Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Týždeň v politike: PVV, sloboda slova a temná myseľ z minulosti Savonarolu z Trnavy
Zdielať na

Týždeň v politike: PVV, sloboda slova a temná myseľ z minulosti Savonarolu z Trnavy

BRATISLAVA / Parlament rokuje o Programovom vyhlásení vlády, hrozí nám zmena volebného systému a premiér, ale aj NR SR chcú obmedziť prácu médiám. Popritom chce štátny tajomník Štefan Kuffa intronizovat Ježiša Krista za kráľa Slovenska. Aj takýto bol týždeň v slovenskej politike.

Intronizácia Krista za kráľa Slovenska

Po jeho pondelňajšom prejave sa proti nemu vymedzila už aj konferencia biskupov Slovenska a svoje mu odkazujú aj poslanci NR SR. Obvinený Štefan Kuffa vystúpil v pondelok (13.11.2023) na novéne v Trnave. Jeho prejav sa neniesol len v náboženskom, ale aj v politickom duchu. Priestor v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša na záver slávnostnej omše, ktorú celebroval Nicola Girasoli, apoštolský nuncius na Slovensku, mu podľa Igora Matoviča dal arcibiskup Orosch.

"Štátny tajomník "čelnej predstaviteľky kultúry" sa opustil. Biskup Orosz (ten Orosz) ho pozval na trnavskú novénu a on sa mu odvďačil vskutku stredovekým príhovorom. V duchu a hlasom florentského Savonarolu volal po tom, aby Slovensko urobilo z Ježiša Nazaretského svojho kráľa (a z politikovho brata možno regenta?," zverejnil politológ Jozef Lenč, ktorý označil Štefana Kuffu za Savonarolu z Trnavy.

Girolamo Savonarola počas Renesancie vo Florencii (druhá polovica 15. storočia pozn. red) po líderstve rodiny Medici vytvoril teokratický štát. 

Potýčka v NR SR

Namiesto spoločnej debaty sa pustili do konfliktu. Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič a poslanec za Smer-SD Ján Mažgút sa dostali do konfliktu, ktorý bol pokračovaním ich stretu na brífingu pred Úradom vlády SR. ​Padali slová o chrapúňoch a zdalo sa, že sa by mohol padnúť aj nejaký ten úder. Igor Matovič si chybu za provokáciu pre Noviny PLUS nepriznal, reagoval tým, že mu Mažgút poškodil káble na Raptore.

​Dôsledky potýčky poslanca Igora Matoviča a Jána Mažgúta sa dotknú aj novinárov. Kvôli výstrelkom expremiéra NR SR obmedzuje živé vstupy. Oznámil Predseda parlamentu Peter Pellegrini. Peter Pellegrini pre našu spravodajskú televíziu JOJ 24 povedal, aby novinári tlačili na Slovensko s tým, že "médiá si to s ním majú vybaviť""Bol by som nemilo prekvapený, keby ste to začali otáčať proti mne, ako proti predsedovi národnej rady," povedal. Matovičov štýl politiky označil za "kreténsky"

Svoje novinárom odkázal aj premiér Robert Fico, ktorý chce nielen preverovať akreditácie, ale aj zaviesť novinársky dress code. Počas hodiny otázok a odpovedí v NR SR sa premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadril k svojim zámerom, ktoré sa dotknú účasti médií na Úrade vlády SR.

Robert Fico sa vyjadril, že nebude rozoberať, prečo podľa Smeru-SD niektoré médiá nenapĺňajú svojou činnosťou právne predpoklady a náležitosti. Poznamenal, že sa zároveň nechce vracať k tomu, ako niektoré médiá nazývali demonštrantov "dezolátmi". Premiér sa chce venovať nielen "nastaveniu etického kódexu", ale aj "kódexu obliekania".

Zmena volebného systému

Strana Hlas chce zmenu volebného systému. Plánuje zrušiť jeden volebný obvod a voľby presunúť viac do regiónov. Navrhuje totiž, aby mal každý okres alebo kraj zástupcu v parlamente. Táto snaha je aj v Programovom vyhlásení vlády. Výsledok by sa mal ukázať priamo v pléne parlamentu, kde by bolo 150 poslancov z celého Slovenska, a menej tých bratislavských. Opozícia to kritizuje, s výnimkou KDH.

Súvisiace články

Najčítanejšie