Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pellegrini kvôli Matovičovi vykázal médiá z foyer NR SR, SaS naňho podá ústavnú žalobu
Zdielať na

Pellegrini kvôli Matovičovi vykázal médiá z foyer NR SR, SaS naňho podá ústavnú žalobu

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Dôsledky potýčky poslanca Igora Matoviča a Jána Mažgúta sa dotknú aj novinárov. Kvôli výstrelkom expremiéra NR SR obmedzuje živé vstupy. Dnes to oznámil Predseda parlamentu Peter Pellegrini.

Matovičov odkaz

Atmosféra v Národnej rade SR hustne. Avizovanú tlačovku najprv zrušil, pretože chcel, aby sa kameramani postavili na jednu stranu. Keď mu nevyhoveli, rozhodol sa odísť. 

Viac vo videu:

Novinári majú politikov vychovávať?

​Peter Pellegrini pre našu spravodajskú televíziu JOJ 24 povedal, aby novinári tlačili na Slovensko s tým, že "médiá si to s ním majú vybaviť". "Bol by som nemilo prekvapený, keby ste to začali otáčať proti mne, ako proti predsedovi národnej rady," povedal. Matovičov štýl politiky označil za "kreténsky"

V relácii rádia Expres to povedal exminister školstva a poslanec za SaS Branislav Gröhling, ktorý sa opýtal, "čo je to za predsedu, ktorý si nevie narobiť poriadok s jedným poslancom". Podľa poslanca za SaS je takéto správanie neprijateľné. "Toto rozhodnutie, ktoré urobil pán Pellegrini je nesprávne," povedal s tým, že sa odvolal na ústavné právo na informácie. 

Pellegrini podľa neho len pokračuje v tom, čo avizoval aj Robert Fico, ktorý chce Aktuality, Denník Sme, DenníkN, ale aj TV Markízu vykázať z Úradu vlády SR. "Keď toto bude pokračovať a pán Pellegrini to nevyrieši s pánom Matovičom, tak my podáme aj ústavnú žalobu," uviedol Gröhling.

Odmedzenie pre médiá

Peter Pellegrini informoval o riešení včerajšej situácie. "Vidím tu predsedu klubu OĽaNO pána Šipoša, takže využije, jeho prítomnosť. Ctené panie poslankyne a páni poslanci, ráno som vydal pokyn na zmenu smernice, ktorá sa dotýka fungovania médií v budove národnej rady," povedal Pellegrini s tým, že ju doplnil o nové ustanovenie. 

"Do doby, kým pán Šipoš neoznámi, že jeho poslanecký klub sa do budúcna zdrží akýchkoľvek atakov a útokov na iných poslancov, ktorí budú mať mediálny rozhovor, vystúpenia, alebo živé vstupy, dovtedy sa budú môcť akékoľvek rozhovory a záznamy, živé vstupy a interviá vykonávať len v priestoroch knižnice, kde ešte aj pred knižnicou bude stáť zástupca strážnej služby," dodal predseda parlamentu s tým, že si uvedomuje, že to médiám spôsobí diskomfort. 

Zmeny avizoval predseda parlamentu už včera

Konflikt po zasadnutí grémia riešil aj Peter Pellegrini. "Pokiaľ má poslanecký klub Slovensko a jeho predseda pán Šipoš neuistí, že sa podobné správanie nebude opakovať, tak zakážem vysielať živé vstupy z foyer budovy NR SR," povedal s tým, že žiaden politik si nebude môcť byť istý, či mu Igor Matovič nebude niečo stvárať za chrbtom. "Divadlo si budete robiť na ulici, ale nie v týchto priestoroch," povedal Pellegrini.

Konflikt Matovič vs. Mažgút

Namiesto spoločnej debaty sa pustili do konfliktu. Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič a poslanec za Smer-SD Ján Mažgút sa dostali do konfliktu, ktorý bol pokračovaním ich stretu na brífingu Smeru-SD pred Úradom vlády SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie