Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
NR SR: Poslanci ukončili deň, za Smer vystúpil poslanec Kéry
Zdielať na

NR SR: Poslanci ukončili deň, za Smer vystúpil poslanec Kéry

BRATISLAVA / Poslanci sa ďalej venujú kľúčovej zmene v trestných kódexoch a hlasovať by sa o nich malo možno už zajtra. Aj preto bude ďalší protest v stredu a pred parlamentom o 17:00. Opozícii sa však podaril aj poriadny trapas.

Poslanci sa o 19:00 rozišli, opäť sa strednú v stredu ráno. 

Za Smer vystúpil Marián Kéry

Poslanec Kéry spoza rečníckeho pultu akcentoval predovšetkých dôležitosť restoratívnej justície. Zároveň zdôraznil, že tomuto pojmu opozícia nerozumie. Tá naňho reagovala slovami, že "hovoril veľa, ale povedal málo". Poslanec za Smer-SD Dušan Jarjabek je zase presvedčený, že novela Trestného zákona sa určite schváli. Roman Michelko (SNS) zase nepredpokladá, že koalícia si osvojí niektorý z opozičných pozmeňujúcich návrhov.

Na probgrame bude dlhé hlasovanie

Ondrej Dostál (SaS) očakáva dlhé hlasovanie vzhľadom na množstvo pozmeňujúcich návrhov. Bol by prekvapený, ak by sa stihlo hlasovať v stredu Jarjabek očakáva, že hlasovanie o novele bude v stredu alebo vo štvrtok (8. 2.). "Záleží to od priebehu schôdze, ale aj od množstva pozmeňujúcich návrhov," povedal novinárom v parlamente. "Určite bude predtým grémium, kde sa treba dohodnúť na postupe, aby sme hlasovanie technicky zvládli," doplnil.

Každý poslanec má podľa Jarjabka právo predložiť pozmeňujúci návrh. Bude záležať na spravodajcovi zákona, ako bude postupovať, aby zefektívnil hlasovanie. "Zákon prejde, či sa to niekomu páči, alebo nepáči. Aká bude jeho záverečná podoba, uvidíme zajtra," povedal Jarjabek s tým, že všetky poslanecké kluby budú mať pauzu, aby sa rozhodli, ako budú hlasovať.

Dostál pripomenul, že vzhľadom na skrátenie rozpravy už ostal čas na diskusiu len pre kluby PS a KDH. Rozprava by podľa jeho slov mohla skončiť v stredu popoludní. Nedá sa však vylúčiť, že v diskusii vystúpi ešte niekto z koalície alebo vystúpia s tzv. záverečným slovom minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) či spravodajca Tibor Gašpar (Smer-SD).

"Hlasovanie bude mimoriadne náročné, možno to bude najdlhšie hlasovanie v histórii NR SR, lebo sú tam desiatky pozmeňujúcich návrhov," povedal Dostál. Niektorí opoziční poslanci totiž chcú, aby sa o jednotlivých bodoch pozmeňujúcich návrhov hlasovalo osobitne.

Dostál by bol veľmi prekvapený, ak by sa hlasovanie stihlo v stredu o 17.00 h. Líder hnutia Slovensko Igor Matovič vyzval predstaviteľov PS, SaS a KDH, aby neprispôsobili svoju taktiku vystupovania v pléne NR SR tomu, že v stredu chcú mať pred budovou parlamentu míting. "Lebo očakávam, že do tretieho čítania sa prihlási každý jeden opozičný poslanec, lebo rokovací poriadok nám to umožňuje," povedal na tlačovej konferencii. Hlasovanie tak môže byť podľa jeho slov o dva či tri dni. Ľudia budú podľa neho omnoho radšej, ak bude zákon schválený o tri dni neskôr. 

Šutaj Eštok spochybňuje parlamentnú kultúru

Minister vnútra vyčíta opozícii, že jej chýba parlamentná kultúra, ale aj vecnosť a odbornosť v diskusii. "Stali ste sa hlásnou trúbou Igora Matoviča," povedal Šutaj Eštok (Hlas-SD) na margo poslancov PS. Argumentoval aj dokumentom, ktorý predstavilo ministerstvo spravodlivosti a zákrokom u Jaroslava Haščáka a to, že sa mu muselo MS SR ospravedlniť. "Kde ste boli vtedy?" pýtal sa minister s tým, že spomenul aj záťah u exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského. 

Šutaj Eštok sa konkrétne obrátil aj na niekoľkých poslancov z PS. "Môžem v ás ubezpečiť, že sa bude prešetrovať každé jedno podanie," pokračoval minister a zdôraznil, že to nebude podľa toho, na koho ukáže prstom on sám. Zdôraznil, že pave preto chcú meniť trestný kódex. 

SaS a ďalšia výzva Žilinkovi

"Vyzývame Žilinku, aby zverejnil svoje pripomienky k novele Trestného zákona Generálny prokurátor Maroš Žilinka adresoval poslancom status na sociálnej sieti, v ktorom píše, že svoje odborné a vecné legislatívne pripomienky k novele Trestného zákona uplatnil oficiálnym spôsobom a je na poslancoch, ako ich zohľadnia. Poslancom strany Sloboda a Solidarita (SaS) však tieto pripomienky doručené neboli, a to aj napriek tomu, že ich generálny prokurátor podľa vlastných slov adresoval všetkým," uviedla strana na tlačovom brífingu. 

SaS sa vjyadrila, že ho preto vyzýva, aby ich riadne zverejnil. Poslankyňa NR SR za SaS Mária Kolíková upozornila na diskusiu v parlamente o obrannej dohode s USA. Maroš Žilinka ju vtedy pripodobnil k situácii vpádu vojsk z roku 1968 a dožadoval sa vystúpenia v národnej rade. "Keď sa teraz diskutuje o zásadnej zmene trestnej politiky, ktorá sa týka všetkých prokurátorov na Slovensku, je ticho a nedožaduje sa vystúpenia v parlamente. Pričom výsledkom bude zrušenie špeciálnej prokuratúry. To ticho je ohlušujúce a rozumieme mu len tak, že vytvára politickú hmlu na podporu vládnej koalície," povedala Kolíková s tým, že to nedokazuje jeho vlastné slová, že tu je pre každého a stará sa o to, aby zákon platil pre všetkých rovnako.

Zároveň pripomenula jeho kabinetné stretnutie s ministrom spravodlivosti Borisom Suskom a predsedom parlamentu Pellegrinim. "Verejne však žiadne informácie neposkytuje, jeho názor nikto poriadne nepozná. Generálny prokurátor adresoval predsedovi parlamentu podľa poslanca Ondreja Dostála dva listy, prvý už 10. januára. V ňom Maroš Žilinka písal, že vzhľadom na to, že nebolo k novele medzirezortné pripomienkové konanie, generálna prokuratúra nemohla uplatniť svoje pripomienky k časti týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti," posťažovala sa SaS. 

"Žilinka v liste upozornil Pellegriniho, že navrhovaná zmena môže byť v rozpore s našimi medzinárodnoprávnymi záväzkami, ktoré sa týkajú boja proti korupcii. Následne sa stretol s Borisom Suskom aj Petrom Pellegrinim, niečo z jeho pripomienok sa mohlo premietnuť do pozmeňovacieho návrhu Tibora Gašpara, ale evidentne to nestačilo,“ vysvetlil poslanec Dostál.

Zdôraznil, že GP SR sa na šéfa národnej rady obrátil listom ešte raz, adresoval mu už konkrétne výhrady, čo by sa v novele malo zmeniť. Jeho návrhy sa však podľa Dostála ku všetkým poslancom nedostali. "Mali by byť pritom známe poslancom aj verejnosti, pretože nejde o komunikáciu medzi súkromnými osobami v dôvernom režime," poznamenal a poukázal aj na to, že je zarážajúce, ako k Žilinkovi pristupuje koalícia. "Dobrý je pre ňu vtedy, keď ju zachraňuje paragrafom 363, ale keď ju na niečo v prípade trestných zmien upozorňuje, vtedy si ho nevšíma. Mlčí aj Žilinka a alibisticky hovorí, že je na poslancoch, ako s pripomienkami naložia," uzavrel Ondrej Dostál s tým, že o ne požiadal v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Inšpirácia od európskych krajín

