Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Stojíme pri vás, odkazuje premiér. Pomoc ponúka aj prezidentka. Česku kondolujú politici z celej Európy
Zdielať na

Stojíme pri vás, odkazuje premiér. Pomoc ponúka aj prezidentka. Česku kondolujú politici z celej Európy

BRATISLAVA / Českou republikou, ale aj Slovenskom otriasol strelecký útok v Prahe. Pražská polícia zasahuje pri nahlásenej streľbe v škole. Tá sa nachádza v centre mesta na Námestí Jána Palacha. Na mieste sú všetky zložky záchranného systému. Na mieste streľby v škole v centre Prahy je zatiaľ 11 obetí a 24 zranených, uviedla ZZS HMP. Zranenia sú závažné, stredné aj ľahké, uviedla záchranná služba. O udalosti informuje aj portál tn.cz. Páchateľa streľby v budove Filozofickej fakulty UK v centre Prahy už zneškodnili a je mŕtvy. Podľa dostupných informácií si sám prestrelil krk. Predtým podľa CNN Prima News údajne zabil aj vlastného otca.

In Iustitia pripravila krízovú linku pre preživších, ale aj svedkov strelby na Filozofickej fakulte. 

​Prezidentka je pripravená pomôcť

"​Sledujem správy o streľbe na Filozofickej fakulte v Prahe a myslím na všetky nevinné obete, na ich príbuzných a priateľov. Je mi nesmierne ľúto, že k takejto tragédii u našich susedov prišlo v predvečer Vianoc, sviatkov pokoja a rodiny. Vyjadrujem úprimnú sústrasť a chcem uistiť, že stojíme v tejto ťažkej chvíli pri vás. Som v kontakte s českým prezidentom Petrom Pavlom a ponúkla som aj prípadnú pomoc, ak by ju Česká republika potrebovala," napísala na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti. 

Minúta ticha v parlamente

Minútou ticha si obete strelby uctili aj poslanci NR SR. Požiadal ich o to predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) vyjadril úprimnú sústrasť a plnú podporu všetkým pozostalým. "Želáme si, aby sa takéto udalosti už nikdy viac ani v našom okolí, ani inde vo svete neudiali," uviedol. Udalosť, ktorá je v našich končinách naozaj ojedinelá otriasla aj samotnými politikmi. 

Stojíme pri českých bratoch, píše premiér

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí strašnej tragédie na Filozofickej fakulte UK v Prahe. Stojíme v tejto náročnej situácii pri našich českých bratoch a sme pripravení poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorá by zmiernila následky tejto hroznej tragédie," napísal na sociálnej sieti predseda vlády Robert Fico. 

Kondoloval aj minister Blanár

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) poslal vo štvrtok v súvislosti s tragickou streľbou na univerzite v Prahe českému šéfovi diplomacie Janovi Lipavskému sústrastný telegram.

"S hlbokým zármutkom som prijal správu o dnešnej tragickej udalosti na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe, ktorá si vyžiadala mnoho životov a zranených. Pevne dúfam, že počet obetí už nebude stúpať a podobná tragédia sa už nikdy nebude opakovať. Pri tejto mimoriadne smutnej príležitosti si dovoľujem vyjadriť svoju úprimnú sústrasť a prejav účasti príbuzným obetí, ktorí utrpeli nenahraditeľnú stratu, ako aj celej českej spoločnosti," uviedol minister v sústrastnom telegrame.

Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Prahe je v kontakte s miestnymi úradmi. Aktuálne nemá žiadne informácie o zranených alebo mŕtvych občanoch SR. Informácie bude priebežne aktualizovať. Pri streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe prišlo vo štvrtok o život najmenej 15 ľudí a minimálne 24 je zranených. Informoval o tom český policajný prezident Martin Vondrášek. Skutok bol podľa neho premyslený, študent sa zrejme inšpiroval činom v zahraničí.

Hrozné správy, reaguje predseda SaS 

K politikom, ktorý okamžite reagovali na príšernú udalosť patrí aj predseda SaS a poslanec NR SR Richard Sulík. 

Situácia otrialsa aj ministrom vnútra

Vyjadrujeme úrpimnú sústrasť, píše PS

Ľútosť prejavilo aj hnutie Progresícne Slovensko, v ktorého čele stojí Michal Šimečka. Ten je zároveň aj podpredsedom NR SR. "Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám a blízkym všetkých obetí streľby na Filozofickej fakulte v Prahe," napísalo PS na sociálnej sieti Threads. 

Uverejnil/-a @progresivne_sk
Zobraziť v Threads

Úprímnú sústrasť pozostalým vyjadril aj Michal Šimečka. "Som z toho desivého činu zhrozený," zverejnil. 

Korčok hovorí o šoku

"Šokovala ma správa o streľbe na Univerzite Karlovej v Prahe. Študuje tam aj množstvo slovenských študentov a študentiek. Verím, že po eliminácii útočníka polícia a zasahujúce bezpečnostné zložky čo najskôr získa kontrolu nad situáciou," zverejnil kandida't na prezidenta SR Ivan Korčok. 

Reakcie prichádzajú aj zo zahraničia​

​Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v reakcii na štvrtkovú streľbu v Prahe uviedla, že ju šokovalo nezmyselné násilie s obeťami na životoch. "Vyjadrujem moju najhlbšiu sústrasť rodinám obetí a celému českému národu. Stojíme pri vás a smútime s vami," napísala na sociálnej sieti.

Predseda Európskej rady Charles Michel pri vyjadrení sústrasti rodinám obetí povedal, že "pre takéto násilie by sme v našich spoločnostiach nemali ponechať žiadne miesto". Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že ním hrozné správy z Prahy otriasli. "Myslíme na rodiny a priateľov obetí, vyjadrujeme sústrasť našim českým priateľom. Zraneným želám skoré uzdravenie," doplnil tiež na sieti X.

Sústrasť pozostalým vyjadril aj maďarský premiér Viktor Orbán s tým, že sa modlí za obete ohavnej streľby na Univerzite Karlovej, ktorá ho hlboko šokovala.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková uviedla, že útok v centre Prahy zasiahol aj srdce Európy, ktorá smúti. "V tejto ťažkej hodine patrí naša solidarita a sústrasť našim českým susedom a priateľom," doplnila nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

"Šokujúce správy o tragických udalostiach v Prahe. Zabití a zranení boli nevinní ľudia. Úprimnú sústrasť rodinám obetí. Želám zraneným rýchle uzdravenie," napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Slová útechy posiela Poľsko, Rakúsko a Slovinsko

Poľský prezident Andrzej Duda vyjadril sústrasť rodinám obetí masovej streľby na Univerzite Karlovej v Prahe. Rovnako reagovali aj rakúsky prezident Alexander Van der Bellen a najvyšší predstavitelia Slovinska vrátane prezidentky Nataše Pircovej Musarovej. 

"Vyjadrujem sústrasť prezidentovi Českej republiky a rodinám a príbuzným obetí streľby na Univerzite Karlovej v Prahe. Želám skoré uzdravenie zraneným," napísal Duda vo štvrtok večer na sociálnej sieti X. "Poliaci zdieľajú bolesť všetkých, ktorí trpia touto strašnou tragédiou," dodal.

Rakúsky prezident uviedol, že je hlboko šokovaný štvrtkovým útokom v Prahe, ktorý označil za krutý. "V týchto bolestivých hodinách sme v myšlienkach s ľuďmi v Českej republike, s rodinami a priateľmi obetí," napísal Van der Bellen.

Najvyšší slovinskí predstavitelia tiež po streľbe vyjadrili sústrasť Českej republike. "Sme zhrození správou o streľbe v Prahe. Smútime nad stratou toľkých nevinných ľudí. Vianoce by mali byť obdobím pokoja a pokojných stretnutí, a nie obdobím hlbokého smútku," napísala na sieti X slovinská prezidentka Pircová Musarová a kondolovala českému prezidentovi Petrovi Pavlovi.

Slovinský premiér Robert Golob uviedol, že nemá slov na to, čo sa stalo. "V myšlienkach som s blízkymi obetí, so zranenými a všetkými ľuďmi v Českej republike," dodal.

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Slovinsko je zdesené brutálnou streľbou. "Vyjadrujeme našu najhlbšiu sústrasť rodinám obetí a všetkým, ktorých postihla táto tragédia. Slovinsko stojí solidárne s českými obyvateľmi," napísalo ministerstvo na sociálnej sieti X. Podľa informácií v súčasnosti dostupných ministerstvu nie sú medzi obeťami streľby žiadni Slovinci.

Súvisiace články