Jasno
21°
Bratislava
Roland
9.5.2024
NR SR NAŽIVO: Ľuboš Blaha zostáva podpredsedom NR SR, poslanci neschválili program schôdze
Zdielať na

NR SR NAŽIVO: Ľuboš Blaha zostáva podpredsedom NR SR, poslanci neschválili program schôdze

BRATISLAVA / Na úvod schôdze zložili poslanecké sľuby poslankyne Jana Vaľová (Smer-SD) a Anna Záborská (KÚ), ale aj parlamentní náhradníci. Ide o druhú schôdzu parlamentu. Poslanci neschválili program.

Parlamentný náhradník Michal Bartek (Hlas-SD) prišiel zložiť poslanecký sľub v kroji. Do NR SR je možné prísť aj v národnom odeve a teda protokol neporušil. 

"Omeškanec" Sulík

Národná rada je uznášaniaschopná. Zaprezentovalo sa 142 poslancov. Na úvod predniesol uznesenie mandátovo-imunitného výboru jeho predseda a poslanec za Smer-SD Marián Saloň. Týkal sa poslaneckých náhradníkov za poslancov, ktorí si neuplatňujú mandát poslanca NR SR. 

Pol hodiny po začiatku schôdze do sály dorazil aj predseda SaS Richard Sulík. Po jeho príchode pristúpilo plénum k schváleniu náhradníkov. Schválilo ich 143 poslancov. Po tomto schválení pristúpili poslanci k mimoriadnej schôdzi. 

Odvolávanie podpredsedu parlamentu

Ako sa očakávalo, poslanci neschválili program mimoriadnej schôdze. Za bolo len 69 z prítomných 150 poslancov. Ľuboš Blaha zostáva podpredsedom NR SR.

Odvolávanie podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu (Smer-SD) iniciovali poslanci za KDH, a to pre jeho správanie v kancelárii NR SR, ktorá mu bola pridelená. Ľuboš Blaha v nej zvesil portrét hlavy štátu a zamenil ho za obraz komunistu Che Guevaru. Zvesil aj vlajku Európskej únie a vymenil ju za ďalšiu vlajku Slovenskej republiky a v kancelárii mal teda slovenské vlajky dve. 

Reakcia opozície

"Koaliční poslanci dnes zablokovali schôdzu k odvolávaniu Ľuboša Blahu. Je to typické – na videách je veľkým hrdinom, neváha na oficiálnej pôde zosmiešniť prezidentku SR alebo Európsku úniu, zodpovednosť za svoje kroky ale niesť odmieta. Bol by som naozaj rád, aby sa takéto hlúpe a detinské gestá už v Národnej rade SR neopakovali," uviedol v reakcii predseda PS Michal Šimečka. 

KDH sa vyjadrilo, že odmieta, aby bola národná rada ako najvyšší zákonodarný orgán akokoľvek spájaná s osobou masového vraha. Navyše odstrániť vlajku Európskej únie je podľa KDH hrubou neúctou a čistou provokáciou zo strany podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu, ktorý nikdy nemal obsadiť túto funkciu. 

"Ľuboš Blaha svojím konaním potvrdil, že do kresla podpredsedu parlamentu nepatrí a nikdy sa ním stať nemal, pretože rozdeľuje spoločnosť a šíri nenávisť. Koalícia ani nedovolila diskutovať o tom, prečo je dôležité, aby Ľuboš Blaha nerobil hanbu nielen doma, ale aj v zahraničí," vysvetľuje predseda KDH Milan Majerský.

Kresťanskí demokrati budú trvať na tom, aby sa Ľuboš Blaha verejne ospravedlnil, odstránil obraz Che Guevaru a vrátil tam obraz prezidentky. Zároveň bude hnutie trvať na vrátení vlajky EÚ. "Pokiaľ sa tak nestane, nevylučujeme pokračovať v predkladaní návrhov na odvolanie z postu podpredsedu NR SR," spresnila šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková, ktorá dodáva, že Ľuboš Blaha už niekoľko rokov verejne prejavuje náklonnosť k nedemokratickým režimom, ktoré Slovenskú republiku považujú za nepriateľskú krajinu, alebo aj k režimom, s ktorými sme sa pred viac ako 30 rokmi rozlúčili Nežnou revolúciou.

"Aký by sme dali odkaz našim deťom a mládeži, ak by sme boli ochotní takéto pohŕdavé správanie akceptovať? Naozaj je toto to, čo chce nová vláda urobiť? Vrátiť Slovensko desiatky rokov do minulosti a nahrádzať portrét prezidentky Slovenskej republiky komunistickým masovým vrahom? Alebo nebodaj spochybňovať naše členstvo či dokonca až vystúpiť z Európskej únie," pýtala sa Holečková.

Súvisiace články

Najčítanejšie