Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Na hrane s Bihariovou a Suskom: Slovensko bude odteraz lepšie a spravodlivejšie, myslí si minister spravodlivosti
Zdielať na

Na hrane s Bihariovou a Suskom: Slovensko bude odteraz lepšie a spravodlivejšie, myslí si minister spravodlivosti

BRATISLAVA / Novela Trestného zákona bola koaličnými poslancami schválená, dostane korupcia krídla? Prečo sa kráti doba premlčania pri veľkých kauzách, ale aj pri znásilnení? O tom, čo sa odhlasovalo v parlamente sme rozoberali v exkluzívnom rozhovore s ministrom spravodlivosti Borisom Suskom (Smer-SD) a v štúdiu s poslankyňou Irenou Bihariovou (PS).

Na rade je prezidentka

Vládnej koalícii sa nakoniec podarilo schváliť novelu Trestného. Takáto zmena zákona prinesie zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zníženie trestov alebo skrátenie premlčacích lehôt. Podľa poslankyne Bihariovej je v túto chvíľu v parlamente dobojované a na rade je teraz prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá by mohla zákon nepodpísať a ten by sa tak mal vrátil do druhého čítania.

Hlava štátu sa cez sociálne siete vyjadrila, ze zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, a to s jediným cieľom, aby tento zákon vôbec nenadobudol účinnosť. "Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Nič na tom nezmenili ani na poslednú chvíľu predložené pozmeňujúce návrhy koaličných poslancov. Bez odbornej oponentúry pripravená novela v oblasti trestného práva môže spôsobiť celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv osôb poškodených trestnou činnosťou. Mrzí ma, že poslanci vládnej koalície nevypočuli hlasy verejnosti ani odbornej obce po stiahnutí novely z rokovania," okomentovala Zuzana Čaputová schválenie novely Trestného zákona.

Irena Bihariová vidí v novele Trestného zákona množstvo vecí, ktorými by sa mohol začať Ústavný súd zaoberať. "Keď pomyslíme na to, že samotné znenie sa pripravovalo osobami, ktoré sú v konflikte záujmov, tak to sú veci, ktoré Ústavný súd môžu zaujímať," myslí si poslankyňa z Progresívneho Slovenska.

Zmena zlepší Slovensko

Minister spravodlivosti Boris Susko očakáva, že Slovensko bude po prijatí novely Trestného zákona lepšie a spravodlivejšie pre všetkých obyvateľov v krajine. "Boli sme svedkami toho, ako sa tu porušovali základné ľudské práva občanov, boli vymýšľané obvinenia a boli nezákonné držaní vo väzbách," odôvodnil minister nutnosť zmien v Trestnom zákone. Účelom má byť podľa Suska páchateľov prevychovať a nie zatvárať do väzenia za každú cenu. Podľa Bihariovej koalícia obhajuje zmeny v novele Trestného zákona práve prípadmi, ktoré sa týkajú ľudí blízkych koalície. Tým podľa poslankyne len naznačujú zámer, pre ktorý sa rozhodli robiť takéto zmeny.

​Premlčanie pri sexuálnom zneužívaní

Novela Trestného zákona prinesie zásadné zmeny aj v znižovaní premlčacích lehôt v prípade znásilnenia. Kým doposiaľ boli lehoty premlčania stanovené na 20 rokov, tak po schválení novely Trestného zákona klesne premlčacia doba na polovicu. Minister spravodlivosti vníma zmeny lehôt za dostačujúce: "Keď nie sú schopné orgány činné v trestnom konaní v rozmedzí 10 rokov vyšetriť trestné činy, tak to už asi nedošetria nikdy."

Súvisiace články