Skoro jasno
22°
Bratislava
Berta
2.7.2024
NR SR: Koalícia schválila štátny rozpočet, SaS hovorí o ďalšej noci dlhých nožov
Zdielať na

NR SR: Koalícia schválila štátny rozpočet, SaS hovorí o ďalšej noci dlhých nožov

BRATISLAVA / Siedmy deň rokovacieho dňa patrí vládnemu návrhu zákona o štátnom rozpočte. Uviedol ho minister financií za Smer-SD Ladislav Kamenický. Matovičovo hnutie aktuálne obštruuje samo so sebou. Grendelovi by malo čítanie pozmeňováku zabrať celú noc.

Hlasovanie o rozpočte

Štátny rozpočet schválilo 79 zo 79 prítomných poslancov. Ten istý počet koaličných poslancov schválil aj prislúchajúce kapitoly o rozpočtoch. Poslanci majú ukončiť envirozákon, a rozpočty pre ústav pamäti národa a ďalších prislúchajúcich rozpočtoch pre organizácie. Rokovať sa dnes bude do 20:00. Zajtra by sa mali zvyšné body odhlasovať. 

Koalícia o opozičných návrhoch buď nedala hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch buď pre chyby v ich predstavení, alebo ich jednoducho neodhlasovala. Zvúčša išlo o pozmeňujúce návrhy z dielne OĽaNO. Zo 79 poslancov hlasovalo zväčša proti 79 koaličných poslancov. Jedenásť pozmeňujúcich návrhov podal len Igor Matovič. Opozícia bola počas hlasovania mimo rokovacej sály. 

Opozícia protestuje

Pohoršený je aj predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka. "Z Petra Pellegriniho sa stal cenzor. Odsudzujem jeho rozhodnutie, ktorým zrušil parlamentú rozpravu k rozpočtu. Koná proti zásadám demokracie a ide o nebezpečný precedens. V PS sme zástancami odbornej a vecnej diskusie, také boli aj príspevky poslancov a poslankýň nášho klubu v rozprave. Vnímam, že Ficova a Pellegriniho koalícia je frustrovaná z obštrukcie, ale je to len jej vina, že sme sa do tejto situácie dostali. Riešenie sme jej ponúkali opakovane - stačilo stiahnuť z rokovania promafiánsky balíček a rozprava k rozpočtu mohla byť už dnes za nami. Žiaľ, v skutočnosti im nejde o rozpočet ani o ľudí, ale iba o beztrestnosť a pomstu. A trestať kvôli spôsobu politiky Igora Matoviča celú opozíciu a vôbec demokraciu na Slovensku je neprípustné," zverejnil na sociálnej sieti. 

"Rokovanie o najdôležitejšom zákone roka práve Peter Pellegrini hulvátskym spôsobom ukončil. Boli sme pripravení vecne o rozpočte diskutovať a predseda parlamentu nám to hrubo a nedemokraticky znemožnil. Sľuboval štandardnú politickú kultúru. Namiesto toho sa z neho stal cenzor," napísala na Threads Lucia Plaváková (PS). 

Nespokojné je aj KDH. Predseda Milan Majerský hovorí o tom, že vládna koalícia zapchala ústa viac, ako miliónu občanov. 

Koniec debaty o rozpočte

Predseda Peter Pellegrini (Hlas-SD) už popoludní nevylúčil, že ukončí diskusiu k návrhu štátneho rozpočtu skôr, ako vystúpia prihlásení rečníci. Napokon to aj urobil a to krátko po 17:00. Jeho procedurálny návrh schválilo 77 zo 78 prítomných poslancov.

Poukázal na rokovací poriadok, ktorý takúto možnosť dáva. Podčiarkol, že obštrukcia opozície obmedzuje chod parlamentu a vyzval "príčetné" strany, aby sa dištancovali od konania poslancov z hnutia Slovensko. O ďalšom postupe sa poradí v koalícii. "Opozícia predviedla v priamom prenose, ako podľa nich vyzerá odborná a dôkladná diskusia k návrhu štátneho rozpočtu," podotkol Pellegrini.

Poukázal na obštrukciu poslancov z opozície, najmä z hnutia Slovensko. Označil to za deštrukciu fungovania NR SR. "Táto deštrukcia spočíva v tom, že ich poslanci predložili vymyslené a nezmyselné pozmeňujúce návrhy k štátnemu rozpočtu," povedal. Chápe právo opozície na obštrukcie, ale všetko má podľa neho svoje hranice a pravidlá. Pellegrini dodal, že opozícia a najmä poslanci z hnutia Slovensko takto škodia nie vláde, ale ľuďom.

Upozornil, že ak sa rozpočet neprijme tento rok, nebudú mať domácnosti zastropované ceny energií, financie nepôjdu ani do jednotlivých rezortov a na ďalšiu pomoc ľuďom. Zdôraznil, že poslanci majú ľuďom pomáhať.

Poslanci si minútou ticha uctili aj obete streleckého útoku na pražskej Filde. 

Robert Fico opozíciu varuje

Predseda vlády na krátkom tlačovom vyhlásení varoval, že opozícia si svojim konaním berie za rukojmeníkov občanov Slovenskej republiky a predstavuje deštrukciu právneho štátu. Zdôraznil, že v prípade rozpočtového provizória, bude vinná opozícia za nárast cien za energie. Zároveň odkázal špeciálnemu prokurátorovi, že sa zahráva s ohňom. 

Opozícia pokračuje v rozprave k novele štátneho rozpočtu. Ďalším predstaviteľom Matovičovho hnutia, ktorá číta nekonečný pozmeňujúci návrh je exminister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Roman Mikulec po niekoľkých hodinách dokončil čítanie pozmeňujúceho návrhu. Alojz Hlina vo faktickej poznámke reagoval, že poslanci sú zablokovaní. "Mali by sme nájsť nejaké riešenie," povedal s tým, že jedným by bolo stiahnutie ÚŠP. 

Po poslancovi Petrovi Pollákovi ml. číta pozmeňujúci návrh aj exminister vnútra a aktuálny poslanec Roman Mikulec. Je pritom už od včera jasné, že Peter Pellegrini presunul rokovanie o zrušení ÚŠP až po 8. januári. Aj z radov ostatných opozičných strán sa ozýva, že Matovičovo hnutie obštruuje úplne zbytočne. 

Uverejnil/-a @simi_progresivne
Zobraziť v Threads

Poslanci koalícia sa v rokovacej sále striedajú v skupinách, chcú sa tak vyhnúť prípadnému prerušeniu schôdze. Na to by aktuálne opozícii stačila ústna dohoda.  Po polnoci sa v pléne objavil aj predseda vlády Robert Fico. 

Poslanec Gábor Grendel číta už niekoľko hodín pozmeňujúci návrh. Celkovo by mu malo čítanie zabrať 6 až 8 hodín. Aktuálne sa blíži k šiestim. Po ňom sa do pléna chystá aj poslanec Peter Pollák ml., ktorý ma tak isto v pláne čítať pozmeňovací návrh niekoľko hodín a to aj so zátvorkami a číslami. Chce sa tak vyhnúť tomu, aby nemusel celý pozmeňovák čítať ešte raz.

​Poslanec Gábor Grendel skončil po siedmich hodinách a na jeho vystúpenie sa prihlásili traja poslanci faktickými poznámkami. Grendel v reakcii na faktické povedal, že "rozpočtové provizórium nie je hrozbou pre Slovensko". Za skutočnú hrozbu považuje zrušenie ÚŠP. V rozprave ďalej o O:45 vystúpila poslankyňa Kalmárová z PS.

Richard Sulík požiadal procedurálnym návrhom, aby bola medzi šiestou a siedmou ráno hygienická prestávka a schôdza bola prerušená. Peter Pellegrini mu odpovedal, že "ako poslanec si môže hygienickú prestávku urobiť, kedy chce"

Náš tlak funguje! reaguje Šimečka

"Je to malé a iba čiastočné víťazstvo, ale aj tie sa počítajú. Predseda parlamentu Peter Pellegrini práve v pléne oznámil, že rozpravu o promafiánskom balíčku odloží až na druhý januárový týždeň. Znamená to prvú prehru Roberta Fica. Veľmi chcel rušiť špeciálnu prokuratúru a znižovať tresty za korupciu už pred Vianocami, ako darček svojim oligarchom. Plné námestia a dôrazný boj v parlamente ho však donútili ustúpiť, čo vôbec nečakali. Nie, nás naozaj ani nočné rokovania, ani zima či sviatky neodradia. Nič však nekončí. Náš tlak v parlamente aj na námestiach musí pokračovať. Dnes, zajtra aj v novom roku. Našim cieľom musí byť promafiánsky balíček úplne zastaviť, nielen spomaliť," zverejnil poslanec a podpredseda parlamentu na sociálnej sieti. 

My tu nie sme kvôli sebe, akcentuje Grendel

Poslanec sa počas rozpravy oprel aj o výrok exministerky a teraz poslankyne za SaS Márie Kolíkovej. "Rokovanie o štátnom rozpočte je klenotom pre opozíciu. Je tým diamanom, aby sme oddialili zrušenie Špeciálnej prokuratúry," poznamenal Grendel. Zdôraznil je, že možné je aj skrátiť rozzpravu na 12 hodín, alebo aj zrušenie rozpravy, čo označil za brutálny útok. 

Poslanci odhlasovali ďalšie rokovanie do noci

Peter Pellegrini uviedol, že ambíciou je mať schválený rozpočet a to aj s príslušnými kapitolami do konca pracovného týždňa. V piatok by došlo k prerušeniu schôdze a následne by sa pokračovalo po troch kráľoch - 8. januára. "Vidím, že aj v stredu popoludní je stále prihlásených 44 rečníkov, tak dávam procedurálny návrh, aby sa rokovali až do prerokovania bodu," povedal Pellegrini, pričom plénum to väčšinovo neschválilo a tak dal o procedurálnom návrhu hlasovať. Odsúhlasilo to 77 zo 78 prítomných poslancov. 

Procedurálny návrh dala Mária Kolíková, ktorá žiada, aby sa týmto procedurálnym návrhom zaoberal ústavnoprávny výbor. "Nedá sa takto rokovať o štátnom rozpočte," rozčúlila sa Kolíková. Peter Pellegrini jej oponoval, že opozícii nejde o rokovanie, ale o obštrukcie. To však podľa hlasov opozície nie je pravda, pretože rozpočet chcú analýzovať, ale o obštrukciu im nejde. Jediný, kto ďalej trvá na naťahovaní času aj v prípade rozpočtu je Matovičovo hnutie. 

"Že sa nehanbíte," začali vykrikovať poslanci v pléne, ktorý sa sťažujú na postup vedenia rady. 

Chýba im vízia aj reálne úspory

Poslanci sa zhodujú, že v prípade novely štátneho rozpočtu im chýba nielen reálna vízia pre jednotlivé rezorty, ale aj šetrenie, ktoré by nepovažovali za "podfuk". Problémy majú napríklad aj v zdravotníctve, kde nemajú pocit, že by sa riešili akútne problémy rezortu. Miliarda navyše podľa nich nič nevyrieši. Nevyhnutné je podľa opozičnej časti pléna zabrániť odlivu mladých lekárov zo Slovenska, ale aj potreba novej veľkej nemocnice v hlavnom meste. "Zdravotníctvo nie je biznis," poznamenal poslanec za KDH František Majerský. 

Návrh štátneho rozpočtu neprináša potrebnú konsolidáciu. Naopak, dlh môže narásť a aj minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) avizuje, že verejné financie smerujú k bankrotu. Uviedol to predseda opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.

"Je absurdné a amatérske, keď sám minister financií ohlasuje, že naše verejné financie smerujú k bankrotu. To je veľmi zlý signál pre ratingové agentúry a priamo nás poškodzuje," vyhlásil Šimečka. Vláde na krajine podľa PS nezáleží a nemá ambíciu zachrániť verejné financie pred bankrotom.

Poslanec Štefan Kišš (PS) sa vyjadril, že vláda namiesto konsolidácie prerozdeľuje zdroje. Nepodporuje tiež ekonomický rast a neprehodnocuje výdavky. PS tiež varuje pred obchádzaním výdavkových limitov. "Vláda schválením rozpočtu bez výdavkových limitov porušuje zákon, neplní európske fiškálne pravidlá a ohrozuje tým platby z plánu obnovy. Keďže vláda napriek našim výzvam konsoliduje len naoko, ďalej nás zadlžuje, dôsledkom je zníženie nášho ratingu a výrazne drahšie financovanie dlhu," dodal Kišš.

SaS adresuje Pellegrinimu ďalšiu výzvu

Podľa SaS dáva predseda vlády návod, ako šikanovať mladých ľudí. "Premiér ukázal naplno svoju pravú tvár," poznamenala Kolíková s tým, že šikanu používa aj proti mladým ľuďom, ktorí by mu mohli stáť v ceste. Argumentovala budúcou dikusiou na akademickej pôde. Ficovi vyčíta, že na mladého Janigu zaútočil, aby ho verejne ponížil. "Odsudzujeme takéto nenávistné prejavy zo strany premiéra," pokračovala s t=ym, že od takýchto prejavov je už iba krok k násiliu. 

Predseda parlamentu Peter Pellegrini si podľa strany SaS nesplnil svoju zákonnú povinnosť vyhlásiť voľbu ústavného sudcu. Pritom už tri mesiace vie, že na Ústavnom súde SR je problém. Do dnešného dňa voľbu nevyhlásil, a to aj napriek tomu, že mu to prikazuje zákon. Ak tak do konca roka 2023 neurobí, SaS podá trestné oznámenie za marenie úlohy verejného činiteľa. Zjavne však existuje zámer politicky ovládnuť aj Ústavný súd SR, preto predseda národnej rady nekoná.

"Riadne fungovanie ústavného súdu, ktoré predpokladá jeho plné obsadenie sudcami, je jednoznačne významné pre ochranu právneho štátu a demokracie. Peter Pellegrini túto svoju úlohu hrubo zanedbáva. Pritom si protirečí vo svojich vlastných slovách, že stav sudcov na ústavnom súde treba zvýšiť, pretože podnety nestíhajú vybavovať načas," povedala poslankyňa NR SR za SaS Mária Kolíková s tým, že Pellegrini jasne ukazuje, že nemá základnú výbavu byť dobrým prezidentom Slovenska. 

​KDH sa kvôli kompetenčnému zákonu obracia na hlavu štátu

KDH sa listom obrátilo na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú a vyzvalo ju, aby nepodpísala kompetenčný zákon, ktorý dnes schválili poslanci vládnej koalície v parlamente. Kresťanskí demokrati upozorňujú, že kompetenčný zákon, ktorý na prvý pohľad zriaďuje Ministerstvo športu a cestovného ruchu, v sebe skrýva niekoľko nášľapných mín a preto je potrebné, aby ho prezidentka vrátila vláde na dopracovanie.

