Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
NR SR: Poslanci schválili "Rážov zákon o letectve", novým šéfom volebnej komisie je Eduard Burda
Zdielať na

NR SR: Poslanci schválili "Rážov zákon o letectve", novým šéfom volebnej komisie je Eduard Burda

BRATISLAVA / Dnes čaká NR SR aj hlasovanie o skrátenom legislatívnom konaní, či kompetenčnom zákone.

Poslanci pristúpili aj k tajnej voľbe predsedu volebnej komisie

Hlasovanie je tajné, výsledky oznámi NR SR po sčítaní všetkých hlasov. Volebné lístky si prevzalo 126 poslancov, lístky odovzdali všetci, neplatné boli 3 hlasy. Burda dostal 75 hlasov, za Cochera len 1, za Gibu hlasovalo 6 poslancov, Kresák dostal 0 hlasov, 0 hlasov dostal aj Repák, Sedlák a Škopek. Predsedom sa v tajnom hlasovaní stal Eduard Burda. 

Schválený zákon o odplatách a poskytovaní príspevku v civilnom letectve

Spravodajca Justín Sedlák musel dať hlasovať dva razy, naklko v prípade hlasovanía o posunutí účinnosti podporilo 90 poslancov. Plénom prešiel aj návrh koaličného poslanca Farkašovského, ktorý podporilo 82 poslancov. Opozícica sa tento raz do tretieho čítania neprihlásila. Zákon, ako celok, schválilo 87 poslancov. 

Povestné "Kto se ptal na tvůj názor?!" v podaní SNS

V pléne sa rozčúlil poslanec za klub SNS, ktorý sa pustil do poslankyne právničky Mesterovej. Pavel Ľupták ju nazval "moja zlatá" a vykričal sa: "Kto Vám dál právo urážať týchto ľudí?!" poznamenal a znevažoval jej vzdelanie. Ľupták je známy antivaxer. Humanitné vzdelanie poslancov opozície označil za "hodné dvoch ročníkov jeho strednej školy".  

Poslancov čaká ďalšie rokovanie do neskorých hodín. Poslanci koalície schválili, že sa bude rokovať až do momentu, kým si poslanci nezvolia nového predsedu štátnej volebnej komisie. Voľba je tajná. 

Prezidentka príde vo štvrtok

Prezidentka Zuzana Čaputová mimoriadne vystúpi v pléne NR SR vo štvrtok o 12.00 h. Hovoriť chce o svojich výhradách k novele Trestného zákona. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Hlava štátu ešte minulý týždeň odôvodnila svoj záujem vystúpiť pred poslancami tým, že v novele ide o závažné zmeny v trestnej politike štátu, ktorým nepredchádzal klasický legislatívny proces, teda pripomienkovanie, ani verejná odborná diskusia. Proces prijímania považuje za veľmi nevhodný. Výhrady má aj voči jednotlivým ustanoveniam.

Prezidentská kancelária zároveň informovala, že v stredu predpoludním sa k téme predložených návrhov uskutoční okrúhly stôl. "Na rokovanie prezidentka pozvala zástupcov justície, právnych expertov a právnické autority," uviedol prezidentkin hovorca o stretnutí v Prezidentskom paláci. Parlament už druhý týždeň rokuje o návrhu vlády, aby sa o novele Trestného zákona rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Novela predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zaviesť má aj viaceré zmeny v trestných sadzbách.

Blaha ďalej predsedom

Zákonodarcovia nerokovali o návrhu na odvolanie Ľuboša Blahu (Smer-SD) z funkcie podpredsedu parlamentu. Poslanci neschválili program mimoriadnej schôdze. Zo 131 prítomných za schválenie programu hlasovalo 54 poslancov, proti bolo 77.

Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) preto ukončil schôdzu. Odvolávanie Blahu z postu iniciovali poslanci za KDH, ktorí odovzdali 37 podpisov od poslancov opozície. Hnutie chcelo Blahu už druhýkrát odvolávať z funkcie v reakcii na video, v ktorom odstránil vo svojej kancelárii vlajku Európskej únie a portrét prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorý nahradil portrétom komunistického predstaviteľa Che Guevaru.

