Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Festival PAN oslavuje svoje tridsiate narodeniny, hovorí o umelcoch s tichom v duši
Zdielať na

Festival PAN oslavuje svoje tridsiate narodeniny, hovorí o umelcoch s tichom v duši

BRATISLAVA / Slovenská pantomíma má jediný festival svojho druhu. PAN oslavuje na Liptove svoje 30. narodeniny.

Liptovský Mikuláš naďalej nesie titul "hlavné mesto pantomímy"

Slovenská pantomíma má tridsať rokov srdce na dlani a umenie ticha v duši. Popredný slovenský mím Miroslav Kasprzyk, Dom kultúry a mesto Liptovský Mikuláš pokračujú v odkaze divadelníka Gašpara Fejérpataky-Belopotockého a opäť sa nezmazateľne zapisujú do dejín slovenského divadelného umenia. Miroslav Kaprszyk spolu so synom boli hosťami v našom štúdiu počas ranného spravodajstva. 

Festival PAN je najväčší, najstarší a jediný festival svojho druhu a pravidelne sa na ňom na Liptove stretnú stovky ľudí. ​"Festival pantomímy jubiluje a oslavuje! Umelecký zázrak, ktorý nemá v dejinách slovenskej pantomímy obdobu, stále pokračuje a rastie do sveta," poznamenal otec festivalu a mím Miroslav Kasprzyk. Slovenská pantomíma má 63 rokov a polovicu z toho času má hlavný stan práve v Liptovskom Mikuláši. 

Podpora aj od Milana Sládka

Neraz ho navštívil majster Milan Sládek, zakladateľ slovenskej pantomímy a umelec svetového formátu. "Veľká vďaka patrí predovšetkým Tebe, vzácny kolega Miro. Veď tvoja láska k pantomíme, tvoje presvedčenie o nutnosti a sile tohto umenia, tvoje skúsenosti a organizačné schopnosti sa preniesli na všetkých tých, ktorí sa okolo teba zhromažďovali a ktorí tvojmu osobnému presvedčeniu verili. Klobúk dolu," napísal popredný mím slávny po celom svete.

"Tridsať rokov, to je polovica tvojho života! Za tieto desaťročia si sprostredkoval stovkám mladých ľudí lásku k umeniu, uznanie seba samých a spoluúčinkujúcich, vieru vo vlastné schopnosti. Viedol si ich k tolerancii, k schopnosti začleniť sa do ľudskej komunity, viedol si ich k pozitívnemu mysleniu. Tebou iniciovaný festival PAN sa za tieto roky stal liahňou množstva veľmi kvalitných talentov, z ktorých sa dopĺňali rady študentov divadelných vysokých škôl a akadémií na Slovensku a v českých zemiach. Už len za túto skutočnosť Ti patrí veľká vďaka," uviedol Sládek na margo oslavy výročia festivalu.

30. ročník medzinárodného festivalu pantomímy PAN a 6. ročník PANart napĺňajú každý rok koniec novembra pantomímou, umeleckým pohybom a mladými umelcami. Program festivalu si môžete pozrieť tu. 

Zahraniční majstri

Počínajúc 21. a končiac 25. novembrom 2023 sa v meste na Liptove predstaví domáca aj svetová pantomíma či jej príbuzné žánre. Absolútnou hviezdou podujatia bude austrálske duo výnimočných umelcov Umbilical Brothers, ktoré vo štvrtok večer obdaruje publikum iskrivým humorom, bravúrnym pohybom, zvukovou ekvilibristikou a salvami úprimného smiechu.

Súvisiace články

Najčítanejšie