Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Fico si prilepší o tisíce eur. Je to pľuvanec do tváre bežným ľuďom, odkazuje Matovič
Zdielať na

Fico si prilepší o tisíce eur. Je to pľuvanec do tváre bežným ľuďom, odkazuje Matovič

Robert Fico si spoločne so svojimi ministrami dnes na vláde odsúhlasili zvýšenie platov. Členovia vlády si tak prilepšia o tisíce eur. Podľa Igora Matoviča ide o pľuvanec bežným ľuďom do tváre.

Vyššie paušálne náhrady

Z návrhu premiéra Roberta Fica, ktorý v utorok schválila vláda, vyplýva, že paušálne náhrady členov vlády, ktoré dostávajú navyše k svojmu platu, sa budú určovať novým spôsobom. Kým v minulosti boli stanovené pevnou sumou, po novom sa budú odvíjať od priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V dôsledku toho sa oproti minulosti zvýšia.

Predseda vlády tak bude poberať paušálnu náhradu vo výške 4,5-násobku, podpredseda vlády získa 3,5-násobok a minister 3,1-násobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy v hospodárstve SR. Priemerná mesačná mzda v 3. kvartáli minulého roka bola podľa Štatistického úradu SR 1403 eur.

Kritika Matoviča

Igor Matovič na dnešnej tlačovej konferencii pripomenul slová Petra Pellegriniho, ktorý ešte pred voľbami hovoril o systémovej chudobe obyvateľstva na Slovensku. Podľa lídra hnutia Slovensko nedokázala nová vláda splniť sľuby, o ktorých pred voľbami stále rozprávali. Medzi nimi boli lacnejšie potraviny a nižšie ceny za energie. "Namiesto toho dal Peter Pellegrini definitívny súhlas, že ministri si môžu zvýšiť dramaticky plat," konštatoval Matovič.

Podľa lídra hnutia Slovensko sa vládna koalícia stará len o seba. Namiesto toho, aby pomahali občanom, tak robia všetko preto, aby dali sebe a svojim spolupáchateľom amnestie za zločiny, ktoré páchali. "Zvýšiť si len tak sám sebe plat o takmer 100%, tak takého premiéra nenájdete nikde v civilizovanej Európe," reagoval Matovič na zvyšovanie platov. Podľa Matoviča je cieľom vlády vytvoriť novú tému, aby sa nehovorilo o amnestiách pre zločincov.

Veronika Remišová rovnako kritozovala takéto kroky vlády: "Táto vládna koalícia sa arogantne smeje ľuďom do tváre. Sľubovali zníženie cien potravín, lacnejšie energie a lepší život pre ľudí. Nič z toho neurobili."

Vláda si zvyšovanie platov pochvaľuje

Koaliční ministri schválenie zvýšenia paušálnych náhrad členom kabinetu vítajú. "Manažéri vo vrcholových pozíciách majú byť odmenení aj v štátnej správe, ak tá chce konkurovať súkromnému sektoru. Médiá by som skôr orientoval na to, aké máme výsledky. Hodnotiť nás za výsledky, či plníme alebo neplníme to, čo sme sľúbili," povedal minister školstva Tomáš Drucker

Rovnako to vníma aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, podľa ktorého je takéto zvýšenie platu legitímne: "Ak má dnes poslanec Národnej rady SR Jozef Pročko má plat v čistom 5700 eur a niektorí z ministrov, či už je to minister vnútra, ktorý má pod sebou 50.000 zamestnancov, mal plat v čistom 3900 eur, tak mi toto zvýšenie príde absolútne legitímne."

Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa stotožňuje so zvýšením paušálnych náhrad členom vlády. Celková odmena pre člena kabinetu nie je podľa jej slov výrazne vyššia ako pre poslanca parlamentu. "Oproti tomu je zodpovednosť člena vlády, čo sa týka politickej aj hmotnej zodpovednosti, oveľa vyššia ako zodpovednosť poslanca Národnej rady SR," uzavrela.

Súvisiace články