Skoro jasno
20°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
V živote ste nič nedokázali, odkázal Fico opozícii
Zdielať na

V živote ste nič nedokázali, odkázal Fico opozícii

V parlamente dnes prebiehala hodina otázok, na ktorej museli predstavitelia vlády odpoveď na otázky poslancov. Robert Fico v pléne Národnej rady kritizoval prezidentku a opozíciu.

Predseda vlády Robert Fico kritizoval v parlamente prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá oddiaľuje vymenovanie Gašpara mladšieho za šéfa SIS. "Ústava SR ukladá hlave štátu, aby zabezpečovala riadny chod ústavných orgánov. Pani prezidentka má však svoj výklad. Tvrdí, že tajná služba nie je Ústavným orgánom," dodáva Fico, podľa ktorého Čaputová momentálne nie je len poštárkou, keďže sa môže rozhodnúť odmietnuť kandidáta.

Pavol Gašpar je podľa Fica ideálnym kandidátom, keďže o ňom nie sú žiadne informácie, ktoré by ho mohli diskreditovať. Predseda vlády očakáva, že nového šéfa SIS vymenuje pravdepodobne nástupca Čaputovej. "Budeme prezidentku vyzývať, aby si splnila svoju povinnosť. Ak má pocit, že kandidáta chce odmietnuť, tak nech dá nejaké dôvody. My potom predložíme iného kandidáta alebo sa tento kandidát bude brániť súdnou cestou," reagoval Fico, podľa ktorého sú pripravení konať v najbližších dňoch, ak prezidentka nič neurobí.

Prezidentka sa ešte minulý týždeň v diskusnej relácii TV Markíza Na telo vyjadrila, že zvažuje viaceré možnosti. "Nebola by som prvá hlava štátu, ktorá by sa rozhodla dokonca v dlhšom časovom spektre, že už nebude uplatňovať menovacie právomoci vzhľadom na to, že jej končí mandát," poznamenala Čaputová.

​Keďže Robert Fico mal obmedzený čas na svoje odpovede, tak dostal doplňujúcu otázku od poslankyne Smeru Zuzany Plevíkovej, ktorá chcela počuť ešte pokračovanie. Táto žiadosť rozosmiala opozíciu v pléne. Robert Fico odkázal Michalovi Šimečkovi, aby si narobil poriadok so svojimi poslancami. "Na všetkom sa smejete. V živote ste ani jeden z vás nič nedokázali," reagoval Fico.

Reakcia prezidentky

Prezidentka Zuzana Čaputová nemá informáciu, o akom pláne v súvislosti so Slovenskou informačnou službou hovorí premiér Robert Fico a nemôže sa teda k tomu vyjadriť. Pre TASR to uviedol riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej v reakcii na štvrtkové slová predsedu vlády, že do niekoľkých dní bude vyriešená otázka SIS a bude mať riadne vedenie.

Prezidentský palác pripomína, že vláda navrhla hlave štátu riaditeľa SIS takmer po štyroch mesiacoch. "Nikam sa pritom neponáhľala a ešte pred pár týždňami to Robert Fico obhajoval tým, že SIS je momentálne v rukách skúseného profesionála, ktorý si dobre robí svoju prácu. Nie je teda dôvod okamžite vymenovať kandidáta, ktorého jej vláda len pred týždňom navrhla," uviedol Matej.

Poukázal tiež na rozhodnutia ústavného súdu, v zmysle ktorých prezidentka "má mať možnosť pokojne preskúmať ústavné, zákonné a na osobu vzťahujúce sa kritériá navrhnutého kandidáta".

Obava zo strany opozície

Opozičná poslankyňa Národnej rady Zuzana Števulová sa obáva, že vláda by chcela otázku vedenia Slovenskej informačnej služby vyriešiť zmenou štatútu tajnej služby a nie zmenou zákona. Upozorňuje na riziko, že by vláda mohla takto obísť kompetencie prezidenta krajiny vymenovať riaditeľa SIS.

Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka zmenou štatútu Slovenskej informačnej služby sa nemenia žiadne kompetencie prezidentky. Minister verí, že prezidentka Zuzana Čaputová pochopí potrebu dať SIS riadneho riaditeľa a nominanta vlády Pavla Gašpara vymenuje. Šutaj Eštok podľa vlastných slov nezachytil žiadne vážne pochybnosti o Gašparovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie