Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
PS a SaS chcú odchod Šimkovičovej: Nikdy sa nemala stať ministerkou. Michelko (SNS) hovorí o "nechutnom divadle"
Zdielať na

PS a SaS chcú odchod Šimkovičovej: Nikdy sa nemala stať ministerkou. Michelko (SNS) hovorí o "nechutnom divadle"

BRATISLAVA / Ešte včera avizovala SaS zbieranie podpisov na návrh na odvolanie ministerky kultúry, dnes ho podáva do podateľne NR SR spolu s Progresívnym Slovenskom. Ministerke vyčítajú diskrimináčné aj homofóbne výroky. Vadí im však aj prístup k RTVS.

SaS spolu s PS podajú návrh na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nom. SNS). Informovali o tom na tlačovej konferencii s tým, že žiadajú jej odchod z funkcie. Podľa opozičných strán ministerka neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. "Sme presvedčení, že umenie je základom demokratickej spoločnosti," vyhlásila Mária Kolíková (SaS) a ďalej poznamenala, že nielen študentom sme vďační za zmeny, ktoré sa udiali na Slovensku nielen v roku 1989. 

Najúspešnejšia petícia v histórii, akcentuje opozícia

Kolíkov'zŕoveň doplnila, že aj kultúra upozorňuje na hodnotové súboje v spoločnosti a vyzdvihla petíciu, ktorá žiada odchod ministerky Šimkovičovej z funkcie. Pripomenula aj petíciu za odchod Šimkovičovej z funkcie, ktorú podpísalo už viac ako 180-tisíc ľudí.

SaS sa postavila aj proti homofóbnym a diskriminačným vyjadreniam ministerky, ktoré popierajú práva občanov a zdôraznila inkluzívnu úlohu kultúry v spoločnosti. Strana upozornila aj na legislatívne zmeny a návrhy, ktoré sa týkajú rôznych fondov v oblasti kultúry, ale aj na zmeny vo financovaní RTVS. SaS za tým vidí snahu o politické ovládnutie inštitúcií v kultúre.

Nikdy sa ministerkou nemala stať, argumentuje PS

"Martina Šimkovičová nikdy nemala byť ministerkou kultúry," vyhlásila Zora Jaurová z PS a zdôraznila, že  úlohou rezortu kultúry je snaha o prepájanie a spoluprácu či ochrana menšín. Šimkovičová podľa nej už dokázala presvedčiť verejnosť, že nie je spôsobilá riadiť rezort, pričom rovnako poukázala na petíciu za jej odchod.

Dôvody na odvolanie Šimkovičej vidí viaceré. Poukázala napríklad aj na programové vyhlásenie vlády za oblasť kultúry, ktoré podľa nej nerieši zásadné problémy ako reforma kultúrnej infraštruktúry, viaczdrojové financovanie, podpora kreatívneho priemyslu a podobne.

Jaurová tvrdí, že miesto toho vytvára priestor na likvidáciu médií verejnoprávnej služby a na politické zásahy do verejnoprávnych fondov a inštitúcií. Síce ministerka deklaruje zámer reformy verejnoprávnych fondov na ich zlepšenie, cieľ predložených návrhov vidí Jaurová v zničení verejnoprávnej podstaty fondov a ich nezávislosti.

Ministerke vyčíta i to, že nepodnikla žiadne kroky proti likvidačnej zmene financovania RTVS. Odvolávanie ministerky podporia aj poslanci hnutia Slovensko, pridajú podpisy pod návrh na vyslovenie nedôvery.

Nemôžeme opizícii dovoliť, aby riešila personálne nominácie koalície, hovorí Michelko

Nemôžeme dovoliť, aby opozícia riešila personálne veci koalície. Povedal to šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS) v súvislosti s opozičnou iniciatívou na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) z funkcie. Treba sa podľa neho pripraviť na "nechutné divadlo", ale výsledok odvolávania bude jasný.

Myslí si, že ministerka má silnú pozíciu. Avizuje petíciu na jej podporu. Šimkovičová dostala podľa Michelka silnú voličskú podporu. "Mala nejakú pozíciu v rámci volieb, silnú voličskú podporu. Vyjadruje sa bez servítky, zjavne to imponuje voličom minimálne SNS a jej voličom," povedal poslanec v stredu novinárom v parlamente.

"Dostávam obrovské množstvo spätných väzieb aj podporných. Vzniká petícia na jej podporu," doplnil s tým, že vzhľadom na extrémne polarizovanú situáciu musí každý člen vlády rátať s tým, že bude odvolávaný. "Ale o výsledku niet pochýb," zdôraznil.

Michelko nechcel komentovať výsledky Šimkovičovej práce. "Snažím sa byť v maximálnej miere informovaný o legislatívnej iniciatíve ministerstva kultúry, som informovaný o príprave legislatívnych krokov, participujem na nich, pripomienkujem ich," povedal šéf výboru. Vzťahy s ministerkou má priateľské a korektné. "Nikdy nebola pozícia ministerky tak silná, ako je teraz, keď sú protesty, lebo to spôsobilo stmelenie koalície," skonštatoval. 

Súvisiace články

Najčítanejšie