Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
NR SR NAŽIVO: Poslanci majú za sebou hlasovací "maratón"
Zdielať na

NR SR NAŽIVO: Poslanci majú za sebou hlasovací "maratón"

BRATISLAVA / Poslanci pokračujú v deviatej schôdzi. Na programe sú viaceré návrhy zákonov. Súčasťou sú aj zákony, ktoré sa dotýkajú poľnohospodárstva či dopravy.

Hlasovanie o 11:00

Predaj zahrievaných tabakových výrobkov s arómou sa má od budúceho roka zakázať. Vyplýva to z novely zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov a súvisiacich výrobkov, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Zákaz uvádzať na trh tabakové výrobky s charakteristickou arómou alebo obsahujúce arómy v akýchkoľvek ich zložkách už existuje pre cigarety a tabak na vlastnoručné zhotovenie cigariet. Po novom sa má rozšíriť aj na spomínané zahrievané tabakové výrobky. Nová legislatíva súvisí s transpozíciou európskej smernice. Účinnosť sa navrhuje od 1. januára

Centrálny informačný systém štátnej služby by mal byť komplexne dobudovaný a upravený na základe samostatného zákona. Vyplýva to z návrhu zákona o centrálnom informačnom systéme štátnej služby a o zmene a doplnení zákona o štátnej službe, ktorý v utorok posunuli poslanci do druhého čítania.

Úrad vlády, ako predkladateľ materiálu pripomenul, že v súčasnosti je spustená pilotná prevádzka časti centrálneho informačného systému štátnej služby, pôvodne rátajúca s postupným zaraďovaním ďalších častí. "Systém je potrebné dobudovať, pričom je potrebné zohľadniť skúsenosti z aplikačnej praxe i legislatívne zmeny," uvádza úrad vlády.

"Modifikácia existujúceho právneho rámca je jednou zo základných podmienok dosiahnutia plnej funkčnosti a spustenia komplexnej prevádzky centrálneho informačného systému," dodáva o úprave, ktorú má zabezpečiť samostatný zákon a súvisiace zmeny v zákone o štátnej službe. Podľa navrhovanej úpravy bude centrálny informačný systém naďalej informačným systémom verejnej správy a jeho správcom bude ÚV SR.

Centrálny informačný systém bude rozdelený na verejný portál a interný portál. Interný portál bude ďalej rozdelený na moduly a registre. "Rozširuje sa pôvodný obsah systému, rozsah funkcionalít a služieb. Upravuje sa prístup a poskytovanie údajov do centrálneho informačného systému," dodáva ÚV.

Poslanci dali zelenú stavebnému zákonu

Posunutie do druhého čítania podporilo znovu 87 poslancov. Poslanci schválili skrátené legislatívne konanie k vládnemu návrhu zákona o sociálnom poistení. Podporilo ho 87 poslancov. V prvom čítaní bude NR SR rokovať o zákone zajtra.

Ochrana zdravia zamestnancov pri práci sa má zvýšiť. Plánujú sa zmeny týkajúce sa práce s karcinogénnymi faktormi, mutagénnymi faktormi a reprodukčne toxickými faktormi. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

"Reprodukčne toxické látky podobne, ako karcinogény a mutagény patria medzi látky vzbudzujúce veľmi veľké obavy z dôvodu, že môžu mať vážne a nezvratné účinky na zdravie zamestnancov, najmä na pohlavné funkcie a plodnosť dospelých mužov a žien, na laktáciu žien a na vývoj ich potomstva," uvádza sa v materiáli. Novela súvisí s transpozíciou smernice Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie. Účinnosť sa navrhuje od 5. apríla tohto roka.

Hlinov záchvat smiechu

Poslanec Alojz Hlina sa venoval videu, ktoré pred približne mesiacom zverejnil Robert Fico na úrade vlády. Upozornil na to, že vláda s cenami zatočila natoľko, že vajcia zlacneli o 5 centov. Ostatné potraviny sa tiež významne nepohli. "Generáli vyslaní na boj zapracovali. Komu česť, tomu sláva," smial sa Alojz Hlina (SaS). 

Tu začína komunizmus, tvrdí Viskupič 

Ministerstvo financií sa zároveň v ďalšom návrhu zákona pripraví o reguláciu v rámci poštových služieb. Poputuje pod ministerstvo dopravy, ktoré za tieto služby zodpovedá. 

Poslanec za SaS má výhrady k návrhu zákona, ktorý do parlamentu predložila vláda. Ide o druhé čítanie zákona o cenách. Marián Viskupič (SaS) návrhu zákona vyčíta niekoľko vecí. "Tu končí zdravý rozum a začína komunizmus," uviedol Viskupič na margo pozmeňujúceho návrhu, ktorý má zabezpečiť kontrolu vlády nad cenami potravín.

Viskupič poznamenal, že portál, ktorý má vzniknúť má nielen sledovať cenový vývoj, ale vláde vyčíta, že má zabezpečiť pre SOJ aj kontrolu nad týmito cenami. "Sojka bude môcť vykonávať kontrolu nad cenami v maloobchode," uvádza Viskupič, ktorý považuje určovanie rozsahu cien za potraviny za neprijateľné. Vyčíta návrhu nielen zvyšujúcu sa byrokraciu, ale aj nových zamestnancov, ktorí ľuďom nijako nepomôžu. SaS sa nepáči aj to, že to budú ďalšie výdavky z daní občanov. 

Poslancov čaká aj hlasovanie a to vrátane zákona o minerálnych olejoch. Koalícia sa zhodla s opozíciou v tom, že tento zákon môže pozitívne ovplyvniť podnikateľské prostredie. 

Súvisiace články