Koalícia sa od samého začiatku odvoláva pri zmenách v trestnom zákone na skúsenosti z Českej republiky, Rakúska a Nemecka. Schválené úpravy majú priblížiť slovenské právo k európskym štandardom a trendom najvyspelejších krajín Európskej únie. Podľa poslanca Jána Hargaša z PS si vláda zobrala zo zahraničia len tie úpravy, ktoré vyhovujú vládnym predstaviteľom. Pri premlčacích dobách si podľa poslanca z Progresívneho Slovenska koalícia už od západných krajín inšpiráciu nebrala: "V Česku by bol Výbohov trestný čin premlčaný po 15 rokoch. Po prijatí tejto novely bude premlčaní po 5 rokoch." Ak by písali predstavitelia vládnej koalície túto legislatívu pre svojich známych a pre seba, tak by to podľa Hargaša nevyzeralo inak.

Športová kriminalita  

Jednou z tém dnešného rokovacieho dňa je aj športová kriminalita, ktorú budú čakať zmeny. Ak sa poslancom podarí schváliť túto novelu Trestného zákona, budú sa znižovať tresty aj pri športovej korupcii, upozornila Natália Nash z Progresívneho Slovenska. "Na jednej strane máme veľké slová o pozdvihnutí športu, no na druhej strane v športe pootvárame dvere organizovanej korupcii ešte viac ako v iných oblastiach," reagovala poslankyňa v parlamente. 

Ústavná sťažnosť opozície

Poslanci v utorok opäť vrátioli do lavíc a pokračujú v rokovaní o vládnej novele Trestného zákona, ktorá je aktuálne v druhom čítaní a ktorej sa poslanci venujú v skrátenom legislatívnom konaní. Opozícia sa však nevzdáva a včera na spoločnom tlačovom brífingu oznámila, že podáva ústavnú sťažnosť pre porušovanie práv poslancov. Diskusiu k zmenám v Trestnom zákone koaloícia v úvode rokovania skrátila na 62 hodín. Po prerokovaní novely by o nej mali poslanci aj definitívne rozhodnúť. Hlasovanie by malo byť v stredu, najneskôr vo štvrtok. 

​O čom je novela trestných kódexov?

Návrh ráta s úpravami trestných sadzieb a premlčacích lehôt, zmenami hraníc pri majetkovej trestnej činnosti aj so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Opoziční poslanci novelu kritizujú. Považujú ju za škodlivú a predložili desiatky pozmeňujúcich návrhov.

Zmeny prišli aj z dielne koalície, ktorá na dôvodnosti novely trvá. Predložených je aj viacero ďalších vládnych noviel s návrhmi na ich prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Týkajú sa stavebnej legislatívy a novely zákona o štátnej podpore nájomného bývania, novely zákona o regionálnej investičnej pomoci a zmien v zákone o sociálnom poistení.

Ďalšie zmeny na programe

Z predošlého rokovania sa presunul aj návrh na zrýchlené prerokovanie novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Na programe je aj viacero poslaneckých noviel zákonov, niektoré boli presunuté ešte z decembrovej schôdze.

Zákonodarcovia by sa mali venovať aj návrhom na odvolanie predsedu brannobezpečnostného výboru Tibora Gašpara (Smer-SD) a predsedu výboru pre verejnú správu Michala Šipoša (klub Slovensko, Za ľudí, KÚ). Voliť by mali poslanci člena Rady Rozhlasu a televízie Slovenska. Venovať sa majú aj návrhu na odvolanie a voľbu členov Rady Slovenského pozemkového fondu.

Opozičný trapas, aký tu ešte nebol

Koncom týždňa sa očakávalo aj odvolávanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (SNS). Návrh podali opozičné PS a SaS. Argumentovali výrokmi aj plánmi ministerky, ktorú považujú za nekompetentnú. Šimkovičová iniciatívu vníma ako bežnú súčasť politického boja. Predseda SNS Andrej Danko avizoval, že ministerka má plnú dôveru strany, pretože robí dobrú prácu. Napokon však z odvolávania nič nebude, nakoôlko poslanci dodali iba 28 podpisov nmiesto potrebnej tridsiatky. 

Súvisiace články