Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Prezidentka chce novelu zastaviť. Prepáčte, že sme to nedokázali zvrátiť, hovorí opozícia
Zdielať na

Prezidentka chce novelu zastaviť. Prepáčte, že sme to nedokázali zvrátiť, hovorí opozícia

BRATISLAVA / Zatiaľ, čo opozícia je zhrozená, koalícia neskrýva nadšenie. Prezidentka sa postavila zásadne proti.

Prezidentka má názor jasný

"Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Nič na tom nezmenili ani na poslednú chvíľu predložené pozmeňujúce návrhy koaličných poslancov. Bez odbornej oponentúry pripravená novela v oblasti trestného práva môže spôsobiť celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv osôb poškodených trestnou činnosťou," uviedla na margo schválenia novely.

"Mrzí ma, že poslanci vládnej koalície nevypočuli hlasy verejnosti ani odbornej obce po stiahnutí novely z rokovania. Považujem za neakceptovateľné, aby sa takéto závažné zmeny v trestnej politike štátu diali bez riadneho legislatívneho procesu. Náš právny poriadok pripúšťa skrátené legislatívne konanie iba ako výnimočný nástroj, a to len za podmienky, že je prítomný aspoň jeden z dôvodov uvedený zákonom. Som presvedčená, že v tomto prípade žiadny takýto dôvod neexistoval," pokračovala ďalej. 

"Návrh bol navyše do poslednej chvíle menený rozsiahlymi pozmeňujúcimi návrhmi, a to aj tesne pred jeho schvaľovaním v parlamente. Na jeho príprave sa podieľali a za zmeny hlasovali aj poslanci, ktorým táto novela zlepší ich procesné postavenie v prebiehajúcich trestných konaniach, čo rovnako považujem za neprípustné. Vzhľadom na uvedené dôvody preto zvážim všetky ďalšie možnosti svojho postupu, a to s jediným cieľom, aby tento zákon vôbec nenadobudol účinnosť," poznamenala na záver. 

Prerušenie debaty bolo dopredu pripravené, hovorí SaS

Mária Kolíková zareagovala po hlasovaní tým, že koalícia vyliala spravodlivosť na Slovensku. "Dopad tejto novely sa netýka len majetkových trestných činov, ale aj násilných trestných činov," povedala exministerka spravodlivosti. 

"Prerušenie debaty bolo dopredu pripravené," povedal poslanec Dostál. "Týmto zákonom sa skráti premlčacia lehota pri znásilnení z 20 na 10 rokov," povedal poslanec s dôrazomm nato, že to ide proti tomu, kam smeruje Európska únia. 

PS hovorí o hulvátoch

"Toto tento parlament ešte nezažil," zareagoval šéf PS na margo debaty o skrátení premlčacích lehôt pri znásilnení. Poslankyňa Števulová povedala, že ešte minister Susko sa jej pýtal, či toto nevedia zvrátiť pozmeňujúcim návrhom oni, rovnako aj Tibor Gašpar. "Je to naozaj úplné pošliapanie práv obetí," reagovala Števulová, ktorá na tento problém v zákone upozornila, ako prvá. 

"To, čo ma prekvapuje je to, aký neskutočný chaos v tom mali," povedl Šimečka s tým, že celý proces bol nezvládnutý a to aj zo strany Petra Pellegriniho. "Je to veľká blamáž pre koalíciu," povedal Šimečka, ktorý rovnako nesúhlasí s tým, že by sa opozícia odchýlila od debaty. 

"Som zhrozený. Znižovať premlčaciu dobu pri trestnom čine znásilnenia, s primitívnymi výrokmi o tom, že veď v Amerike si to ženy vymýšľajú, je neuveriteľne hanebné. Poslanec Glück zo Smeru a celá táto koaličná partia Fica, Danka a Pellegriniho dnes prerazila ďalšie dno. Na hulváta pretláčajú príšerné zákony, ktoré dávajú slobodu korupčníkom, zlodejom a násilníkom," reagoval Šimečka na sociálnej sieti ešte počas rozpravy. 

Budú sa smiať znásilneným ženám, rozplakala sa Holečková

KDH taktiež neskrývalo zhrozenie z toho, že zákon prešiel aj so zníženými lehotami. "Otcovia a manželia toto urobili? pýtal sa poslanec Šmilňák, ktorý sa občanom Slovenska ospravedlnil. "Apelovali sme na ženy, ale ja sa chcem občanom naozaj ospravedlniť, že sme aspoň túto vec nedokázali zvrátiť," povedal na záver. 

Hlas neskrýva nadšenie zo schválenia

"Hlas víta schválenie novely trestného zákona, ktorá približuje slovenské trestné právo k vyspelým európskym krajinám. Za najdôležitejší prínos novely považuje dôraz na odškodnenie obetí trestných činov a prevýchovnú úlohu justície," reagovala hovorkyňa strany Karolína Ducká. 

Tvrdí, že novela zároveň dáva oveľa väčší priestor nezávislým súdom na objektívne posúdenie každého individuálneho prípadu. "Trestné činy proti životu a zdraviu musia byť prísnejšie trestané ako ekonomické a iné trestné činy. Zároveň Hlas víta, že po troch mesiacoch historicky najdlhšej parlamentnej rozpravy o jednom zákone sa Národná rada konečne môže venovať skutočným problémom ľudí," zverejnila v stanovisku ďalej. 

"Skrátenie premlčacích lehôt sa týka viacerých trestných činov a vychádza z trestných sadzieb za tieto činy. Ak by sa v niektorých konkrétnych prípadoch ukázalo, že skrátenie premlčacej lehoty má negatívny dopad na vyšetrovanie týchto skutkov, je strana HLAS pripravená prísť s úpravou príslušného ustanovenia trestného zákona. Absolútne odmietame, že by novela trestného zákona mala úmysel znemožniť vyšetrenie niektorých mimoriadne závažných trestných činov," uzavrela. 

Mafia si udelila amnestiu, reaguje Matovičovo hnutie

Líde hnutia Igor Matovič na úvod povedal, že sa ukázalo, že Peter Pellegrini v každej kľúčovej chvíli poslúžil mafii a nezaprel svoju "mafiánsku DNA". "Práve to bol človek, ku ktorému vzhliadali aj mnohí naši voliči. Napľuli do očí znásilneným ženám a znásilneným deťom," reagoval ďalej s tým, že poslanec za Smer predviedol obludnosť a aroganciu. Myslel tým poslanca Richarda Glücka, ktorý povedal, že koalícia chce ženy motivovať, aby ohlásili znásilnenie a to tým, že skráti premlčacie lehoty za násilné trestné činy. 

Vládna väčšina ani netuší, o čom hlasuje, reaguje Korčok

"Nielen dnešné dianie v parlamente naplno ukázalo, prečo Slovensko potrebuje mocenskú rovnováhu. Teda prezidenta, ktorý nebude len predĺženou rukou vládnej moci. Spôsob, akým je prijímaná taká zásadná zmena legislatívy, akou je trestný zákon, je nedôstojný a zo strany vládnej garnitúry arogantný," reagoval kandidát na prezidenta Ivan Korčok. 

"Väčšina vládnych poslancov ani len netuší, o čom hlasuje, pozmeňovacie návrhy koaličných poslancov obsahujú hrubé chyby a výsledkom bude škodlivý zákon, ktorý neprešiel ani odbornou diskusiou, ani štandardnými procedúrami. Znižovanie trestov ľuďom, ktorí okrádajú občanov Slovenska a napomáhanie násilníkom, ktorí zneužívajú ženy a deti, len podčiarkuje, prečo sa to takto nemá robiť," pokračoval vo vyjadrení, ktoré poskytol médiám. 

"Už dnes je jasné, že prezidentka tento zákon vráti, parlament sa ním bude musieť zaoberať znovu a koaliční poslanci budú musieť znovu obhajovať neobhájiteľné. Asi nemusím vysvetľovať, ako by sa v tejto situácii zachoval pán Pellegrini, keby sedel v prezidentskom paláci. Je to zrejmé z jeho osobných postojov, ako aj zo spôsobu manažmentu celého procesu, pri ktorom má problém rešpektovať aj platné zákony, pretože to tak vyhovuje predsedovi vlády," uzavrel. 

Súvisiace články