"Prečo sa pod rúškom zriadenia ministerstva cestovného ruchu a športu mení rozhodovanie o armádnych licenciách, ktoré má prejsť z ministerstva zahraničia a SIS pod ministerstvo obrany, ktoré vedie Robert Kaliňák zo Smeru, ktorý sám podniká so zbraňami? Prečo šéfovi SIS po novom nezanikne mandát ale bude sa môcť kedykoľvek vrátiť do parlamentu, teda aj čerpať zákonnú ochranu pred väzobným stíhaním?" pýta sa predseda KDH Milan Majerský.

Poslanec KDH Stachura upozorňuje aj na účelovú zmenu spôsobu menovania niektorých ústredných úradov štátnej správy a zásaj do kompetencií prezidentského úradu. "Vláda ide pokútnym spôsobom ohroziť nezávislosť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bude v roku 2024 kontrolovať 8 miliárd eur v zdravotnictve! Nesúhlasíme so zmenou menovania a odvolania predsedu úradu, ktorého má po novom menovať vláda a nie prezident po schválení NRSR. Predseda ÚDZS sa tak môže stať len bábkou v rukách vlády," dodáva Stachura.

Kresťanskí demokrati sú za podporu športu, no také vážne rozhodnutia, ako zriadenie nového ministerstva, by sa podľa nich malo diať po širokej odbornej diskusii a nie v skrátenom legislatívnom konaní. "KDH je za podporu športu a cestovného ruchu. Zriadenie úradu, alebo ministerstva, ktoré by sa venovalo športu a cestovného ruchu sme mali vo svojom programe, chceli sme tak však urobiť po odbornej diskusii a tak, aby sme pomohli športu a cestovnému ruchu, nie preto, aby sme umožnili účelové výmeny v štátnych inštitúciách, ktoré by mali pôsobiť nezávisle a politickí nominanti dostali trafiky," hovorí poslanec KDH Martin Šmilňák.

Hlasovanie o kompetenčnom zákone

Poslanci NR SR schválili kompetenčný zákon. Podporilo ho tesne 77 poslencov. Minimum bolo 76 hlasov. 

Parlamentom neprešiel ani jeden z pozmeňujúcich návrhov opozície. Prešli oba pozmeňujúce návrhy kaoličného poslanca Romana Malatinca a to 78 hlasmi. O niektorých opozičných návrhoch sa teda nehlasovalo vôbec. Hlasovanie o jednotlivých bodoch z pozmeňujúceho návrhu poslanykne Števulovej musel Peter Pellegrini vyhlásiť za zmätočné, návrh však neprešiel ani na druhý pokus. Za bolo 59 poslancov.

Neprešla ani námietka poslankyne, ktorú podporilo 63 poslancov. NR SR hlasovala aj o pozmeňujúcom návrhu poslanca Ľubomíra Galka, ktorý žiadal, aby sa o každom zo 113 bodov hlasovalo osobitne. Peter Pellegrini však hlasovanie zastavil, pretože mal dostať od jedného z predkladateľov oznam, že stiahol svoj podpis. Tým pádom opozičný poslanec nemal 15 podpisov. Martina Holečková KDH sa za poslanecký kluby vyjadrila, že aj oni chceli, aby sa o tomto poslaneckom návrhu nehlasovalo. "Ďakujem vám za konštruktívny prístup," povedal predseda NR SR Peter Pellegrini. 

PS kompetenčný zákon nepodporí. Argumentuje, že neboli vysvetlené jedotlivé kroky, ktoré zásadne menia postoje úradov a inštitúcií. "Pokiaľ nepoznáme základné fakty, tak by bolo nezodpovedné, aby sme ho podporili," poznamenal šéf poslaneckého klubu PS Martin Dubéci. 

KDH rovnako nepodporí kompetenčný zákon. Nesúhlasí s okresaním komptencií prezidentskému úradu a zároveň má problém aj politizáciou úradov. "Klub KDH s týmto zákonom súhlasiť nebude," poznamenal a poslancom vyzval, aby boli v debate konštruktívny a diskutovali len o rozpočte. Chel by mať pokojné a požehnané sviatky. 

