Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
NR SR: Rozpravu k PVV sa dnes ukončiť nepodarilo, pokračovať sa bude v utorok
Zdielať na

NR SR: Rozpravu k PVV sa dnes ukončiť nepodarilo, pokračovať sa bude v utorok

BRATISLAVA / V rozprave sa bude pokračovať budúci utorok o 9:00 ráno. Zámer koalície sa nepodaril, keďže schôdza je po ôsmej prerušená predsedom NR SR Petrom Pellegrinim (Hlas-SD).  Do rozpravy zostáva prihlásených ešte okolo 10 poslancov. Opozícia hrala o čas, aby tiahlu rozpravu neukončila dnes. 

Poslanci si na včerajšom rokovaní schválili, že aj dnes sa bude rokovať až do 20:00, síce sa skloňovalo, že parlament by mohol zostať aj po 20:00, ale toto prípadné predĺženie by sa muselo odhlasovať. Koalícia by bola za a to podľa opozície práve preto, aby mohol ísť Robert Fico na stranícky snem s už schváleným PVV. 

Proti je aj SaS

Podľa SaS sa ukazuje, že krédom politiky Roberta Fica sú lži, pomsta a popieranie všetkého, čo súvisí s právnym štátom. Dokazuje to, okrem iného, nahrávka používaná Ficom počas celého obdobia, kedy sa stíhala korupcia nominantov Smeru, ktorá bola podľa Kriminálno-expertízneho ústavu zostrihaná. Fico takto podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) klamal a hrubo porušoval všetko, čo súvisí so spravodlivým procesom.

"Keď postavil Matúš Šutaj Eštok vyšetrovateľov NAKA mimo služby, ministerstvo spravodlivosti vydalo stanovisko s tým, že sa javí, že súd, ktorý o vyšetrovateľoch rozhodoval, nebol príslušný a tak ho bude prísne sledovať. Toto je jasné zastrašovanie. Pritom to je ustálená rozhodovacia činnosť Najvyššieho súdu a Najvyššieho správneho súdu, že príslušný je okresný súd a teda Mestský súd Bratislava IV. Ministerstvo spravodlivosti malo byť radšej ticho, ako dať takéto zavádzajúce stanovisko," vysvetlila predsedníčka Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Mária Kolíková s tým, že Šutaj Eštok sa zároveň vyhrážal sudcom nielen disciplinárnym, ale aj trestným stíhaním.

Koalícia podľa jej slov hrubo ignoruje aj zasadnutia výborov, keď minister vnútra už dvakrát neprišiel na rokovanie mimoriadneho ústavnoprávneho výboru. "Ak toto nebude fungovať a ministri nebudú odpovedať na nepohodlné otázky, nebude tu fungovať ani demokracia. Je to rovnaké, ako prípad nepohodlných médií, ktorým premiér nechce dávať priestor. Toto je hrubé porušovanie princípov, na ktorých stojí demokracia. Je príznačné, že si zajtra pripomíname deň, keď sme zvíťazili nad totalitou. O to viac by sme mali vnímať, že to, čo sa teraz deje, je vážnym ohrozením," dodala Mária Kolíková. Neúčasť ministra vnútra na ústavnoprávnom výbore je podľa poslanca Ondreja Dostála dohodou koalície, že bude takto robiť obštrukcie.

"Podľa ministra by sme sa policajnými čistkami nemali na výbore zaoberať, no z rokovacieho poriadku vyplýva, že úlohou výborov je kontrolovať dodržiavanie zákonov. Koalícia však znemožňuje, aby výbor túto kontrolu robil, pričom je to priestor na naše otázky a vysvetľovanie pozvaných," uviedol Ondrej Dostál a dodal, že minister sa asi necíti vo svojich argumentoch dostatočne silný.

Matúš Šutaj Eštok bude hneď po schválení programového vyhlásenia vlády čeliť odvolávaniu. Podľa poslanca Juraja Krúpu je totiž unikátom, keď hneď po prevzatí funkcie dokázal niekoľkonásobne porušiť zákon. "Táto koalícia sa bojí opozície a konfrontácie. Pritom keď boli v opozícii, vždy sme im dávali priestor, vždy mohli rokovať. Budúcu stredu bude zasadnutie výboru pre obranu a bezpečnosť, na ktorý sme pozvali ministra aj nového policajného prezidenta. Som zvedavý, či budú či nájdu odvahu a budú ochotní diskutovať,“ dodal na záver Krúpa s tým, že poslanci majú na zvolanie výboru právo.

KDH PVV nepodporí

Poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH nepodporia programové vyhlásenie vlády. Vo štvrtok večer o tom informoval predseda hnutia Milan Majerský. Poukázal na to, že v programe vlády chýbajú konkrétne ciele a merateľné ukazovatele. "Vláda nám nepovedala, odkiaľ chce na všetky opatrenia zobrať peniaze," skonštatoval na tlačovej konferencii s tým, že dve z troch vládnych strán nemali prakticky žiaden predvolebný program.

Myslí si tiež, že program vlády bol šitý horúcou ihlou a len preto, aby si vláda splnila povinnosť. Diskusia k programu vlády v NR SR trvá už tretí deň, vystúpilo viacero rečníkov, najmä z radov opozície. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) avizoval, že rozhodnúť o vládnom programe by mohla snemovňa ešte vo štvrtok. Premiér Robert Fico (Smer-SD) prišiel v utorok do NR SR predložiť svoj program a požiadať parlament o dôveru.

Nemôžu rátať ani s podporou PS

Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) si dôveru nezaslúži. Programové vyhlásenie vlády (PVV) nie je konkrétne a vláda nemá ambíciu ani schopnosti vládnuť v prospech občanov Slovenska. Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii v priestoroch Národnej rady (NR) SR informoval predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka. "Vláda ani vládni poslanci si nedokážu obhájiť svoj program. V pléne vystúpilo minimum ministrov, premiér mal veľmi krátky prejav. Je to neúcta voči občanom, ktorí sa zúčastnili na voľbách," povedal Šimečka.

Ondrej Prostredník (PS) upozorňoval, že vláda ustupuje ultrakonzervatívnym silám v koalícii. Zároveň zdôraznil, že zároveň nereaguje a nerieši zvýšenie ochrany detí pred domácim násilím. Vláde vyčíta, že hovorí nie nielen mimovládnemu sektoru, ale aj deťom a občianskej slobode, pod ktorú spadá aj sloboda vierovyznania a presvedčenia. 

Irena Bihariová (PS) sa ostro vyhranila proti kádrovaniu tretieho sektora. "Zámerom všetkých je pozitívne vplývať na politiky štátu," povedala s tým, že je jedno či ide o ochranu zvierat, alebo pomoc chorým. "Právny štát je hodnotovo neutrálny, ale my máme verejné kampane vyslovene na podporu eticko-súkromných záležitostí, ako je podpora rodiny," vyčítala s tým, že takéto zámery nepatria do réžie vlády, pričom sa odvolával an to, že štát nie je nič do toho, ako budú rodiny svoj čas tráviť a ľudí nemusí zaujímať, "čo si Kefalín predstavuje pod kvalitnou literatúrou"

Michal Sabo (PS) sa zameral na kapitolu životného prostredia, ale aj duševného zdravia. Zatiaľ, čo pri otázke duševného zdravia ministerke zdravotníctva vyčíta, že mu venovala len dve nič nehovoriace veci, v otázke sľubov MŽP upozornil na to, že duševné zdravie a čisté ovzdušie spolu súvisia. Vláde vyčíta aj to, že čo sa týka envira, chýbajú konkrétne návrhy riešení a to napríklad pri enviromentálnych záťažiach, ale aj pri budovaní kanalízácií. 

Čo priniesol druhý deň rokovania?

Diskusia o vládnom programe sa začala v utorok (14. 11.). Poslancom ho predložil premiér Robert Fico (Smer-SD) a požiadal ich o vyslovenie dôvery vláde. Apeloval na dodržiavanie ústavy a medzinárodného práva. V úvode diskusie vystúpil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Diskusii dominovali uplynulé dva dni vystúpenia opozičných poslancov.

Vládnemu programu vyčítali, že je málo konkrétny. V dokumente im chýbajú jasné ciele aj s časovým harmonogramom. Svoj program vláda schválila v pondelok (13. 11. 2023). Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Nabitý bol aj prvý deň​

Do rozpravy sa v utorok prihlásilo 50 rečníkov, najmä z opozície, čo znamenalo, že len táto časť rozpravy si bude vyžadovať 16 hodín čistého času. To však ešte rozšírili faktické poznámky, kedy poslanci reagujú na vystúpenia v rozprave. 

Súvisiace články

Najčítanejšie