Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
PROTEST: Ich nespája nič, okrem strachu. Nás spája vlastenectvo a ochrana demokracie
Zdielať na

PROTEST: Ich nespája nič, okrem strachu. Nás spája vlastenectvo a ochrana demokracie

BRATISLAVA / Opozícia avizovala, že toto by mal najväčší - siedmi protest opozície proti zámerom vlády. Podľa informácií sa má konať až v dvadsiatich slovenských mestách. Dav na námestí SNP opäť začal skandovaním hesiel, ako "podržtaška", či "Fico do basy". Ďalšie protesty sú občianske. V Bratislave je na námestí a v okolí približne 30-tisíc ľudí.

Plné námestie v hlavnom meste aj v Košiciach

Námestia SNP v hlavnom meste sa znovu zaplnilo. Podľa moderátorky Kristíny Farkašovej ľudia merali cestu do hlavného mesta z celého Slovenska. Uviedla, že občanov, ktorí sa chcú postaviť únosu právneho štatu je viac, ako by sa mohlo zdať. "Aby nás bolo viac počuť, aby boli naše hlasy ešte silnejšie, pokúsime sa spojiť s Košicami," poznamenala herečka Farkašová počas spojenia s Košicami skríkla "Slovensko si nedáme". Toto heslo bolo tak počuť nielen zo západu, ale aj z východu. "Takto sa dá spojiť s Košicami z Bratislavy aj bez dialnice," dodala. 

Jozef Hajko vystúpil za KDH

Poslanec za KDH upozornil, že koaličné úpravy sú kozmetické. Ich podmienkou je aj zachovaná Špeciálna prokuratúra. Dodal, že KDH chce presadiť aspoň malé zmeny, ktoré by zmiernili škodlivosť celého návrhu. Moment, kedy politici musia vyjsť do ulíc a žiadať podporu občanov, označil za smutné. "V koalícii rastie nervozita a je to aj vďaka vám," povedal a požiadal o to, aby podpora občanov neslabla. 

Manželka vyšetrovateľa Ďurku: Nikto ma neplatí, ani platiť nebude

Vláda podľa manželky vyšetrovateľa Ďurku vyhlásila, že vláda vyhrala "voľby klamstvom a klamstvom sa dostala k moci". Reči o účelovom stíhanie ľudí z blízkosti Roberta Fica označila za klamstvo. "Aj súd uznal dôvody na stíhanie Tibora Gašpara za dôvodné," povedala s tým, že rovnako to bolo aj v ďalších prípadoch. Dodala, že súdy nevideli dôvod na stíhanie vyšetrovateľov NAKA.

"Sú postavení mimo službu, ale kamaráti Roberta Fica, ktorí sú uznaní za krimálnikov a grázlov sa pretŕčajú v parlamente," povedala a dav začal skandovať hanba. "Nemôžete všetko," odkázala vládnej väčšine a zdôraznila, že plán zrušiť ÚŠP vznikol na chate v Čifároch v roku 2021.

Práve na tzv. "Poľovníckej chate" sa hovorilo o vyhrážaní prokurátorom a sudcom a nie o porušovaní ľudských práv. "Rodí sa nám tu nová Gašparova policajná chobotnica," povedala ďalej. "Manželky policajtov nie sú špiny, ktoré treba umlčať," odkázala Zurianovi a občanom sa poďakovala za podporu. 

Obávame sa zmien, ktoré sa chystajú, uviedol otec zavraždeného Jána Kuciaka

Na proteste vystúpili aj rodičia zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka. "Ďakujeme za to, že bojujete s nami, aby pravda zvíťazila," povedal otec Jána Kuciaka, ktorý sa obáva zmien, ktoré vládna koalícia plánuje. "Hrozí to, že špeciálny prokurátor bude odvolaný a to, koho tam dosadia vie len pán Boh," pokračoval Kuciak, ktorý zdôraznil, že nekonečné pojednávania by sa ešte viac natiahli. Nepozdáva sa mu ani to, že by sa zrušil inštitút spolupracujúceho obvineného - tzv. kajúcnika.

Vyčítal Sakovej a Lučanskému, že zrušili špecializovaný tím Kuciak, ktorý pracoval na vražde novinára. Spomenul aj to, že Policajná inšpekcia nevyšetrovala zistenia, ktoré sa v prípade objavili a týkali sa policajtov. Zrušenie tímu na diskusiu vtedy prišiel obhajovať Zurian, ktorý tejto Inšpekcii aktuálne velí. Pripomenul aj lustrácie politikov, ale aj novinárov a to vrátane Jána Kuciaka. Nevynechal ani pôvodné prehlásenie lustrujúceho, že tieto lustrácie nakázal práve Tibor Gašpar, hoci ho následne odvolal. "Práve tento človek by mal byť šéfom SIS," uzavrel otec Jána Kuciaka a poďakoval sa protestujúcim za podporu. 

Koalícia alibisticky opravuje príšerný zákon, prehovoril Sulík

Spomenul, že na výbor priniesol tento návrh zákona priniesol práve neprávnik a obvinený Tibor Gašpar. Sulík vymenoval zmeny novely trestných kódexov a akcentoval, že ak Gašparov návrh prejde majetkový trestný čas vysokej hodnoty bude mať z aktuálnych 10 rokoch na 0 rokov a rovnako to bude v prípade úplatku v hodnote cca 150-tisíc. 

"Pochybujem, že by niekto volil Smer, alebo Hlas, keby mali v programe napísané, že masívne znížime tresty za korupciu," dodal Sulík, ktorý sa opieral o prieskum Focusu pre Transparentsy International. Dodal aj to, že sa nesmie stať, že by bol Pellegrini po tomto všetkom zvolený za prezidenta. "Bude to vďaka vám občania, ktorí sem chodíte v zime a v daždi," uviedol ďalej a zdôraznil, že opozícia žiada stiahnutie zákona a jeho danie do klasického legislatívneho procesu v rátane NPK. 

Je to najväčší protest, zakričal Šimečka

Davu poslal odkaz o Kaliňáka, ktorý tvrdí, že ľudia na námestí sú podvedení. Šimečka to pred davom poprel s tým, že vyzdvihol, že je to už siedme spoločné stretnutie. "Dovoľte mi aby som mal trochu iný príhovor," povedal s tým, že dnes je 100 dní od kedy je pri moci Ficova vláda. Pripomenul aj Ficove výroky o tom, že opozícia je ako materská škôlka a zlepenec.

"Oni si nedokážu ani sadnúť za jeden stôl," poznamenal s tým, že opozícia je spolu a jednotne na námestiach a aj samotní poslanci Smeru po chodbách hovoria, že návrh zákona je deravý a zlý. "Sľubovali suverénnu politiku a namiesto toho sa podlizujú Putinovi a Orbánovi," pokračoval Šimečka. "Namiesto toho, aby vládli pre ľudí, vládnu len pre zlodejov," pokračoval šéf progresívcov. Šimečka zdôraznil, že koalíciu nespája len strach. "Nás spája vlastenectvo a laśka k Slovensku," povedal s tým, že ďalšou vecou je aj obrana demokracie. "Tu sa dnes a teraz tvoria nárdoné dejiny," zakričal do davu s tým, že sa odvolal aj na rok 89 a boj proti Mečiarovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie