Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Opozícia pozýva na najväčší protest: Znásilnili legislatívny proces, my však nikam neodchádzame
Zdielať na

Opozícia pozýva na najväčší protest: Znásilnili legislatívny proces, my však nikam neodchádzame

BRATISLAVA / Opozícia sa ostro ohradila voči postuipom koalície. Budúci štvrtok avizujú najväčší protest.

SaS, PS a KDH postupujú spoločne a pozývajú na najväčší protest

Michal Šimečka, líder opozičného hnutia PS po hlasovaní skonštatoval, že vládna koalícia promafiánsky balíček pretlačila v prvom čítaní. "My však nikam neodchádzame a na štvrtok 1.2. o 18:00 chystáme najväčší protest doteraz," vyjadril počas brífingu na ktorom sa zúčastnila aj SaS a KDH.

"Najprv znásilnili parlamentný proces a demokratické štandardy. Chceli nás v Národnej rade umlčať. Ale dosahujú tým iba jediné - námestia po celom Slovensku sa ozývajú stále viac. Desiatky tisíc ľudí im včera opäť ukázali, že si právny štát a spravodlivosť nenecháme ukradnúť. A prídeme im to ukázať znova. Ešte vo väčšom. Pozývam ľudí z celého Slovenska, ktorým na demokracii záleží, príďte vo štvrtok do Bratislavy na Námestie SNP. Ukážme, že nás neumlčia," zdôraznil Šimečka.

Na bratislavský protest pozval ľudí aj predseda KDH Milan Majerský. "Pán Pellegrini nám sľuboval novú politickú kultúru, sľuboval nám, že sa nevrátia staré poriadky. Vláda však od samotného začiatku vládne podľa hesla “vyhraj voľby a môžeš všetko. Každý týždeň desiatky tisíc ľudí vychádzajú do ulíc a protestujú proti prijatiu tejto hanebnej novely a ja im za to ďakujem. Ukazuje sa, že verejný tlak má zmysel. Po pánovi Pellegrinim a Žilinkovi už zmeny v tejto novele avizuje aj premiér Fico," uviedol Majerský.

Poslankyňa za SaS Mária Kolíková dodala, že to, čo sa deje dnes v parlamente, je brutálny zásah do demokracie a právneho štátu. "My ako politici a poslanci robíme maximum, aby sme to zastavili tu v parlamente, čo sa nám nie úplne úspešne darí. Určite využijeme všetko, čo môžeme, vrátane návrhov na Ústavný súd. Verím, že spoločne s ľuďmi, ktorí chodia na protesty máme šancu, že to napokon zastavíme. Pretože ulica má veľkú silu a Robert Fico to veľmi dobre vie," uzavrela Kolíková s tým, že dodala: "Ulica má veľkú silu a Robert Fico to veľmi dobre vie."

Zmeny budú kozmetické, vyhlásil Grendel

Avizované pozmeňujúce návrhy pri novelizácii Trestného zákona sú len smiešne prísľuby od koalície. Vyhlásil to Matovičov poslanec Gábor Grendel, ktorý zdôraznil, že zmeny budú len kozmetické tak, aby špeciálna prokuratúra zanikla a aby udelili beztrestnosť svojim ľuďom presne tak, ako potrebujú. "Čiže nám to určite stačiť nebude," povedal Grendel novinárom.

Súvisiace články

Najčítanejšie