Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Smer-SD podáva trestné oznámenie na novinára Šimečku. Je to zastrašovanie, nebojte sa, odkazuje kolegom
Zdielať na

Smer-SD podáva trestné oznámenie na novinára Šimečku. Je to zastrašovanie, nebojte sa, odkazuje kolegom

BRATISLAVA / Poslanci za Smer-SD podali trestné oznámenie na komentátora Denníka N Martina Šimečku. Ten za tým vidí snahu o zastrašovanie novinárskej obce.

Nebojte sa, odkazuje novinár svojim kolegom

"Je to smiešne," povedal Martin Šimečka pre Noviny PLUS TV JOJ. Zároveň poznamenal aj to, že má s takouto formou zastrašovania bohaté skúsenosti. "Aj za Mečiara, aj za komunistov sa pokúšali na mňa útočiť. Problém je v nich, nie vo mne. Je to pokus o zastrašovanie, nie mňa, lebo ja sa ich nebojím, ale celej novinárskej obce," povedal Martin Šimečka.

Dlhoročný novinár doplnil, že zastrašovanie je ich klasickou metódou. "Som presvedčený, že v najbližšej budúcnosti budú pritvrdzovať. Chcú rozdeliť spoločnosť a budú útočiť na všetkých svojich kritikov," povedal s tým, že agresivita bude stúpať. "Nie je to prvý raz v slovenských dejinách a jediné, čo môžem odkázať, je nebojte sa," dodal Martin Šimečka na záver.

Smer-SD operuje s rozdeľovaním spoločnosti

Poslanci národnej rady zo Smeru-SD dopoludnia zamierili na generálnu prokuratúru. Dôvodom bolo podanie trestného oznámenia na Martina Šimečku, hoci pozvánka pre médiá pôvodne avizovala trestné oznámenia na jeho syna - lídra opozičnej parlamentnej strany Progresívne Slovensko. Erik Kaliňák (Smer-SD) to označil za chybu komunikácie s tlačovým odborom strany.

Dôvodom trestného oznámenia je podľa poslancov za Smer-SD možný trestný čin hanobenia národa zo strany komentátora Denník N, pričom sa opierajú o jeho výroky "o zbabelom slovenskom národe".

Vyzývajú aj jeho syna, chcú aby sa od otcových výrokov dištancoval

Predstavitelia Smeru-SD apelovali aj na jeho syna a lídra PS Michala Šimečku, aby sa voči takýmto vyjadreniam vymedzil. Hovoria o nastavení červených línií a rozdeľovaní spoločnosti. "Je to len zbytočné a nedôstojné prilievanie oleja do ohňa," povedal na adresu výrokov Šimečku staršieho vedúci Úradu vlády SR Juraj Gedra (Smer-SD).

Tvrdí, že tieto výroky prekročili hranicu trestnoprávnej zodpovednosti, pričom akcentoval skutkovú podstatu trestného činu hanobenia rasy a národa. Šéf Úradu vlády SR zdôrazňoval aj to, že podľa neho ide o zhoršovanie spoločenskej atmosféry.

Vyzval preto aj predsedu PS, aby sa vymedzil voči výrokom svojho otca a aby ho zastavil v takýchto vyjadreniach o ľuďoch, ktorí majú iný názor na vývoj na Slovensku. Chce, aby viedli skôr k vzájomnému rešpektu a tolerancii. Apeloval na odsúdenie podobných vyjadrení o slovenskom národe. "Toto nie je cesta, ako budujeme národné povedomie, skôr si podrážame nohy - my tu doma," podotkol.

Reakcia PS hovorí jasne - ide o šikanu novinárov

"Smer-SD ovládol políciu, teraz sa snaží ovládnuť Slovenskú informačnú službu, a teraz útočí na nezávislých novinárov. A úplne nezmyselne do toho zaťahuje aj mňa ako opozičného politika. Je to lacná demonštrácia sily a pokus o odpútanie pozornosti od ich vlastných káuz," reagoval predseda PS. Pripomenul aj to, že jeho otca za názory prenasledovali aj režimy v minulosti.

Pýtal sa pritom aj to, či predstavitelia Smeru-SD nemajú nič lepšie na práci za peniaze daňových poplatníkov než šikanu novinárov. "Ľudia na Slovensku čelia desiatkam vážnych problémov, ktorými by sa mohli a mali títo politici venovať prioritne," podotkol.

Súvisiace články

Najčítanejšie