Opozícia chcela, aby sa tentoraz otvorila diskusia vzhľadom na to, že vo veci sa začalo trestné stíhanie. KDH v reakcii uviedlo, že Blaha mal unikátnu možnosť svoje konanie vysvetliť, "no namiesto toho, aby sa zachoval ako chlap, schoval hlavu do piesku".

Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková upozornila, že ďalší obvinený človek vo vedení parlamentu je potenciálnou medzinárodnou hanbou pre Slovensko. "Pripomínam, že ani pri predošlom odvolávaní nám vládna koalícia neumožnila diskutovať a schôdzu neotvorila, žiaľ, toto sa stalo aj teraz. Na mieste je teda otázka, kde je tá nová politická kultúra, ktorú sľuboval Pellegrini," dodala Holečková.

Prelomili veto prezidentky

Poslanci v hlasovaní prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu tzv. kompetenčného zákona. Právna norma umožňuje zriadiť nové ministerstvo cestovného ruchu a športu. V novele posunuli účinnosť z 1. januára na 1. februára. Parlament nakceptoval ani jednu z troch pripomienok hlavy štátu. Novelu zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy schválili poslanci ešte v decembri 2023, pričom o nej rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Začiatkom roka ju prezidentka parlamentu vrátila s viacerými výhradami. Ministerstvo má posilniť a zefektívniť využívanie verejných zdrojov a potenciálu v cestovnom ruchu, jeho úlohou má byť aj podpora a rozvoj kúpeľného cestovného ruchu a rozvoj cykloturistiky.

Z novely tiež vyplýva, že zakladateľská funkcia k národnej lotériovej spoločnosti a správa jej akcií vo vlastníctve SR prechádza z ministerstva financií na ministerstvo cestovného ruchu a športu. Novela prináša aj zmeny vo výbere šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a predsedu Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Časť výhrad prezidentky smerovala k týmto zmenám.

Zákonodarca sa podľa prezidentky nevyrovnal s požiadavkou ústavy, podľa ktorej vyšších štátnych funkcionárov menuje prezident a štátnych funkcionárov vymenúva vláda. Hlava štátu tiež namietala zaradenie Slovenskej informačnej služby (SIS) a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) medzi ústredné orgány štátnej správy.

Výhrady mala prezidentka aj k zmenám pri licenciách na obchodovanie so zbraňami a výrobkami obranného priemyslu, ktorých vydávanie by po novom bolo výhradne na stanovisku ministerstva obrany bez autorizácie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR a SIS. Podľa prezidentky to môže spôsobiť ohrozenie verejného záujmu. Z novely vyplýva, že predsedu ŠÚ SR bude po novom vymenúvať a odvolávať vláda, nie prezident.

Do zákona sa dopĺňa, že "predseda úradu pri výkone svojej pôsobnosti koná nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb". Šéfa ÚDZS bude opäť menovať a odvolávať vláda na návrh ministra zdravotníctva. Doplnia sa aj dôvody na odvolanie. Novelou zákona sa tiež opätovne dopĺňajú medzi dôvody na odvolanie predsedu ÚDZS aj ďalšie závažné dôvody, ktorými je najmä konanie, ktoré vyvoláva alebo je spôsobilé vyvolať pochybnosti o osobnostných, morálnych alebo odborných predpokladoch na výkon jeho funkcie.

Opozičné KDH v reakcii na prelomenie veta uviedlo, že koalícia pretlačila mimoriadne škodlivú novelu zákona pre Slovensko. Hnutie pripomenulo svoje výhrady k zásadnému oslabeniu nezávislých inštitúcií a ohrozenie demokracie na Slovensku, ktoré v novele vidia. "Preto podporíme opozičné podanie na Ústavný súd," uviedli kresťanskí demokrati.

Protesty pokračujú

Opozícia plánuje ďalej pokračovať v odpore voči krokom vládnej koalície. Akcentujú, že protesty proti krokom vlády budú pokračovať aj tento štvrtok o 18:00. Na tlačovej besede vystúpilo PS, SaS aj KDH.

Hlasovanie o 11:00

Do rozpravy k tretiemu čítaniu sa prihlásili štyria poslanci opozície - Dostál, Kolíková, Pročko, Šmilňák. Vo faktickej poznámke vysvetlil poslanec Galko prečo označil predsedu NR SR Petra Pellegriniho za "dilina". "Je to nevzdelaný človek," odvolal sa na rómsky jazyk. Urobil tak v rámci reakcie na vystúpenie Ondreja Dostála, hoci Pellegriniho označil za dilina ešte počas hlasovania. 

Poslanci hlasovali aj o pripomienkach prezidentky. Prvú podporilo len 63 poslancov, druhú ten istý počet a rovnako to prebiehalo aj v prípade tretej pripomienky hlavy štátu. 

Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Romana Malatinca. Podporilo ho 78 poslancov. Pozmeňujúci návrh zákona posúva účinnosť. 

Parlament ide hlasovať o kompetenčnom zákone, ktorý má zaistiť nové ministerstvo pre Andreja Danka. Ondrej Dostál vyzval procedurálnym návrhom NR SR, aby nehlasovala o pozmeňujúcom návrhu poslanca Malatinca ku kompetenčnému zákonu. Argumentoval to viacerými chybami v prednesení návrhu a tým, ako sa postupovalo v prípade pozmeňujúcich návrhov opozície. Procedurálny návrh poslanci neschválili. Za bolo len 62 poslancov. 

Čaučík poprel, že by išlo o záchranu Lipšica

"Navrhovaný zákon nepovažujeme za dobrý," vyjadril sa poslanec za KDH. Neschvaľuje skrátené legislatívne konanie, ani samotný obsah zákona. Zákon podľa neho rieši najmä zmeny týkajúce sa spolupracujúcich obvinených.

"Prechodné ustanovenia k trestnému poriadku neupravujú, že vo veciach rozhodne súd," pokračoval poslanec. Vyzdvihol, že 10-tisíc ľudí bolo stíhaných za majetkovú trestnú činnosť, okolo 3-tisíc za hospodársku a priamo za korupciu len niečo vyše 15. 

Rozprava k SLK pokračuje

Rozpravu k skrátenému legislatívnemu konaniu začala Jana Bittó Cianiková, ktorá vláde vyčítala, že občanov klame. Odvolala sa na minulotýždňovú tlačovku po rokovaní vlády, kedy sa Robert Fico vyjadril, že rozprava sa nevenuje skrátenému legislatívnemu konaniu.

Zároveň zdôraznila, že návrh na zrušenie ÚŠP a zmeny v trestných kódexoch je plný zámienok. "Opäť tu klamete," povedala s akcentom na tvrdenie koalície o ochrane ľudských práv neobstojí. "Nerobte z ľudí hlúpákov, ani zo samých seba, veď je to trápne," pokračovala poslankyňa. 

Čo je dnes na programe?

Poslanci Národnej rady (NR) SR po víkendovej prestávke pokračujú od utorka rána v 6. schôdzi NR SR. Rokovanie začali diskusiou o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona, ktorá trvá už týždeň. Prihlásených je písomne do debaty stále vyše 20 rečníkov. Po odsúhlasení návrhu na skrátené legislatívne konanie by mali zákonodarcovia prerokovať novelu v prvom aj druhom čítaní.

V utorok o 11.00 h majú poslanci hlasovať. Rozhodnúť by mali aj o tom, či sa stotožnia s výhradami prezidentky pri kompetenčnom zákone alebo novelu schvália v pôvodnom znení. Prezidentka Zuzana Čaputová návrh týkajúci sa aj zriadenia nového Ministerstva cestovného ruchu a športu SR vetovala s výhradami k viacerým ustanoveniam i k legislatívnemu procesu. Okrem toho by mali poslanci v tajnej voľbe rozhodnúť o predsedovi štátnej volebnej komisie. Hlasovať majú aj o novele zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve.

V utorok popoludní čaká poslancov aj mimoriadna schôdza, ktorú iniciovali poslanci za KDH. Chcú odvolať z funkcie podpredsedu NR SR Ľuboša Blahu (Smer-SD). Hnutie chce Blahu už druhýkrát odvolávať z funkcie v reakcii na video, v ktorom odstránil vo svojej kancelárii vlajku Európskej únie a portrét prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorý nahradil portrétom komunistického predstaviteľa Che Guevaru.

Súvisiace články

Najčítanejšie