Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
NR SR NAŽIVO: Poslanci posunuli zmeny v trestnej legislatíve a zrušenie ÚŠP do druhého čítania
Zdielať na

NR SR NAŽIVO: Poslanci posunuli zmeny v trestnej legislatíve a zrušenie ÚŠP do druhého čítania

BRATISLAVA / Koalícia schválila zrýchlený režim pre novelu trestných kódexov a zároveň na prvé čítanie zásadne obmedzila rozpravu.

Hlasovanie s jasným výsledkom

Matovič vyzval Pellegriniho, aby sa poslancom ospravedlnil, keďže tvrdil, že nebude zasahovať do mandátu poslancov a všetci poslanci majú mandát rovnocenný. "Chcem Vás požiadať pán poslanec Matovič, abyy ste rešpektovali práva vašich kolegov," poznamenal s tým, že ak si poslanci NR SR niečo schvália hlasovaním, tak to má rešpektovať. 

Poslanci odhlasovali ukončenie šiestej schôdze s tým, že ďalšie body programu sa presúvajú na ďalšiu schôdzu, ktorá začína budúcu stredu (1.2. 2024). Za bolo 76 prítomných poslancov koalície. Opozícia sa neprezentovala. 

Poslanci novelu posunuli do druhého čítania. Podporilo to 76 poslancov koalície. Poslanec Alojz Hlina sa zdržal. Následne sa však ozval, že ho chybne vykázalo zariadenie, keďže sa odhlasoval. 

Neprešiel ani návrh opozičných poslancov, ktorý nevrhoval celý vládny zákon vrátiť na dopracovanie. Za bolo len 38 poslancov. 

Poslanci koalície neodobrili návrh Ondreja Dostála, aby sa v rokovaní o tomto bode nepokračovalo. Za bolo len 37 poslancov. 

Alojz Hlina (SaS) podal procedurálny návrh, ktorým chcel odkúpiťčas v rozprave od opozície. Predsedajúci Luboš Blaha (Sme-SD) ukončil debatu a dal hlasovať o procedurálnom návrhu poslankyne Mesterovej. NR SR bola neuznášaniaschopná. Poslanci sa stretnú na hlasovaní o hodinu. 

SaS upozorňuje na 16 absurdít novely

SaS na tlačovej konferencii uviedla, že novela Trestného zákona z dielne vládnej koalície je plná hieroglyfov, ktoré musia byť pre bežného poslanca úplne nečitateľné. A práve oni túto novelu schvaľujú. Ekonomickí liberáli dnes upozornili na podľa nich 16 absurdností, ktoré zmeny trestnej politiky prinesú.

"Tejto problematiky sa chytili sudcovia a prokurátori a začali tieto hieroglyfy lúštiť, pretože ani oni v tom nemajú jasno. Pričom práve oni sú tí, ktorí budú s novelou v budúcnosti pracovať. Trvalo celé týždne, kým sa do toho ponorili, pretože je to extrémne náročné čítanie," povedal predseda SaS Richard Sulík s tým, že je rád, že sa podarilo rozpravu k novele natiahnuť. "Vďaka tomu začíname mať v novele jasno, keďže je v nej všetko totálne zakamuflované," dodal. Zoznam absurdností, ktoré novela obsahuje, dostanú do svojich poslaneckých lavíc všetci poslanci.

"Som zvedavý, čo to urobí s ich svedomím. Sú aj takí poslanci, ktorí majú záblesky svedomia a žijú slušný život. Neverím, že sa budú chcieť pod toto podpísať, keďže aj oni majú susedov, priateľov, známych, niektorí sú starostami či primátormi," uviedol Richard Sulík s tým, že to budú musieť vysvetľovať ľuďom, ktorých budú denne stretávať. Zároveň pripomenul jedinú požiadavku, ktorú opozícia má, a teda novelu stiahnuť a predložiť ju opäť, pokojne aj v rovnakom znení, do riadneho legislatívneho procesu. "Verím, že ich osvieti a novelu stiahnu," dodal na záver.

Minister sa pustil do opozície

Minister spravodlivosti za Smer Boris Susko počas diskusie k novele Trestného zákona kritizoval opozíciu za "démonizovanie" alternatívnych trestov a restoratívnej justície. Preferovanie nepodmienečných trestov považuje za stredoveký prístup.

Opozícia sa voči tomu ohradila. Jej predstavitelia novele vyčítajú nedostatočnú pripravenosť na zavádzanie alternatívnych trestov z technického, finančného i personálneho hľadiska. Susko v pléne Národnej rady (NR) SR uviedol, že ho mrzí "neúprimný prístup" opozície k téme restoratívnej justície. Pripomenul, že aj v minulom volebnom období bola ambícia u jeho predchodcov upraviť niektoré tresty tak, aby sa ukladali alternatívne, napríklad peňažný trest.

Minister ozrejmil, že zmysel premlčacích lehôt spočíva v tom, že uplynutím času stráca spoločnosť záujem na potrestaní páchateľa. A to napríklad z dôvodu, že ak sa počas lehoty už znova nedopúšťal trestnej činnosti, tak sa predpokladá, že sa napravil a nie je potrebné ukladať trest. Podčiarkol tiež, že nepodmienečné tresty odňatia slobody nemajú nápravný charakter.

Zuzana Mesterová (PS) sa voči jeho slovám ohradila. Podotkla, že opozícia nikdy nehovorila o uprednostňovaní väzobných trestov pred alternatívnymi, ale žiada o tom riadnu odbornú diskusiu. Tina Gažovičová (PS) súhlasí s potrebou diskutovať o znižovaní kriminality. "Len to, prosím, naozaj nerobme v skrátenom legislatívnom konaní. To je závažná odborná diskusia," apelovala.

Alojz Hlina (SaS) reagoval, že hoci sa zmeny pripravované v minulom volebnom období dotkli aj tejto oblasti, ministri ich predkladali do medzirezortného pripomienkového konania, v čom vidí zásadný rozdiel so súčasnosťou.

Branislav Vančo (PS) podotkol, že ak by to minister myslel s restoratívnou justíciou vážne, nešiel by na to takto. V prvom rade by podľa neho pri vážnom zámere pripravil kapacity a odborníkov napríklad na potrebný probačný dohľad, investoval by do celého systému, aby bol na zmeny dostatočne pripravený a nedoplatil na poddimenzovanie pri alternatívnych trestoch.

Podobne to vníma aj Marián Čaučík (KDH). Rovnako považuje diskusiu o alternatívnych trestoch za legitímnu, ale apeluje na riadnu odbornú diskusiu. Problém vidí v dôsledkoch kombinácií zmien trestných sadzieb, zvýšenia limitov škôd, zmeny premlčacích lehôt a prekvalifikácie trestných činov.

Finále prvého čítania?

Poslanci pokračujú v rokovaní na šiestej schôdzi Národnej rady (NR) SR. V úvode 24. rokovacieho dňa pokračovali v diskusii o novele Trestného zákona v prvom čítaní. Počas dňa by mali rozhodnúť aj o tom, či ju posunú do druhého čítania. Poslanci o novele rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

Rozprava k návrhu na skrátené konanie trvala tri týždne, pretože sa opozícia vo veľkom počte hlásila do diskusie. Vo štvrtok vládni poslanci presadili, že diskusia v prvom čítaní bude trvať 20 hodín. Koalícia to odôvodňuje tým, že už v rozprave k skrátenému konaniu sa poslanci vyjadrovali k obsahu zákona. Opozícia to odmieta.

Koalícia má pozmeňujúce návrhy, tvrdí Robert Fico

Pozmeňujúce návrhy, ktoré sa koalícia chystá predložiť konzultuje s generálnou prokuratúrou a EÚ. Zároveň akcentuje, že nebudú nič meniť na základnej podstate novelizácie Trestného zákona, Trestného poriadku a návrhu zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. Pokiaľ opozícia predloží svoje pozmeňovacie návrhy, koalícia ich zváži.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD). "Sme pripravení počúvať ďalšie návrhy, ktoré vzídu v druhom čítaní od opozície. Pokiaľ budú mať logiku a racio a nebudú narúšať systém, ktorým má byť humanizácia trestného práva, a zosúladenie našich trestných sadzieb a podmienok za akých sa vedie trestné konanie, tak sme samozrejme ochotní na to reagovať alebo sa tým zaoberať," povedal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Predseda vlády víta skrátenie rozpravy v prvom čítaní o návrhu Trestného zákona v parlamente na 20 hodín. Tvrdí, že to je v súlade s rokovacím poriadkom. "Nemôže nám opozícia určovať tempo. My sme vláda, máme vládnu koalíciu s väčšinou a my musíme určovať tempo, čo je dôležité, kedy budeme o tom rokovať a kedy budeme o tom rozhodovať," podotkol.

Premiér informoval, že koalícia bude mať v piatok poobede koaličnú radu. Bude na nej diskutovať o tom, ako sa postaví k druhému a tretiemu čítaniu k novele Trestného zákona.

Fico zároveň spomenul, že na ministerstve financií za čias vedenia Igora Matoviča (hnutie Slovensko) našli spis plný prepisov nahrávok z chaty, kde prebehlo súkromné stretnutie advokátov. Vtedajšia koalícia stretnutie podľa neho odpočúvala v rozpore so zákonmi.

"Ak sa našlo na Ministerstve financií z čias Matoviča takéto množstvo materiálov, tak to len potvrdzuje, že politici doslova manipulovali trestné konania, riadili ich a dávali pokyny vyšetrovateľom a prokurátorom, čo majú robiť voči vtedajšej opozícii," skonštatoval. Advokát Marek Para v tejto súvislosti uviedol, že takéto zistenia preukazujú potrebu zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, návrat k zákonným praktikám a zákonne vedeným trestným stíhaniam.

Smeráci klamú, hovorí Matovič

Igor Matovič stál za rečníckym pultom v tričku s nápisom "Pelle zákerný sluha mafie". Vyjadril sa, že tvrdenia Smeru o tom, že mal prepis nahrávok z chaty je klamstvo. Argumentoval, že v tom čase už ministrom financií nebol. Zároveň zdôraznil, že koalícia im to veľmi uľahčila, lebo skrátenie rozpravy im umožní obrátiť sa na ústavný súd. 

Koalícia chce hlasovanie už v piatok 

Poslanci by mali o posunutí novely Trestného zákona do druhého čítania hlasovať už zajtra o jednej popoludní. Druhé čítanie o novele a všetky neprerokované body by sa mali následne presunúť na ďalšiu riadnu schôdzu, ktorá sa má začať budúcu stredu. 

Pellegrini už deň predtým opakovane naznačil, že ak sa chce opozícia dostať k pozmeňujúcim návrhom, treba sa s vládnou novelou dostať do druhého čítania.  

Po 15:00 NR SR pokračuje v rozprave k novele k zmenám v trestných kódexoch. Koalícia si schválila procedurálny návrh, vďaka ktorému sa budú môcť poslanci venovať prvému čítaniu len 20 hodín. 

Poslanci sa rozlúčili na obedňajšiu prestávku, pokračovať v rokovaní o prvom čítaní vládnej novely budú pokračovať po hodine otázok a odpovedí. 

Boris Susko 

Predkladateľom vládnej novely je minister spravodlivosti Boris Susko, ktorý v pléne zákon uvádza. Duálnosť prokuratúry označil za "hrozbu pre bezpečnosť štátu". Na výkon trestu vo väzniciach sa podľa ministra skladáme všetci a považuje to za "neefektívne". "Veľmi pozorne počúvame pripomienky, ktoré prichádzajú z pléna a sme pripravení na ne v druhom čítaní adekvátne reagovať," povedal opozícii  s tým, že sa to týka aj pripomienok odborníkov. 

Minister argumentoval potrebou humanizácie trestania, využívania prvkov restoratívnej justície a uprednostňovania alternatívnych trestov. Skonštatoval, že trest odňatia slobody je najmenej efektívny. Poukázal na náklady a nedostatočné kapacity väzníc. Zamerať sa preto podľa neho treba na alternatívne tresty pri osobách, ktoré nie sú nebezpečné pre spoločnosť.

Čo sa týka trestných sadzieb a ich znižovania, nepodmienečný trest odňatia slobody má podľa Suska i mobilizačný efekt a vo väzení je človek ovplyvňovaný prostredím, pričom sa strácajú pracovné, sociálne a rodinné väzby. Podčiarkol tiež potrebu zmien s cieľom posilnenia náležitého dohľadu nad dodržiavaním ústavnej zásady viesť trestné stíhanie vždy len zákonným spôsobom.

Vzhľadom na to je podľa neho potrebné riešiť aj duálnosť organizácie prokuratúry. Skonštatoval, že Úrad špeciálnej prokuratúry a Generálna prokuratúra SR uplatňujú rozdielne koncepty trestnej politiky.

PS, SaS a KDH

Tri strany opozície sa postavili na brífing pred médiá spoločne. Schválenie zrýchleného režimu svedčí o tom, že koalícia "stratila všetky zábrany". Michal Šimečka zdôraznil, že skrátené legislatívne konanie je protiústavné. "Diskusiu uťali na hulváta," poznamenal s tým, že zdôraznil protiústavnosť. "Neznamená to, že vyhrali," pokračoval líder PS, ktorý vyzdvihol dvojmesačný boj, ktorý podľa neho ešte nekončí. 

"Tento zákon znamená ochranu Ficových ľudí," dodal s tým, že opozícia, ale ani verejnosť to nenechá tak a vďaka verejnosti sa podarí "spomaliť tento mečiarovský valec"

KDH taktiež zdôraznilo, že bude ďalej pracovať a bojovať za ľudí. "My nezvážame ľudí na námestia autobusmi," poznamenal Majerský s tým, že ľudia tam chodia slobodne. Pripomenul, že koalícia svojich ľudí na protesty zvážala. 

SaS označila zákon za najväčšiu amnestiu pre zločincov. "Aj preto sme dnes na námestiach v 15-tich mestách," uviedol Richard Sulík a zdôraznil, že Slovensko sa stane Eldorádom pre zločincov. "Prosím vás ľudia prídite na námestia," pozval občanov na dnešné protesty aj šéf ekonomických liberálov. 

Vinný je Pellegrini, tvrdí Grendel

Matovičovo hnutie reagovalo na kroky koalície, ktorá obmedzila rozpravu na 20 hodín non stop. Pripomenulo výrok Petra Pellegriniho, ktorý po schvaľovaní štátneho rozpočtu tvrdil, že k obmedzeniu práv opozície nepristúpi.

Podľa Igora Matoviča obmedzenie diskusie je porušením práv poslanca a preto dáva základ pre podanie na ústavný súd. 

"Človek, ktorý sa imidžovo tvári, že mu záleží na dialógu," povedal o Pellegrinim, ktorého označil za antikrista v rúchu baránka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie