Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Takto vyzerá boj za demokraciu? Premiér chce skúmať výstupy v médiách, bude aj povinný dress code
Zdielať na

Takto vyzerá boj za demokraciu? Premiér chce skúmať výstupy v médiách, bude aj povinný dress code

BRATISLAVA / Počas hodiny otázok a odpovedí v NR SR sa premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadril k svojim zámerom, ktoré sa dotknú účasti médií na Úrade vlády SR.

Robert Fico sa vyjadril, že nebude rozoberať, prečo podľa Smeru-SD niektoré médiá nenapĺňajú svojou činnosťou právne predpoklady a náležitosti. Poznamenal, že sa zároveň nechce vracať k tomu, ako niektoré médiá nazývali demonštrantov "dezolátmi". Premiér sa chce venovať nielen "nastaveniu etického kódexu", ale aj "kódexu obliekania".

"Radi by sme boli, keby sa novinári, keď sa pohybujú po úrade vlády  normálne poobliekali a nechodili mi tam, ako na letnú brigádu na chmel," povedal Fico. Takáto iniciatíva nie je ničím nová, v NR SR ju presadil aj Andrej Danko. Po ňom sa jej držal aj Boris Kollár. 

Zaspomínajme si...

Išlo napríklad o protestnú akciu pred Prezidentským palácom, kedy demonštranti blokovali cestu bez toho, že by tento postup mali predtým schválený Políciou SR a nevedela prejsť ani MHD, či sanitka. Demonštranti zároveň na médiá útočili a odohral sa aj prípad, kedy jednej žene napľuli do auta. Druhým prípadom bol aj protest pred NR SR, kedy sa dav dobíjal do budovy parlamentu. 

Robert Fico chce preverovať mediálne výstupy

"Preverujeme akreditáciu, lebo niektoré médiá hrubo porušujú zákon, to je po prvé," povedal premiér Fico a dodal, že "urobia vyhodnotenie konkrétnych výstupov a článkov a rôznych príspevkov". "Potom sa rozhodneme," dodal a povedala Dostálovi, že ho ubezpečuje, že "skončila éra, kedy médiá riadili tento štát"

Najčítanejšie