Oblačno
18°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Analýzy Na hrane s Bubánovou a Daňkom: Prezidentskou kampaňou najviac zamieša Matovič
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Bubánovou a Daňkom: Prezidentskou kampaňou najviac zamieša Matovič

Čo rozhodne v prezidentskej kampani o víťazovi? A ako sa nenechať oklamať? V prvej časti relácii odpovedala známa marketingová tvár Simona Bubánová. Boj o novú trestnú politiku ide do finále. Máme sa báť? V druhej časti na tieto otázky diskutoval bývalý šéf NAKA Ľubomír Daňko.

Ako aj v okolitých krajinách, tak aj na Slovensku sa líšia volebné výsledky v niektorých častiach Slovenska. Podľa Simony Bubánovej volia ľudia z vidieka inak ako napríklad mestá, no ešte inak volí Bratislava, ktorá je podľa odborníčky takým samostatným ostrovom na Slovensku.

Kampaň k prezidentským voľbám

Do prezidentských volieb ostáva už len pár dní a kampaň tak bude pomaly neberať na obrátkach. Najvyostrenejšim bodom celej kampane bolo podľa Bubánovej prihlásenie sa Igora Matoviča na poslednú chvíľu. Zároveň očakáva, že lídra hnutia Slovensko bude počuť v kampani najhlasnejšie: "Jediný jazyk, ktorý je on schopný používa je ten útočný. To neprospieva nikomu okrem jemu samému. On zahrá nepríjemnú rolu na všetky strany, ktoré súťažia o post prezidenta."

Podľa viacerých odborníkov má Peter Pellegrini výhodu v tom, že si dokázal počas svojej politickej kariéry vybudovať vysokú poznateľnosť. "Peter Pellegrini je mimoriadne známy politik," potvrdzuje Bubánová. Vo svojej kampani často poukazuje na pokoj, ktorý by chcel navrátiť v politike. V celej koalícií pôsobí podľa odborníčky na marketing ako ten najpokojnejší, takže je logické, že v kampani využíva heslá o pokoji v spoločnosti. "Andrej Danko naopak neustále vysielala hadavé a jedovaté a signály," upozorňuje je Bubánová na ďalšieho kandidáta z radov koalície.

Odmietanie diskutovať

Už v parlamentných voľbách sme boli svedkami toho, ako niektorí politickí lídri neprišli do televíznych diskusii, aby si v záverečnej časti kampane nepoškodili. "Je racionálna, že niektorí kandidáti nechcú ísť do politických debát," konštatuje odborníčka na marketing.Teraz niečo podobné nemusíme podľa Bubánovej očakávať, keďže okrem Pellegriniho nemajú ďalši kandidáti takú poznateľnosť.

Dôležitú súčasť v týchto voľbách budú zohrávať aj dezinformácie, ktoré sa šíria sociálnymi sieťami. Podľa odborníčky na marketing a reklamu je Kvalita dezinformacii tak vysoká, že človek nemá šancu si všetko overiť sám. "Najdôležitejšie je zachovať pokoj a nenaštvať sa. Je potrebné skúsiť počkať a nešíriť okamžite reakcie. Treba počkať na reakciu relevantných médií," radí Bubánová.

Daňko nad politikou neuvažuje

Koncom minulého roka odišiel z Národnej kriminálnej agentúry jej riaditeľ Ľubomír Daňko, ktorý si v policajnom zbore odslúžil 25 rokov. Dôvodom, pre ktorý sa rozhodol ísť do výsluhového dôchodku bolo to, že mu nový policajný šéf Ľubomír Solák neumožnil ostať aspoň radovým vyšetrovateľom NAKA

Momentálne si Daňko užíva voľno a svoje ďalšie pracovné kroky vidí v oblasti práva, či už to bude advokácie alebo podnikový právnik. Nad možnosťou vstúpiť do politiky nerozmýšľa.

Pomsta od policajného prezidenta

Ministerstvo vnútra dnes informovalo, že súd v Bratislave potvrdil zamietnutie návrhu na neodkladné opatrenie v prípade policajta Róberta Magulu, ktorý bol postavený mimo služby. Bývalý vyšetrovateľ NAKA Ján Čurilla a jeho kolega Róbert Magula sa tak nemôžu vrátiť naspäť do práce.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po nástupe do funkcie dočasne pozbavil výkonu služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odôvodnil to podozrením zo spáchania trestného činu.

Bývalý šéf NAKA v relácii reagoval, že si svoju prácu robili zákonné a čestne. Mrzí ho, že policajti sú osočovaní: "Mrzí ma, že kolektív skúsených vyšetrovateľov sa rozpadol. Už tam skoro nie je nikto. Všetci museli odísť. Nemohli ostať na pozíciách vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. Nebolo im umožnené zo strany policajného prezidenta, aby ostali na krajských riaditeľstvách. Niektorým neumožnili ostať ani v mieste trvalého bydliska. A to je pomsta za to, že sme si dovolili vyšetrovať."

Súvisiace články