Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Igor Matovič pokračuje v útokoch na novinárov. Nič sa nevyrieši, pokiaľ bude celá vláda ticho, reaguje politológ
Zdielať na

Igor Matovič pokračuje v útokoch na novinárov. Nič sa nevyrieši, pokiaľ bude celá vláda ticho, reaguje politológ

BRATISLAVA / Denník N nazýva Denníkom Nenávisť, útoči na denník Sme, ale aj na ďalšie médiá a komentátorov. Ministerka kultúry mlčí, šéf výboru pre kultúru a médiá taktiež. Čo s tým? Politológ Štefančík to vidí jasne.

Kým budú ticho, nič sa nezmení, reaguje odborník 

Podľa politológa Radoslava Štefančíka z Ekonomickej univerzity v Bratislave zdôraznil, že na ochrane novinárov sa nič nezmení, pokiaľ sa slušne nezačnú správať v prvom rade politici. Igora Matoviča by podľa odborníka mohla zastaviť jedine jeho strana.

"Otázne je, či sa proti takýmto vyjadreniam na sociálnej sieti ozve dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger, ale aj ďalší dočasne poverení ministri z vládneho kabinetu," začal politológ pre Noviny PLUS TV JOJ.

Politológ uviedol, že novinári nie sú nekritizovateľní, ale politici by ich nemali urážať primitívnym spôsobom, tak ako sa deje na stene Igora Matoviča.

"Treba povedať, že tam je rozdiel medzi teóriou, ktorá sa pretaví do legislatívy a praxou. Keby chcela dočasne poverená vláda novinárov skutočne chrániť, tak by sa neschvovávala za zákony, ale buchne si ručičkou po stole, alebo si dupne nožičkou a povie Matovičovi, že toto nie je spôsob novinárskej ochrany," pokračoval politológ. 

Štefančík zodnotil aj to, že nielen dočasne poverená ministerka Milanová, ale aj Heger dlhodobo ukazujú, že sú voči Matovičovi nemohúci. 

Je nepriateľom každý, kto nesúhlasí?

"Denník N(enávisť), SME, Čaputová, Sulík a kopa ďalších prisluhovačov, pre ktorých bola nenávisť voči OĽaNO a najmä Matovičovi, motorom ich zvrhlej nenávisti za posledné tri roky… môžu byť so svojím výkonom až veľmi spokojní. Tri roky ich sústavných klamstiev a nenávisti, ktorú v najťažších krízach, aké Slovensko zažilo, šírili… prinieslo ovocie. A tým, že klamstvá a nenávisť šírili vedno s Ficom, Mazurekom, Pellegrinim či dezolátmi, ich len a len v očiach ľudí zlegitimizovali," tvrdí expremiér, exminister financií, predseda OĽaNO a poslanec Igor Matovič. 

Nie je to však jediný útok, ku ktorému sa líder OĽaNO uchýlil. Ešte v lete sa obul do komentátora Mariána Leška, má problémy s Petrom Tkačenkom zo Sme, ale aj s komentátorom TV JOJ Arpádom Soltészom a niekoľkokrát na sociálnej sieti zaútočil aj na karikaturistu Shootyho. Jeho urážkam neunikol ani sociológ Michal Vašečka, ktorého prirovnal k múdrosráčom, či na komentátora Šimečku, ktorého označuje za otca Progresívneho Slovenska. 

"Skutek utek"?

Na piate výročie smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa pred pamätníkom pretekali zástupcovia z OĽaNO - dočasne poverený predseda vlády Heger, dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová, ale aj odídenci z Matovičovho poslaneckého klubu - šéf výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský a dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj. 

"Sloboda novinárov je kľúč k demokracii každej krajiny," uviedol Heger na piate výročie vraždy novinára a jeho snúbenice. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) preto vyzval politikov, aby pri svojich verejných vyjadreniach pamätali, že vplývajú na to, ako budú novinári vnímaní a či budú v bezpečí alebo ohrození.

"Hoci sme ako vláda oslobodili orgány činné v trestnom konaní z rúk mafie, dali im slobodu a posilnili ochranu novinárov zákonmi, vidíme, že toto nestačí. V demokratickej spoločnosti je neakceptovateľné, aby politici verbálne atakovali novinárov, ktorí oprávnene poukazujú na ich pochybenia," vyhlásil Heger a zdôraznil, že volá po vytvorení spoločnosti, kde bude rešpekt k novinárskej profesii.

Nielen dočasne poverená ministerka kultúry, ale aj šéf výboru pre kultúru a médiá vyratúvali, ako sa legislatívne postarali o to, aby boli novinári viac chránení a slobodnejší. Podľa odborníka však treba nielen slová, ale aj aktívne činy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie