Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Bližšie od nás: DAB v Nitre uvedie hru známej ukrajinskej autorky, zaoberá sa dopadmi vojny na rodiny
Zdielať na

Bližšie od nás: DAB v Nitre uvedie hru známej ukrajinskej autorky, zaoberá sa dopadmi vojny na rodiny

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre začalo čítacími skúškami s prípravou súčasnej ukrajinskej hry Scény z rodinného života, ktorú uvedie v slovenskej premiére. Hra rozpráva príbeh rodiny, ktorej vzťahy ovplyvní vojna. "Inscenácia však nie je o vojne, ale o medziľudských vzťahoch a o tom, ako priama skúsenosť z vojny ovplyvní jednotlivca a jeho najbližšie okolie," uviedli tvorcovia.

Hra rozpráva príbeh rodiny, ktorej vzťahy ovplyvní vojna. "Inscenácia však nie je o vojne, ale o medziľudských vzťahoch a o tom, ako priama skúsenosť z vojny ovplyvní jednotlivca a jeho najbližšie okolie," uviedli tvorcovia.

Divadlo Andreja Bagara v Nitre uvádza súčasnu ukrajinskú hru o jednej rodine, ktorej do života zasiahne vojna. Tragikomický príbeh vykresľuje rozpad ľudských vzťahov pod vplyvom nečakaných a mnohokrát drastických udalostí.

O hre

Hra rozpráva príbeh Irininho muža Nikolaja, ktorý sa dobrovoľne pridal do vojny na Kaukaze, aby zarobil peniaze. Po čase sa vracia domov, Irina však už má milenca, učiteľa jej syna Váňu, Sergeja.

"Nikolaj má problém vrátiť sa do normálneho života a chápe ho iba veterán z druhej svetovej vojny, sused Andrej. Irine dohovára susedka Naďa a malý Váňa sa snaží po svojom vyrovnať s celou situáciou. Autorka hry Anna Jablonská, ktorá tragicky zahynula pri teroristickom útoku na letisku Domodedovo v Moskve v roku 2011, bola napriek nízkemu veku jedným z najvýraznejších hlasov svojej generácie," uvádzaju tvorcovia inscenácie. 

Divadlo dodalo aj to, že v sezóne "Bližšie od nás" chcú divákom priblížiť aj divadelnú kultúru našich východných susedov, ktorá je v súčasnosti silno ovplyvnená brutalitou vojnového konfliktu. "Každý deň umiera aspoň jedna bytosť z lásky a kvôli láske. Hra o rodine a vojne. O vojne, ktorá občas zúri v každej krajine a v každom srdci," vyzdvihli. 

Tragická smrť autorky

Autorka hry Anna Jablonská, ktorá tragicky zahynula pri teroristickom útoku na letisku Domodedovo v Moskve v roku 2011, bola napriek nízkemu veku jedným z najvýraznejších hlasov svojej generácie. Na Slovensku bola s úspechom uvedená jej hra Pohania, jej drámu Scény z rodinného života prináša Divadlo Andreja Bagara v slovenskej premiére.

Jablonská súčasný vojnový konflikt na Ukrajine nemohla predvídať, no vo svojej hre mimoriadne autenticky vykreslila dosah vojny na psychiku jednotlivca aj vzťahy okolo neho. Režisérom inscenácie je Pavel Gatilov, mladý talent ukrajinskej réžie. Inscenačný tím obohatí aj ukrajinská kostýmová výtvarníčka Elena Rykusová. V sezóne Bližšie od nás tak chceme divákom priblížiť aj divadelnú kultúru našich východných susedov, ktorá je v súčasnosti silno ovplyvnená brutalitou vojnového konfliktu.

Na Slovensku bola s úspechom uvedená jej hra Pohania, jej drámu Scény z rodinného života prináša Divadlo Andreja Bagara v slovenskej premiére. 

Súvisiace články

Najčítanejšie