Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
NR SR: Hmotná zodpovednosť pre verejných činiteľov parlamentom neprešla
Zdielať na

NR SR: Hmotná zodpovednosť pre verejných činiteľov parlamentom neprešla

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady začali desiaty deň aktuálnej deviatej schôdze diskusiou k navrhovaným zmenám v Audiovizuálnom fonde. Vo štvrtok popoludní čaká poslancov tradičná Hodina otázok.

Počas hlasovania o 17:00 podal Peter Pellegrini to, že najbližšie hlasovanie v NR SR bude až na konci mesiaca - konkrétne 27. februára. 

Hmotná zodpovednosť nebude

Na Slovensku sa nezavedie hmotná zodpovednosť verejných činiteľov. Poslanci počas štvrtkového hlasovania neposunuli do druhého čítania opozičný návrh týkajúci sa zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci predložený skupinou poslancov z klubu Slovensko, KÚ, Za ľudí.

Novou legislatívou sa mal definovať pojem verejný činiteľ. Uplatniť nárok na náhradu škody mohol podľa návrhu štát alebo územná samospráva. Podmienkou malo byť právoplatné rozhodnutie o porušení povinnosti pri nakladaní a správe majetku. Iniciovať konanie malo byť z úradnej povinnosti, pričom v mene štátu alebo územnej samosprávy by konal generálny prokurátor.

Poslanci odmietli aj návrh novely zákona o pobyte cudzincov. Návrh sa týka zrušenia povinnosti pre policajtov vydávať potvrdenia o zotrvaní na území SR migrantom, u ktorých existuje prekážka v administratívnom vyhostení. Zákon chceli poslanci upraviť tak, ako to navrhovali ešte pred parlamentnými voľbami.

Fond na podporu umenia

Dozorné komisie Fondu na podporu umenia a Audiovizuálneho fondu by mohli mať po novom viac členov. Ich počet by sa mohol zvýšiť z troch na päť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia, ako aj z návrhu novely zákona o Audiovizuálnom fonde. Návrhy vo štvrtok posunuli poslanci Národnej rady do druhého čítania.

Pri AVF zmenu predkladatelia odôvodňujú posilnením kontrolnej právomoci štátu vo fonde. Návrh zvyšuje počet členov komisie, ktorých priamo menuje minister kultúry. Dvoch členov by po novom volila a odvolávala rada v tajnom hlasovaní. Troch členov by vymenúval a odvolával minister kultúry, pričom jedného člena by vymenúval na návrh ministra financií.

Z novely zákona o FPU vyplýva, že dvoch členov dozornej komisie by po novom volila a odvolávala rada fondu obdobne, ako je to v AVF. Obe novely by v prípade definitívneho schválenia mohli byť účinné od 1. júna.

Zvýšenie predkupnej lehoty

Roman Michelko označil v parlamente predložený zákon ako úplne jednoduchý, transparentný. Podľa Michelka má zákon jediný cieľ: "Keď má súkromník kultúrnu pamiatku a nemá v úmysle do nej investovať, tak má predkupné právo štát. Dnes je lehota na kúpu 30 dní. Ministerstvo kultúry je pod časovým tresom a hľadá financie. Cieľom je zvýšenie lehoty z 30 dní na 60," dodal poslanec SNS.

Poslankyňa Zora Jaurová z Progresívneho Slovenska vyčíta Michelkovi, že tento návrh zákona neobsahuje konkrétne dáta, ktoré by potrebu predĺženia lehoty predkupného práva odvodňovali. Takúto novelu považuje poslankyňa len za nejaký zastierací manéver vládnej koalície. "Keď som sa o tom rozprávala s pamiatkármi, tak mi nikto nepovedal, že by bol problém s 30 dňovou lehotou," reagovala Jaurová, podľa ktorej štát potebuje kratšiu lehotu na posúdenie, keďže o pamiatkach na odkúpenie vie už dávno dopredu.

Audiovizuálny fond

Cieľom novely zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorú predložili koaliční poslanci, je zvýšiť počet členov dozornej komisie Audiovizuálneho fondu z pôvodných troch na päť členov. Má sa tak posilniť kontrolná právomoc štátu vo fonde. Návrh zákona navrhuje zvýšiť počet členov, ktorých priamo menuje minister kultúry Slovenskej republiky, a zavádza menovanie jedného člena dozornej komisie na návrh ministra financií Slovenskej republiky.

V závere včerajšieho dňa sa poslanci venovali navrhovaným zmenám v Audiovizuálnom fonde. Predtým ukončili rozpravu k návrhu, ktorý prináša zmeny vo Fonde na podporu umenia. Poslanec Roman Michelko SNS, jeden z predkladateľov návrhu, zdôraznil potrebu zvýšiť kontrolu v Audiovizuálnom fonde. Docieliť by sa to malo zvýšením počtu členov dozornej komisie, v ktorej má mať väčšinu členov štát. Poukázal na stotisícové dotácie, o ktorých fond rozhoduje, pričom väčšina prostriedkov tvoria verejné financie. Argumentoval aj podozreniami z podvodu vo fonde. Zatiaľ nemá v úmysle zákon upravovať pozmeňujúcim návrhom, zároveň ho však nevylúčil.

Poslankyňa Zora Jaurová z Progresívneho Slovenska žiada stiahnutie návrhu a jeho predloženie v štandardnom režime s medzirezortným pripomienkovým konaním. Ako podotkla, podobne ako pri návrhu zmien v FPU jej prekáža, že ide o poslanecký návrh, v dôvodovej správe jej chýbajú dáta a analýzy. Vo svojom vystúpení zvýraznila prínos Audiovizuálneho fondu. Hovorí o úspešnom príbehu. Kontrolným mechanizmom sa nebráni, zatiaľ podľa nej vždy fungovali.

Súvisiace články

Najčítanejšie