Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Promafiánsky balíček nás môže pripraviť o miliardy, upozorňuje Šimečka
Zdielať na

Promafiánsky balíček nás môže pripraviť o miliardy, upozorňuje Šimečka

BRATISLAVA / Európska komisia poslala vláde Roberta Fica konkrétne výhrady k novele Trestného zákona, ktoré neboli podľa Progresívneho Slovenska naplnené.

Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska na tlačovej konferencii upozornil, že Progresívne Slovensko má k dispozícii dva listy, ktoré poslala Európska komisia vláde Roberta Fica počas schvaľovania novely Trestného zákona.

Vláda vedome ohrozuje budúcnosť krajiny

Podľa lídra Progresívneho Slovenska tieto lístky dokazujú, že vláda Roberta Fica ide vedome do rizika pri pretláčaní promafiánskeho balíčka. Európska komisia opakovane žiadala, aby vláda odstránila rozpor, ktorý je v novele Trestného zákona vo vzťahu k európskemu pravú. Zároveň Európska únia žiadala, aby vláda postupovala riadnym legislatívnym konaním. Ak nebude zjednaná náprava, tak poďľa Šimečku hrozia Slovensku sankcie.

Európska komisia upozorňuje, že Slovensko sa môže dostať do situácie, kedy nebude plniť svoje záväzky a chrániť európske miliardy. "To sú peniaze, ktoré nám posielajú daňoví poplatníci z Francúzska, Nemecka, Holandska a iných krajín. Je logické, že nechcú, aby sa tu tie peniaze rozkradli," upozorňuje podpredseda parlamentu, podľa ktorého môže scenár sankcií nastať, ak nebudú tresty za korupciu dostatočne odstrašujúce.

Vyvodenie zodpovednosti

Michal Šimečka vyzval ministra spravodlivosti Borisa Suska, aby zverejnil výhrady Európskej komisie a ako sa s nimi vysporiadal. Vláda podľa lídra progresívcov tvrdí, že máju všetko odkolzutované a nebude žiaden problém. "Z informácií, ktoré máme, tak je to presne naopak," reaguje Šimečka, podľa ktorého by mala vláda vyvodiť zodpovednosť, ak sa ukáže, že išli do schvaľovania novely Trestného zákona s plným vedomim rizika.

"Je desivé, ako vláde Roberta Fica nezáleží na vlastných občanoch a budúcnosti našej krajiny. Je ochotný obetovať všetko, vrátane peňazí pre Slovensko, aby zabezpečil svojej partii beztrestnosť," dodal predseda Progresívneho Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie