Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Prezidentka Čaputová: Novelu podávam na ústavný súd, žiadam aj pozastavenie účinnosti
Zdielať na

Prezidentka Čaputová: Novelu podávam na ústavný súd, žiadam aj pozastavenie účinnosti

BRATISLAVA / Prezidentka svoje veto neuplatní. Zdôraznila, že ústavný súd potrebuje čas, aby mohol rozhodnúť. Doručenie po šiestich dňoch od schválenia považuje za neštandardné.

Novela putuje na ústavný súd

Zuzana Čaputová vo svojom vyhlásení uviedla, že rozsiahlu novelu trestného práva podá na Ústavný súd SR. Chce, aby ústavný súd zároveň pozastavil jej účinnosť. "Nevyhnutným predpokladom môjho podania na ústavný súd je môj podpis, hoci s ňou nesúhlasím," povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Poznamenala aj to, že v jej konaní ju utvrdil aj list predsedu vlády Roberta Fica. Prezidentka novelu napáda, ako celok. Ústavný súd však zároveň upozorňuje na protiústavné nedostatky. "Tých intenzívnych vecí, je tam viacero," reagovala hlava štátu.

Výhrady pretrvávajú

Akcentovala, že opakovane vyzývala vládu, aby zišla z kratšej cesty a zmeny robila v riadnom legislatívnom procese. Upozorňovala aj na obsahové nedostatky novely, ale aj na to, že sa na tvorbe podieľali ľudia, ktorí budú z jej podoby profitovať. "Novela bude mať priame a negatívne dopady," poznamenala s dôrazom nielen na násilné trestné činy, ale aj tie majetkové. 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámila, kedy bude informovať o svojom ďalšom postupe už včera. "Novela mi bola doručená až v stredu (14. 2.), to znamená po šiestich dňoch od schválenia v parlamente, v popoludňajších alebo v podvečerných hodinách. Svoje stanovisko, teda rozhodnutie k tejto veci zaujmem, oznámim zajtra vo svojom vyhlásení," poznamenala.

Ide o ultimátum, odkázala Ficovi Zuzana Čaputová

Na margo postupu, ktorý jej v liste navrhol premiér Robert Fico (Smer-SD), prezidentka Zuzana Čaputová skonštatovala, že ide o ultimátum. "Z toho listu vyplýva, že v podstate mi hovorí o tom, že by som mohla vetovať ten zákon, ale iba v jednej časti, ktorá sa týka násilných trestných činov, a to iba spôsobom, ktorý mi v tom liste navrhol. Vlastne je to v istom zmysle akoby ultimátum a zúženie priestoru na to, akým rozsahom veta by sa boli ochotní vôbec zaoberať," dodala.

Hlava štátu po schválení novely v parlamente avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby nenadobudla účinnosť. Jej prijatie označila za zlú správu pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady SR minulý týždeň.

Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Súvisiace články