštívil štyri ministerstvá, ako sám povedal, v poradí podľa priorít. Predstavil, čo v rámci nich považuje za najdôležitejšie a zároveň aj načrtol, ako budú vyzerať najbližšie štyri roky. Stretnutia s ministrami komentoval iba formou stručných tlačových vyhlásení.

Krátko po jednej popoludní navštívil ministra práce Erika Tomáša. A rovno aj predstavil plán na najbližšie dni.
"Navštívime východné Slovensko, jednu z tých možno 30 obcí, ktoré boli poškodené zemetrasením," informoval premiér Robert Fico.
Avizoval, že bude od rezortu financií žiadať viac peňazí na opravu majetku.

V tejto chvíli vie minister poskytnúť občanovi pomoc 800 eur, prípadne môže prostriedky dostať obec. Zároveň chce, aby sa do legislatívy v prvých troch mesiacoch budúceho roka dostala garancia na Slovensku už mýtických trinástych dôchodkov.



Fico na rezorte vnútra

Azda najviac pozornosti pútalo stretnutie na rezorte vnútra. Hnutie Slovensko – bývalé OĽaNO – bude iniciovať zasadnutie ústavnoprávneho výboru.

Postavenie takzvaných čurillovcov mimo službu Matúšom Šutajom Eštokom bolo podľa opozičných poslancov protizákonné. "Tieto personálne rozkazy vydal bez toho, aby to urobil v súčinnosti s Úradom pre ochranu oznamovateľov," uviedol Rastislav Krátky, poslanec za stranu Slovensko (bývalé OĽaNO). Premiér ale má iný názor.

"Vyslovujem pánovi ministrovi plnú podporu pri personálnych rozhodnutiach, ktoré urobil hneď v prvých dňoch pôsobenia na ministerstve vnútra," reagoval premiér. 

"Slovíčko pomsta ani revanš nemám vo svojej osobnostnej ani personálnej výbave," vyjadril sa Šutaj Eštok. Mená nového policajného prezidenta či šéfa SIS-ky sme sa nedozvedeli. Jednu podstatnú personálnu zmenu ale už poznáme. Minister chce na čele policajnej inšpekcie bývalého riaditeľa NAKA – Branislava Zuriana.



Fico na rezorte spravodlivosti

Čo sa týka rezortu spravodlivosti, Robert Fico plánuje zmenu trestného zákona aj poriadku. Chce pôsobiť viac preventívne a "prevýchovne".
"Budeme reagovať na nezmyselne vysoké trestné sadzby, drakonické, ktoré nič neriešia. Budeme reagovať na zneužívanie postavenie kajúcnikov v trestnom konaní," dodal premiér. Zároveň máme podľa neho preplnené väznice. Od súdov bude očakávať častejšie využívanie alternatívnych trestov, napríklad náramkov.



Na ministerstve zahraničných vecí Fico zaujal hlavne odvážnym výrokom

"Hovoríme našim partnerom v NATO – nech sa páči, pokračujte, a keď sa na Slovensku urobí referendum, tak dopadne tak, že by 70 % bolo za vystúpenie z NATO,"
komentoval Robert Fico. No potvrdil, že zahranično-politická orientácia sa meniť nebude. Zároveň sa ale chce pozerať aj na iné regióny.

"Nehovorme stále o západnej Európe a Európskej únii. Svet sa úplne mení a jeho dynamika je určovaná úplne inde ako v Bruseli," vyjadril sa premiér Robert Fico.
Konkrétne priority spolu s ministrom predstaví až v programovom vyhlásení vlády. Minimálne o jednej už ale vieme.



"Pre nás je absolútne kľúčové, aby sme opäť oživili V4," uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Premiér plánuje po návšteve Česka zavítať práve do ostatných krajín V4, no aj do Nemecka, Číny či Vietnamu. Ešte predtým ale obehá všetky ministerstvá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie