Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Je to hanba, reagujú mimovládne organizácie na schválenie Trestného zákona
Zdielať na

Je to hanba, reagujú mimovládne organizácie na schválenie Trestného zákona

BRATISLAVA / Neziskové organizácie kritizujú vládnu koalíciu za schválenie novely Trestného zákona, ktorá zavedie ochranu "našich" ľudí."

Zastavte účinnosť novely

Ani opozícia, tisíce ľudí na protestoch a výhrady odborníkov nedokázali zastaviť koaličných poslancov v tom, aby schválili trestný balíček. Výhrady voči takejto zmene majú aj mimovládne neziskové organizácie. "V  Transparency sme presvedčení, že ide o  natoľko závažné výhrady s  dopadmi na roky až desaťročia, že opäť vyzývame politickú reprezentáciu, aby dnešnú podobu novely pred jej účinnosťou zastavila a  vrátila sa k  štandardnému legislatívnemu procesu a  odbornej diskusii," uviedol riaditeľ Transparency Michal Piško.

​Slovensko síce nepochybne potrebuje podľa Transparency International úpravy v trestnej politike, avšak nie nepremyslenú revolúciu, ktorá môže reálne ohroziť bezpečnosť obyvateľov. Na takýchto zásadných zmenách by podľa Transparency mala panovať celospoločenská dohoda. Na prijímaných zmenách ale takáto dohoda nepanuje a ešte viac rozdeľuje spoločnosť, aj napriek deklaráciám vlády z programového vyhlásenia o opaku. 

Miernejšie tresty 

Podľa riaditeľky Nadácie Zastavme korupciu Zuzany Petrovej s najväčšou pravdepodobnosťou  prezidentka Zuzana Čaputová novelu vráti a parlament bude musieť prelomiť jej veto. Ak sa tak stane, zákony by mali začať platiť od 15. marca. Prezidentka sa zrejme predtým obráti na Ústavný súd, ktorý môže pozastaviť účinnosť. Petková uvádza, že ak to súd urobí ešte pred 15. marcom, ÚŠP nezanikne a tresty budú rovnaké ako doteraz. 

Do úvahy podľa Petkovej najskôr pripadá scenár, že to Ústavný súd nestihne, keďže poslanci koalície môžu s prelomením veta takticky vyčkávať. "Ak bude trestný kódex v platnosti čo i len deň, na obvinených či obžalovaných sa budú vzťahovať miernejšie tresty. Alebo im vďaka skráteným premlčacím lehotám trestnosť skutku celkom zanikne, ako v prípade podnikateľa Miroslava Výboha, priateľa premiéra Roberta Fica, ktorý je obžalovaný z uplácania alebo Jaroslava Haščáka a známej korupčnej kauzy Gorila," upozorňuje šéfka Nadácie Zastavme korupciu. 

​​Hanba

Nezisková organizácia Via Iuris označila kroky novej vladnej moci za hanebné: "Považujeme za hanebné prijímať v skrátenom legislatívnom konaní novely, ktoré takto zásadne menia trestné sadzby za ekonomickú trestnú činnosť, čím zasahujú všetkých občanov Slovenska, a zároveň skracujú premlčacie lehoty, v dôsledku čoho sa nevyšetria viaceré veľké kauzy týkajúce sa priamo politikov, ktorí za novelu hlasovali."

Via Iuris uvádza, že k novelám neprebehla žiadna odborná diskusia a politici ignorovali aj pripomienky, ktoré na poslednú chvíľu zaslal listom generálny prokurátor Maroš Žilinka. "Zmeny trestnej politiky štátu, ktoré dnes schválila koalícia, budú mať rozsiahly negatívny vplyv na spoločnosť, povzbudia k páchaniu trestnej činnosti, uberú práva poškodeným bežným ľuďom a opäť zavedú ochranu "našich" ľudí," reaguje nezisková organizácia. 

Súvisiace články