Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Od dvojnásobnej vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice uplynulo šesť rokov. Čo sa od toho momentu udialo?
Zdielať na

Od dvojnásobnej vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice uplynulo šesť rokov. Čo sa od toho momentu udialo?

BRATISLAVA / Pred šiestimi rokmi došlo na Slovensku k úkladnej vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Slovensko si tento príšerný čin pripomenie niekoľkými pietnymi udalosťami.

Od vraždy investigatívneho novinára uplynulo šesť rokov

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa stala v stredu 21. februára 2018 vo Veľkej Mači v okrese Galanta na Slovensku. Ján Kuciak pôsobil ako investigatívny novinár portálu Aktuality. Venoval sa najmä podozreniam z daňových podvodov.​

Päť rokov po vražde: Odhalenie pamätníka a slová prezidentky

Pred dvoma rokmi osadili na námestí SNP v Bratislave pamätník Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ich pamiatku si prišla uctiť aj prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu zdôraznila dôležitosť novinárskej práce pre demokraciu a odsúdila, že Ján Kuciak za ňu zaplatil životom.

"Dnes si pripomíname vraždu dvoch mladých ľudí – Jána a Martiny. Obaja hľadali pravdu, Martina v histórii, Ján v súčasnosti," začala prezidentka a dodala, že práve pre svoju prácu bol Ján Kuciak zavraždený. "Dnešok má byť pripomienkou toho, aký veľký význam má práca novinárov pre demokraciu. Zároveň je na mieste položiť si otázku, či sme dosiahli to, za čo sme pred piatimi rokmi na námestiach bojovali, či sme dosiahli slušné Slovensko," pokračovala Čaputová ďalej s tým, že práve na toto by sa mala spoločnosť zamerať.

"Myslím si, že pokiaľ ide o vyšetrovanie závažnej kriminality, korupcie a zneužívania moci, sme na dobrej ceste. Množstvo káuz sa vyšetruje, niektoré sú už uzatvorené. Je to tak vďaka statočnosti mnohých vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov. Pokiaľ ide o slušné Slovensko, slušnosť je asi to posledné, čo nám pri slovenskej politike napadne," povedala prezidentka ďalej a spomenula aj skutočnosť, že klamstvá sa chcú prezentovať ako alternatívny názor, ale aj to, že u politikov slová často predbiehajú myšlienky.

"Nesmieme na slušnosť nikdy rezignovať a nesmieme zabudnúť na to, o čo sme na námestiach pred piatimi rokmi volali, keď sa budeme opätovne rozhodovať napríklad vo voľbách," uzavrela hlava štátu.

Nekonečné súdy

19. mája 2023 ŠTS uznal Alenu Zsuzsovú vinnú z objednávky vraždy Jána Kuciaka, aj z objednávok vraždy prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho a odsúdil ju na 25 rokov väzenia. Marian Kočner bol po druhýkrát oslobodený spod obžaloby z objednávky vraždy Kuciaka.

Senát považoval dôkazy za nepriame (okrem výpovede Andruska), ktoré však vo svojom súhrne nevytvárali súvislú logickú reťaz. Prokurátor sa proti rozsudku odvolal a po preskúmaní prípadu Najvyšší súd Slovenskej republiky zrušil, pre viaceré pochybenia, oslobodzujúci verdikt ŠTS voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej. Druhý súdny proces s Kočnerom a Zsuzsovou, v ktorom sa pojednávali aj prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho, sa začal na ŠTS 28. februára 2023.

​30. decembra 2019 Andruškóovi senát ŠTS schválil dohodu o vine a treste, čím bol odsúdený na 15 rokov odňatia slobody. Marček sa vo februári 2020 priznal k streľbe a súd ho v samostatnom konaní v apríli 2020 odsúdil na 23 rokov väzenia. Szabó svoju účasť na vražde ďalej popieral a tak bol prejednávaný spoločne so Zsuzsovou a Kočnerom, s ktorými sa súdny proces konal dvakrát. 3. septembra 2020 súd odsúdil Szaba na 25 rokov väzenia, zároveň rozhodol, že obžalovaný Kočner nebol objednávateľom vraždy. Zsuzsovú oslobodili v duchu zásady In dubio pro reo (v pochybnostiach v prospech obžalovaného).

​Aj vďaka analýze metadát telefónnych operátorov boli 27. septembra 2018 v Kolárove zadržaní priami páchatelia vraždy a o deň neskôr Alena Zsuzsová a Zoltán Andruskó. Andruskó od zadržania spolupracoval s políciou a priznal sa ako sprostredkovateľ vraždy. Aj na základe jeho výpovede 21. októbra 2019 prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v Pezinku podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na obvinených Mariana Kočnera, bývalého vojaka Miroslava Marečka, jeho bratranca Tomáša Szabóa a Alenu Zsuzsovú. 19. novembra 2019 ŠTS prijal obžalobu.

​Vyšetrovanie vraždy novinára

Vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Obhajobe dal lehotu od 30. septembra do 4. októbra na oboznámenie sa s výsledkami vyšetrovania vraždy a jeho novinára. Vyšetrovateľ pristúpil k ukončeniu vyšetrovania v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.​

Ďalšou pamätnou udalosťou bol milión na stole, ktorý komukoľvek, kto má informácie o prípade, ponúkol predseda vlády Robert Fico. Talianska stopa, ktorá sa v súvislosti s dvojnásobnou vraždou spomínala, sa nepotvrdila. 

Celý priebeh vyšetrovania a sled udalostí si môžete pozrieť v našej reportáži:

Rekonštrukcia vlády

Občania po Slovensku žiadali predčasné voľby, ale prezident Andrej Kiska napokon súhlasil s rekonštrukciou vlády. Na odstúpenie Roberta Fica z postu predsedu vlády, ale aj na odstúpenie Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra tlačil najmä koaličný Most-Híd pod vedením Bélu Bugára. Ultimátum bolo jasné. Buď odíde premiér a minister vnútra, alebo padne koalícia. 

Robert Fico podal demisiu s troma podmienkami pre vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku. Od hlavy štátu požadoval, aby rešpektoval výsledky parlamentných volieb z roku 2016, ale aj koaličnú zmluvu, a to, že nového premiéra navrhne najsilnejšia strana Smer-SD. Roberta Fica napokon nahradil Peter Pellegrini, Roberta Kaliňáka nahradila Denisa Saková. Mareka Maďariča, ktorý podal demisiu sám hneď po vražde, nahradila Ľubica Laššáková. 

V súvislosti s demisiou Roberta Fica sa zachoval pamätný výrok: "Ja neodchádzam, buď kľudný, pán prezident." 

Masívne protesty po celom Slovensku

Po vražde novinára vznikla občianska iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá začala organizovať občianske protesty proti vtedajšej vláde, v čele ktorej stál dnešný premiér Robert Fico (Smer-SD). Z hlavného mesta sa protesty rozšírili do každého slovenského mesta a účasť ľudí bola masívna. 

Proti protestom sa od začiatku stavala strana Smer-SD na čele s premiérom Robertom Ficom, ktorý bol v tom čase v koalícii so SNS a Mostom-Híd. Bolo to napriek tomu, že na protestoch nevystupovali žiadni politici a od politických aktivít sa iniciatíva od počiatku dištancovala. Až neskôr sa angažovala v komunálnych voľbách – podporou občianskych kandidátov.

Kto bol Ján Kuciak?

Ján Kuciak pôsobil ako investigatívny novinár portálu Aktuality. Venoval sa najmä podozreniam z daňových podvodov. ​S Martinou Kušnírovou bol zasnúbený a bývali spolu v rodinnom dome na Brezovej ulici vo Veľkej Mači. Obidvaja mali v čase vraždy 27 rokov. Vyšetrovanie ukázalo, že vražda oboch mladých ľudí súvisela s jeho novinárskou prácou. Zaoberal sa aj kauzami Mariana Kočnera, ktorý aktuálne sedí vo väzení za kauzu zmenky TV Markíza. 

Súvisiace články

Najčítanejšie