Oblačno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Che Guevara nie je Ježiš so zbraňou, všetko robil s poctivou dávkou brutality, reaguje dejepisárka Sviteková
Zdielať na

Che Guevara nie je Ježiš so zbraňou, všetko robil s poctivou dávkou brutality, reaguje dejepisárka Sviteková

BRATISLAVA / Minulý týždeň politiku rozvíril podpredseda NR SR Ľuboš Blaha, ktorý vymenil portrét prezidentky Zuzany Čaputovej za obrázok Che Guevaru. Dejepisárka vysvetľuje, prečo to nie je v poriadku.

Podpredseda NR SR za Smer-SD odstránil aj vlajku Európskej únie, pričom ju vymenil za ďalšiu slovenskú vlajku. Zo strany KDH mu za to hrozí odvolávanie. 

"KDH dôrazne odsudzuje konanie Ľuboša Blahu, keď v kancelárii NR SR odstránil vlajku Európskej únie a portrét prezidentky nahradil portrétom zahraničného predstaviteľa najradikálnejšieho komunistického krídla Che Guevaru," uviedla šéfka klubu KDH Martina Holečková.

Na Che Guevaru sa pozrela dejepisárka

Podľa Sandry Svitekovej ovplyvnila súčasný obraz diktátora Che Guevaru popkultúra, ktorá ho vyobrazuje ako rebela a táto predstava je veľmi romantizujúca. "Che Guevara pomohol Castrovi prevziať moc a nastoliť totalitnú diktatúru," upozornila vo videu na sociálnej sieti a dodala, že podporoval represívny komunistický režim. 

Dejepisárka upozornila aj na to, že Che Guevara bez mihnutia oka popravoval každého, koho považoval za nepriateľa "jeho revolúcie". "Osobne dohliadal na popravy a mučenie politických väzňov," pokračovala tvorkyňa obľúbeného náučného kanálu Dejepis inak. 

"Rebélia vo forme vystavovania kontroverzných historických postáv, z pozície dospelého, vyformovaného, vzdelaného človeka, ktorý si vychutnáva slobodu, ľudské práva a všemožné výdobytky západného sveta, je také… popravde ani neviem ako to nazvať," uviedla Sviteková. 

Viac vo videu:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sandra z Dejepis Inak (@dejepisinak)

Súvisiace články