SaS zdôraznila, že SaS tento zákon nepodporí. Výhradu má najmä k licenciám na zbrane, ktoré by malo pejsť na obranu z ministerstva zahraničných vecí. "Ak sa koalícia znova uchýli k tomu, že nechajú NR SR rokovať celú noc, tak toto je tá nová parlamentná kultúra," poznamenal Sulík a poslancom prisľúbil navariť na noc kapustnicu. "Naše odhodlanie brániť demokraciu je silnejšie," povedal Sulík. 

Poslancov možno opäť čaká rokovanie non stop

Predseda NR SR Peter Pellegrini navrhol pridať na rokovanie štyri body, ktoré priamo súvisia so štátnym rozpočtom. Po nich budú nasledovať envirozáťaže, zákon o leteckej doprave a zákon o NCZI. "Tieto zákony máme ambíciu prerokovať do piatku tohto týždňa," uviedol Pellegrini. Poslanci sa stretnú ešte aj o 17:00 a Pellegrini zvažuje procedurálny návrh, ktorý by opäť zaistil rokovanie až do prerokovania bodu. Ak by sa do konca týždňa uzavrieť schôdze nepodarilo, poslanci by sa stretli aj cez sviatky. 

Poslanci sa voči apelom poslanca Blcháča ohradili. Michal Sabo (PS) vyčítal, že minister pôdohospodárstva Richard Takáč mal na predstavenie zákona na výbore 6 minút. "Toľko k úcte, pán Blcháč," uviedol.

Čaučík (KDH) zase koalícii vyčíta, že sa zdá, že nemá "čas na žiadne debaty". Zdôraznil, že práve preto, že poslanci majú zákon roka v úcte, debatu považujú za nevyhnutnú. 

Myslite na to, že je advent, zdôraznil poslanec Blcháč

Prvým v rozprave vystúpil poslanec a spravodajca Ján Blcháč (Smer-SD). Opozíciu vyzval na to, aby rešpektovala výsledok demokratických volieb, ale akcentoval aj to, že je advent a preto by pre nich mal byť na prvom pokoj a úcta. "Myslite na zamestnancov ministerstiev," povedal s tým, že spomenul aj zamestnancov NR SR. "Ničomu nepomlže ak budeme obštruovať," pokračoval a vyzýval na konštruktívnu debatu. Na zbieranie politických bodov podľa neho nie je priestor. 

Do rozpravy sa prihlásilo 53 poslancov NR SR, najmä z opozície. 

Zákon odporučili na schválenie všetky kompetentné výbory NR SR, okrem tých, ktoré boli neuznášaiaschopné. Išlo napríklad o zravotnícky výbor, či výbor pre európske záležitosti. Gestorský výbor pre finanice a rozpočet odporúča štátny rozpočet schváliť. 

Kamenický akcentoval konsolidáciu

Práve konsolidačný balíček vlády schválil parlament včera o 11:00. Minister financií zdôraznil ich dôležitosť, ale poznamenal aj to, že vláda neznižuje štátne výdavky, ktoré sa dotýkajú dôchodkov. Hovoril aj o zlom stave verejných financií a deficit vo výške 6,55 % HDP a teda 8,5 miliardy. "V tomto rozpočte však ešte chýbali niektoré položky," poznamenal s tým, že išlo napríklad o kompenzáciu cien energii.

Rozpočet počíta aj s trvalým 13. dôchodkom a rodičovským dôchodkom. Rozpočet počíta aj s vytvorením ministerstva športu a cestovného ruchu. Vláda plánuje deficit znížiť na 5,5 % HDP, k čomu má pripsieť vyššie zdanenia o zníženie dovodu do II. piliera. Vláda sa chce vyhnúť rozpočtovému provizóriu. "V provizóriu Slovenská republika ešte nikdy nebola," poznamenal minister. 

Súvisiace články