Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Analýzy Na hrane s Maďaričom: Šimkovičová je nekompetentná a zarážajúco povrchná
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Maďaričom: Šimkovičová je nekompetentná a zarážajúco povrchná

BRATISLAVA / Rezort kultúry sa do povedomia dostáva viac ako inokedy, nie však pre početné úspechy jeho predstaviteľov, ale pre mieru kritiky. A dokonca pre odvolávanie ministerky, voči ktorej sa v petícii vyslovilo s dešpektom k jej výkonu takmer 200-tisíc ľudí. Ministerku sa v parlamente pokúšalo odvolať niekoľko opozičných poslancov, Martina Šimkovičová je ale v Dubaji na konferencii. O tom, čo sa deje v kultúre a v krajine diskutoval exminister kultúry za Smer Marekom Maďaričom

Šimkovičová sa ministerkou nikdy nemala stať, hovorí Maďarič

Ignorovanie petície za odstúpenie ministra sa podľa Mareka Maďariča nevypláca ignorovať, a sebareflexia by bola na mieste. Ministerka Šimkovičová zaujala podľa jej predchodcu opačný prístup - je jej to jedno.

"Môj názor na pani Šimkovičovú je ten, že ona sa ministerkou kultúry nemala stať," povedal, s tým že na to nebola ani pripravená, a podľa neho s tým ani nerátala. Jej pohľad na úlohu ministra kultúry a na samotný rezort, je podľa Maďariča problémový, lebo "má pocit, že minister má o všetkom rozhodovať". Problematické podľa neho je už samotné komentovanie umenia.

Za problematické vníma aj jej vyjadrenia o tom, že "nemala možnosť zasiahnuť". "Myslím si, že minister kultúry má vytvárať prostredie, legislatívu, ale nemal by vstupovať do obsahu kultúry," pokračoval exminister za Smer-SD.

Dodal aj to, že minister nemá ovplyvňovať každú jednu časť kultúry. Pripomenul, že keď na rezorte začínal, mohol minister ešte rozhodnutia jednotlivých umeleckých rád zvrátiť. "Samozrejme, že sa môže stať, že keď je väčší dopyt po podpore a sú menšie prostriedky, tak sa môže stať, že niektoré projekty sa nepodporia," povedal, s tým, že sa môže stať aj chyba. Napriek tomu však Maďarič za nezávislými fondami stojí.

Cenzúra? Nie, ale nekompetentnosť určite, hodnotí exminister

Otázne je, či ministerka svoju ideológiu a vkus presadí. "Je to až o zarážajúcej povrchnosti," povedal, s tým, že sa odvolal na tlačovú konferenciu ministerstva, kde kritizovali dotáciu pre film o Černákovi. "Pán štátny tajomník ten scenár čítal?" opýtal sa Maďarič a dodal, že takýto prístup je nielen povrchný, ale aj amatérsky.

Hovoriť o cenzúre je však podľa neho priskoro. Je podľa neho však možné hovoriť o nekompetentnosti. "Tu hovoríme o vstupe politikov do kultúry," povedal, s tým, že SNS sa snaží do kultúry vtláčať svoje politické názory.

Akcentoval, že kultúra musí byť slobodná. Poznamenal aj to, že v kultúre sú oblasti, ktoré sú chronicky podfinancované. Folklór k nim však podľa exministra nepatrí. Zdôraznil, že aj v tom vníma obmedzenosť SNS, že tradičná kultúra nie je len folklór, ale aj tradície a zvyky. To všetko je súčasť nehmotného dedičstva.

Obnovenie spolupráce s Ruskom a Bieloruskom?

Obnovenie spolupráce s týmito krajinami je podľa Maďariča vyobrazením zahraničnopolitického postoja. "Ja nie som zástancom sankcií na ruskú kultúru, ale ani by som neudržiaval živé styky s ich politickou reprezentáciou," pokračoval.

Pripomenul aj Dankov výrok o tom, že v balete by nemal pôsobiť kórejský tanečník. "Ide o neschopnosť sformovať aj vlastný postoj," poznamenal, s tým, že v tom prípade by sme mali stiahnuť zo zahraničných operných domov slovenských spevákov.

Očakáva útok na RTVS a čaká nás obdobie cenzúry?

Súvisiace články