Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Príspevok len pre ušlachtilé mimovládky? Neberte nám 2 %, všetky fungujeme tak, ako to určuje zákon, odkazujú
Zdielať na

Príspevok len pre ušlachtilé mimovládky? Neberte nám 2 %, všetky fungujeme tak, ako to určuje zákon, odkazujú

BRATISLAVA / Po prvotnom návrhu presunúť financovanie rodičovského dôchodku na systém dvoch percent, hľadá vláda zjavne aj iné riešenie. Politickú zhodu však ešte nenašla. Organizácie z neziskového sektora sú však stále v pohotovosti a v zámere vlády vidia ohrozenie svojho fungovania a preto spustili aj petíciu. Podľa nich totiž takto rozbiť systém, ktorý funguje už dvadsať rokov, nemá logiku.

Tisícky ľudí to vidia jasne

Dvadsaťdeväať tisíc podpisov má zatiaľ petícia proti zmene prerozdeľovania dvoch percent z daní. Podľa komory neziskoviek by to síce nie všetky položilo úplne na kolená. ale mnohé z aktivít by museli obmedziť.

Majú vážne obavy 

"Večer o ôsmej sme zdvihli v Lige proti rakovine telefón. Po desiatich minútach plaču sme sa dozvedeli, že ide o ženu s rakovinou pankreasu, ktorá sa nevie nikam dovolať. My sme ju prepojili s psychologičkou a onkologičkou. Keď to nebudeme robiť my, tak kto?" pýtala sa Eva Kováčová z Ligy proti rakovine v rámci reportáže TV JOJ. 

Tejto zmeny sa obáva aj Katarína Bagľašová z Deťom s rakovinou. "Čo by to prinieslo? A určite by tam bol výpadok našej pomoci," povedala pre spravodajstvo. 

Monika Fričová z Platformy rodín so zdravotným znevýhodnením zdôraznila, že v prípade, že sa mechanizmus dvoch percent zmení, tisícky detí s postihnutím prídu o príspevok ktorým si platili terapie 

"V mene detí a rodín, v mene tých, ktorým ako neziskovky pomáhame, nechajte nám dve percentá," vyjadrila sa Jasenková z Plamienka, ktorý poskytuje paliatívnu starostlivosť smrteľne chorým deťom. 

Záver je stále nejasný

Ako tento boj dopadne je zatiaľ otázne. Minister práce ale avizuje, že peniaze na 13. dôchodok by sa mohli nájsť aj zrušením rodičovského dôchodku. Proti tomu ale vystupuje SNS.

"Stojíme za tým," poznamenal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) Na koaličnej rade vraj predstavia viacero riešení, ktoré by mohli uspokojiť aj SNS a nezasiahlo by to neziskový sektor. 

"Ja to vnímam tak za mňa môžem oznámiť že nie je možné vyplatiť 13. dôchodok aj rodičovský dôchodok, takže musí sa nájsť nejaké riešenie," vyhlásil minister financií Ladislav Kamenický. 

Miister práce Erik Tomáš si myslí, že môže dôjsť k dohode naprieč politickým spektrom tak, aby bol aj 13 dôchodok aj žiadna diskriminácia rodičov, ktorí vychovali svoje deti a boli na materskej. "Tiež aby sa nerozširoval zoznam uchádzačov, ktorý majú nárok na dve percentá z daní," poznamenal ďalej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie