Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Na hrane s Dankom a Šimečkom: Debata ako zo štvrtej cenovej, padli výzvy na stiahnutie mikrofónu
Zdielať na

Na hrane s Dankom a Šimečkom: Debata ako zo štvrtej cenovej, padli výzvy na stiahnutie mikrofónu

BRATISLAVA / Ministerstvo cestovného ruchu, národné kuchynské menu, nemiešanie slovenskej kultúry s inými, to je zlomok toho, čo avizuje SNS. Zvyšok sa dozvieme z vládneho programu, ktorý už o týždeň o tomto čase bude zrejme niekoľko hodín schválený. Čo na to opozícia, ktorá už hlási – ide sa odvolávať a pokúsi sa o pozíciu pripraviť podpredsedu parlamentu a ministra vnútra. V dueli sa stretli Andrej Danko s Michalom Šimečkom.

Čo bude s národným menu?

Podľa Andreja Danka má každý národ definované menu. "V Maďarsku dokonca evidujú, koľko sa tých jedál predá a podľa toho dotujú produkciu," uviedol v úvode relácie. Podľa Danka je to na mieste, aby mal národné jedlo aj cudzinec, ktorý k nám príde. "Keď niekto robí sushi, tak mu určite nebudeme odporúčať halušky," dodal Danko. Danko začal hneď z úvodu útočiť aj na moderátorku relácie, ktorá sa ho pýtala aj na to, či bude národné menu pre reštaurácie povinné. 

"Ani ja neviem, ako by to malo fungovať," reagoval Šimečka s tým, že vláda nie je schopná riešiť reálne problémy ľudí. "Problémom Slovenska nie je národné menu," povedal Danko a dodal, že v cestovnom ruchu je chaos a SNS si vybrala ako tému šport a cestovný ruch. 

Čo bude s kultúrou?

Danko sa vrátil aj k téme Baletu SND a tanečníka, ktorý je Kórejec. "Nechcem, aby mal vyšší plat na úkor našich hercov," povedal Danko. Činohra je ale iný súbor ako Balet SND a každá časť má vlastné finančné prostriedky. Danko zároveň tvrdil, že sa mal Šimečka s moderátorkou relácie dohodnúť, čo nie je pravda. Útočil aj na štandardné médiá. 

"Nepozerať len na záujmy Národného divadla," povedal s tým, že chcú viac dotovať folklórne festivaly. "Pre nás je dôležitá aj podpora kultúrnych menšín," dodal. "Pán Danko poprel vyjadrenia svojej ministerky kultúry," povedal Šimečka s tým, že či sa nedostane dotácia filmu, v ktorom bude hrať český herec. "Čo zas klamete?!" rozčúlil sa Šimečka. "To nie je podpora LGBTI pochodov," povedal Danko s tým, že má na mysli národnostné menšiny. "Keď hovoríte o čistote kultúry, tak to je jak jazyk z 30. rokov," povedal Šimečka a oponoval Dankovi aj tým, že minister životného prostredia chce podľa neho znivočiť prírodu. V relácii dokonca spomenul dezinformačnú scénu. 

Ochrana životného prostredia

"Pán Šimečka má asi o ochrancovi prírody predstavu, ako je pán Rizman, že dlhé vlasy a náušnica v uchu," pokračoval Danko s tým, že novinári "sú na SNS besní". Poprel, že by SNS nechcela prírodu chrániť a opäť sa vrátil k tomu, že 21 miliónov "dal štát Sorosovi a 23 miliónov na propagáciu cestovného ruchu"

Šimečka oponoval tým, že k zonácii parkov nás zaviazala aj Európska únia a v prípade porušenia nám hrozia aj stámilionóve pokuty. "Slovensko už bolo zažalované za to, že nedostatočne chráni životné prostredie a biotopy," pokračoval ďalej s tým, že ak by chcel minister Taraba zmenšovať parky, alebo významne znižovať stupeň ochrany, tak Slovensku hrozia veľmi veľké pokuty. 

"Ja vás môžem ubezpečiť, že hľadáme zlatú strednú cestu," preagoval Danko a spomenul aj "problémy s medveďmi a vlkmi". "Pán Taraba má elementárne právo vymeniť ľudí na úrade. Vy nám vzdorujete cez svojich nominatov, ktorí sú zrazu chranení svedkovia. Blokujete prevzatie ministerstva," pokračoval podpredseda parlamentu s tým, že opäť vytiahol Sorosa a rezort životného prostredia označil za "slniečkársky"

Šimečka doplnil, že nevieme, aké kroky chce minister Taraba robiť a upozorňuje na riziká. Zdôraznil aj dôležitosť boja s klimatickou krízou. "Všetko idete ničiť a deštruovať namiesto toho, aby ste priniesli pozitívnu víziu," reagoval šéf PS. 

Andrej Danko v Bruseli?

Danko poznamenal, že SNS potrebuje mať zastúpenie v Bruseli a povedal aj to, že SNS v týchto voľbách dva razy neuspela. "Nechajte to, aby som rozhodol v správny čas," povedal a zaútočil na moderátorku, ktorá sa ho opýtala, či je to fér voči voličom, ktorí mu dali mandát na aplikovanie domácej politiky. "Čo si to vy dovoľujete?!" zaútočil znova Danko v momente, keď sa pýtala Šimečku, či je to podľa neho voči voličom fér a to v prípade ktorejkoľvek politickej strany. 

"Verím, že vás roztrhne a my vydržíme štyri roky," reagoval na budúcnosť vládnej koalície a pokračoval, že Dolinková spomínala vakcináciu a zároveň aj to, že Druckerovi neprekážaju mimovládky. Zdôraznil, že SNS bude trvať na tom, aby sa k deťom do 18 rokov nedostali tretie osoby bez súhlasu príslušnej rady školy, povedal Danko a uviedol: "Ja sa pred Ficom neplazím." "Pán Danko nediskutuje, len uráža," reagoval Šimečka na ďalší útok podpredsedu parlamentu. 

"Tomáš Drucker sa vyplašil, lebo vedel, že hovorím o mimovládkach, ktoré blbnú deťom hlavy," pokračoval Andrej Danko a dodal, že v koalícii žiaden prbolém nie je, lebo si to vydiskutovali. 

Šimečka zdôraznil, že jednota opozície bude pri tejto vláde kľúčová, ale zároveň priznal, že vzťahy tam nie sú najlepšie. "Máte pravdu, že opozícia nie je manželský zväzok," poznamenal s tým, že výroky Igora Matoviča nebude komentovať. 

"My sme avizovali, že to je prvý minister, ktorého budeme odvolávať," odpovedal Šimečka s tým, že protizákonné konanie Šutaj Eštoka potvrdil aj súd. Danko reagoval tým, že každý minister má právo vymeniť svojich podriadených. "Odvolávanie za zvesenie obrazu" pripísal "amaterizmu PS" rovnako, ako to, že chcú odvolávať ministra vlády, ktorá ešte nemá dôveru. 

"Princíp je taký, že ak niekto oznámi protispoločenské konanie, tak má byť chránený, ale len voči tomu, kto ho môže pripraviť o miesto," odpovedal Danko a priznal, že Úrad na ochranu oznamovateľov budú reformovať zákonom. Šimečka uviedol aj to, že Šutaj Eštok by mal odstúpiť, pretože aj súd rozhodol o jeho nezákonných krokoch. 

Čo bude vo vládnom programe?

Andrej Danko bude v rámci vládneho programu trvať na národnom menu. Šimečka očakáva, že vláda sa bude snažiť ovplyvniť vyšetrovania, prioritou by podľa neho malo byť zvládnutie deficitu, ale aj stav zdravotníctva. "Tam, čo napíšeme, to si schválime. Vy si ho môžete akurát tak prečítať," povedal s tým, že sa porátajú aj s ľuďmi, ktorí berú peniaze zo zahraničia. 

Banky budú mať problém, odkazuje Danko

Danko priznal, že "banky budú mať problém". Zároveň však dodal, že treba rozdeľovať ľudí, ktorí majú špekulatívne hypotéky a tých, ktorí nemajú, kde bývať. Šimečka poprel, že by sa úrokové sadzby mali zdvíhať radikálne. "Daňové úľavy sú peniaze, ktoré zoberú samosprávam," reagoval Šimečka, ktorý to však stále považuje za lepšie riešenie než bonifikáciu. Odvolal sa aj na výroky guvernéra NBS.

V Rakúsku sú obchody zatvorené a nič sa nedeje, odpovedá šéf národniarov

Danko si vie predstaviť, že by sa čiastočne uzatvorili prevádzky, ktoré nie sú dôležité. Vylúčil pumpy či potraviny a zdôraznil "zlatú strednú cestu". S obmedzovaním nedeľného predaja nesúhlasí Šimečka a to práve preto, že by sa dotkol veľa prevádzok a aj mladých ľudí, ktorí si tam privyrábajú.

Danko sa vyjadril, že v školstve sa treba pozrieť na platy. "Ak to bude mať rácio a minister financií povie, že sú na to zdroje, tak my koaličných partnerov podporíme," dodal a pripustil, že sa dá baviť o príspevku na bývanie, napríklad v Bratislavskom kraji. "Verím, že niektorým pomáhajú aj rekreačné poukazy," doplnil. Šimečka s Dankom v tomto súhlasí a dodal, že aj PS malo v programe zvýšenie platov učiteľov a to na úroveň iných vysokoškolsky vzdelaných pracovníkov. 

Moderátorka sa na záver relácie divákom ospravedlnila za úroveň diskusie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie