Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Minister Ráž plánuje zmeny zákona, pripúšťa vyvlastňovanie súkromného majetku
Zdielať na

Minister Ráž plánuje zmeny zákona, pripúšťa vyvlastňovanie súkromného majetku

BRATISLAVA / Ministerstvo sa dnes svojim zámerom venovalo na tlačovje konferencii na rezorte dopravy. Spolu s ministrom jozefom Rážom ml. sa na nej zúčastnili aj zástupcovia miest a obcí.

Na zákon upozorňuje tretí sektor

"Predstavte si, že ste si kúpili vysnívaný domček so záhradou. Pred tým ste si preverili územné plány a všetky dokumenty, aby ste si boli istí, že sa tam môžete dlhodobo usadiť. Jedného dňa vám však zaklopú na dvere a s papierom v ruke vám oznámia, že váš pozemok je na mieste, kde chcú realizovať strategickú vládnu investíciu," upozorňuje WWF Slovakia na sociálnej sieti. 

Ochranári prírody vysvetľujú, že investor preto vyšlel svojich ľudí, aby začali robiť prípravné práce - pošle napríklad znalca, ktorý dom a pozemok ocení. "Po ocenení povedia, že za váš majetok dostanete sumu 50,000 eur. Vy ale viete, že má hodnotu minimálne 100,000 eur a dáte si spraviť vlastný posudok, ktorý to potvrdí. Podľa nového návrhu zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície však úrad nemôže takýto “konkurenčný” posudok brať do úvahy," uviedla organizácia ďalej. 

WWF Slovakia dodalo, že úrad preto vydá rozhodnutie, ktoré je hneď právoplatné s tým, že nemáte právo sa odvolať. "A vy dostanete iba 50,000 eur. Čo by ste mohli urobiť? Mohli by ste sa obrátiť na súd, ale museli by ste čakať až na jeho konečný rozsudok. Medzitým by vám už po pozemku behali robotníci a robili prípravné práce. Doteraz by vás súd mohol ochrániť aj v priebehu konania. Investor by musel akékoľvek práce odložiť a čakalo by sa na rozhodnutie súdu. Podľa nového návrhu by tento odklad nebol možný a váš dom a pozemok by sa stali majetkom investora, napriek tomu, že by bežalo súdne konanie. Vyvlastnili by vás, zapísali si váš majetok do katastra a vyplatili vám sumu, o ktorej rozhodol ich znalec. A vy by ste s tým nemohli nič urobiť," upozorňuje WWF Slovakia ďalej. 

Podľa ochranárov prírody je tento príklad zjednodušeným opisom len jedného z viacerých vážnych problémov návrhu zákona o strategických strategických investíciách z dielne Ministerstva dopravy. "Tento návrh vo viacerých aspektoch hrubo zasahuje do vlastníckych práv bežných ľudí, ohrozuje životné prostredie a je nedemokratický a neústavný. Detailný popis jeho chýb si môžete prečítať v hromadnej pripomienke, ktorú sme spracovali spolu s Via IurisIa ďalšími organizáciami a podávame ju na Ministerstvo dopravy SR. Svojím podpisom ju môžete podporiť aj vy," uzatvorili aktivisti.

Minister sa bráni možnosťou obrátiť sa na súd

"Ten zákon má výrazne skrátiť povoľovacie procesy pri strategických investíciách," povedal šéf rezortu dopravy k predkladanej legislatívnej zmene.

Počas tlačovej konferencie pripustil, že ak občania nebudú spokojní s ponúknutou sumou, môžu sa obrátiť na súd. Zároveň však doplnil, že proces výstavby to nezastaví. "Ľudia sa väčšinou súdia o sumu," odpovedal na otázku Novín PLUS TV JOJ a TV JOJ. 

Celé vysvetlenie ministra si môžete pozrieť vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie