Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Týždeň v politike: Boj šéfa JDS Kotiana, Ukrajina v EÚ aj s Ficom a voľby na ruský spôsob
Zdielať na

Týždeň v politike: Boj šéfa JDS Kotiana, Ukrajina v EÚ aj s Ficom a voľby na ruský spôsob

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Uplynulý týždeň pre Noviny PLUS TV JOJ zhodnotil politológ Miroslav Řádek. Vybral tri najdôležitejsie udalosti domácej a zahraničnej politiky.

"Svätý" boj šéfa jednoty dôchodcov

"Predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Michal Kotian sa obrátil na Radu pre mediálne služby v súvislosti pre spôsob informovania RTVS a TA3 o vyplácaní starobných dôchodkov," uviedol politológ s tým, že to podľa názoru JDS vytvára o slovenských senioroch u ostatnej populácie dojem, že "dôchodcovia žijú na úkor pracujúcich ľudí".

"Kvôli tomu má vraj dochádzať k zvýšeným verbálnych útokom na seniorov. To je ale nedorozumenie. V predchádzajúcich 2 rokoch boli starobní dôchodcovia tými, ktorých najviac zasiahla inflácia a bývalá vládna koalícia to nezmyselne prehliadala. Súčasná vláda je pri pohľade na verejné financie naopak relatívne štedrá," poznamenal Miroslav Řádek. 

"Bez ohľadu na politickú afinitu JDS k obom sociálnym demokraciám, možno by malo JDS viac prekážať, že namiesto komplexného riešenia životnej úrovne zostávajú seniori odkázaní na sociálne dávky schválených politikmi," dodal politológ. 

Premiér a príhody o Ukrajine

"Hoci slovenský premiér Robert Fico dlhodobo nevedel nájsť o Ukrajine dobré slovo, predsa len v Bruseli na zasadnutí Európskej rady podporil otvorenie prístupových rokovaní práve s Ukrajinou a tiež s Moldavskom. Okolo rokovania bola napätá neistota, lebo nebolo isté, či rozhodnutie rady bude vetovať maďarský premiér Orbán," povedal politológ na margo situácie v EÚ. 

"Každopádne - ak platí, že štart rokovaní o vstupe Ukrajiny a Moldavska do EÚ je veľká téma, dvojnásobne to platí pre krajiny strednej Európy. Svoje už dnes o tom vedia tunajší autodopracovia a poľnohospodári. Ako pripraviť náš región na vstup takmer 50 miliónovej Ukrajiny do únie by malo byť veľkou sociálno-ekonomickou a bezpečnostnou výzvou osobitne pre štáty V4," dodal. 

"Vivat" sa ozýva z Ruska

"Ruský prezident Vladimir Putin "šokujúco" ohlásil svoju kandidatúru do ďalšieho volebného obdobia. To medzi Rusov vnieslo "veľké napätie" ohľadom výsledku volieb. Samotní Rusi si možno lámu hlavu nasledovne: Kto tak tie prezidentské voľby asi tak vyhrá? Vie si niekto meno budúceho ruského prezidenta aspoň tipnúť? alebo Získa víťaz 70; 90 alebo 110% hlasov?" reagoval sarkasticky odborník. 

Politológ dodal, že akokoľvek sa môžu zdať voľby v Rusku najmä v súčasnosti úplnou fraškou, predsa len je možné takéto gesto si trocha vážiť. "Celkom reálnou možnosťou bolo aj, že nebudú ani pseudovoľby," doplnil. 

"Pre Vladimíra Putina, Rusko, Ukrajinu ale aj Európu sa ale skutočná volebná súťaž odohráva celkom inde - a to na druhom konci sveta v USA, kde si síce budú prezidenta voliť naozaj, ale veľký predpoklad vyhrať v ich má Putinov kamarát Donald Trump. Ten sľubuje nielen nulovú pomoc Ukrajine, ale skeptickejší pozorovatelia nevylučujú ani rozpad NATO. Skutočné víťazstvo tak Putin neoslávi v marci po ruských ale vo veľkom štýle možno v až novembri po amerických voľbách," dodal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie