Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Tí, čo volali po slobode, teraz cenzurujú? Ministerstvo kultúry malo zakázať výstavu Doroty Holubovej
Zdielať na

Tí, čo volali po slobode, teraz cenzurujú? Ministerstvo kultúry malo zakázať výstavu Doroty Holubovej

BRATISLAVA / S novou vládou zrejme prichádzajú aj nové mravy. Fotografka Dorota Holubová okúsila cenzúru na vlastnej koži. Podľa fotografky za zákazom vystavovania má stáť priamo ministerka kultúry, ktorá jej výstavu mala označiť za "propagandu LGBTI ideológie".

S otázkami sme oslovili aj tlačové oddelenie MK SR a správu budeme aktualizovať o ich stanovisko.

Slovenské národné múzeum (SNM) nedostalo od Ministerstva kultúry (MK) SR žiadne odporučenie ani zákaz, ktorý by sa mal týkať prípadných aktivít s tematikou LGBTIQ. Inštitúcia to uviedla pre TASR v reakcii na medializované informácie týkajúce sa výstavy fotografky Doroty Holubovej. "SNM - Historické múzeum neviedlo oficiálnu komunikáciu s fotografkou Dorotou Holubovou o realizácii výstavy jej fotografií zo série Neskrývaná láska na Bratislavskom hrade. Výstava nie je zahrnutá vo výstavnom pláne SNM - Historického múzea na rok 2023, tzn., že ani nemohla byť cenzurovaná," uviedol riaditeľ SNM - Historického múzea Peter Barta.

Fotografka však komunikáciu s kurátorkou z SNM zaslala do médii a môžete si ju pozrieť v galérii. 

"Kurátorka mi povedala, že im na porade s vedením ministerka kultúry dáva ,,hrubú červenú čiaru za LGBTI propagandou" a všetky plánované výstavy s LGBTI tématikou sa rušia. Taktiež sa ruší nákup fotiek do zbierky, ale že ak chcem, môžem im ich darovať, a že možno o 4 roky keď príde iná vláda, budú ich môcť vystaviť," reagovala Dorota Holubová. 

Obvinená z LGBTI+ propagandy?

"Vitajte v Maďarsku," reagovala  známa fotografka Dorota Holubová pre Noviny PLUS TV JOJ. Zároveň vysvetlila, že predmetnú výstavu "Neskrývaná láska" podľa jej informácií zakázala ministerska kultúry Martina Šimkovičová (SNS) napriamo a ústne. 

"Ahojte, dnes prvýkrát cenzurovali moje fotky zo série Neskrývaná láska a zakázali ich vystaviť vo verejnoprávnej inštitúcií, lebo podľa novej ministerky kultúry ide o LGBTI+ propagandu. Je to zváštny pocit, nie príliš príjemný, ale o tri týždne uzrie svetlo sveta moja prvá autorská kniha práve s touto sériou a keďže si knihu vydávam sama, tak mi to ministerka kultúry a ani nikto iný nemôže zakázať," napísala Holubová na sociálnej sieti. 

Pre LGBTI+ ľudí sa situácia zhoršuje

Po teroristickom útoku na Zámockej ulici sa síce očakávalo, že situácia pre LGBTI ľudí sa zlepší, ale opak je pravdou. Iniciatíva Ide nám o život už pred voľbami upozorňovala, že situácia sa zhoršuje a agresivita voči občanom nášho štátu narastá.

"Na Slovensku sa oficiálne začína peklo," napísal na sociálnej sieti divadelný režisér a performer Tomáš Procházka. "Je to absolútne šialená bezprecedentná do neba volajúca príšernosť. Som z toho zdesený a zhnusený. Pani ministerka si môže byt istá ze LGBTI+ ľudí zo slovenskej spoločnosti nevymaže, pretože boli sme a budeme tu vždy. Krok MK SR je napľutím do tvare pozostalým obetí teroristického útoku na Zámockej," povedal Procházka pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie