Jasno
30°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Na hrane s Michelkom a Hlinom: Ani smrť dvoch mladých ľudí nás nezobudila, konštatoval poslanec za SaS
Zdielať na

Na hrane s Michelkom a Hlinom: Ani smrť dvoch mladých ľudí nás nezobudila, konštatoval poslanec za SaS

BRATISLAVA / Kam 6 rokov od vraždy Jána a Martiny kráča Slovensko? A akým sme susedom pre Ukrajinu dva roky od začiatku vojny? O týchto témach debatovali Roman Michelko z SNS a Alojz Hlina z SaS.

Výročie vraždy Jána a Martiny

Iniciatíva Za slušné Slovensko včera zorganizovala pri príležitosti šiesteho výročia vraždy spomienkové zhromaždenia vo viacerých mestách na Slovensku aj v zahraničí. Na námestiach si prišlo uctiť pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej tisíce ľudí. V relácii sa k tejto téme vyjadril aj Roman Michelko, ktorý hneď v úvode tvrdil, že táto vražda bola zneužitá.

Podľa Alojza Hlinu položili Ján a Martiny život za to, že sme dovolili veci dôjsť do takého štádia. "Je hrozné, že sme to nechali dosť do toho štádia, že to takto dopadlo. Tí policajti, že neochranili Kuciaka, keď sa sťažoval," konštatoval Hlina, ktorý nečakal, že sa Fico ešte môže niekedy vráti: "Robert Fico niekdy držal fázonu, teraz už nedrží. Je im to jedno, teraz hrajú vabank," myslí si poslanec za Sas, ktorého mrzí, že ani smrť dvoch mladých ľudí nás nezobudila.

Michelko pripomenul aj politiku Igora Matoviča, ktorá bola rovnako útočná proti niektorých médiám a novinárom. "Miera jeho útokov na novinárov bola minimálne tak nechutná, ak nie nechutnejšia, než sa stáva dnes," konštatoval poslanec za SNS. Za polarizovanú spoločnosť môžu do veľkej miery aj mainstreamové médiá, myslí si Michelko.

Zoštátnenie RTVS

Poslanec za SNS vylúčil, že by sa z verejnoprávneho média stálo médium štátne, ktoré by riadili ľudia z vládnej koalície. "Štátne televízie sú iba v Bielorusku a Albánsku. Niečo také, že minister kultúry menuje riaditeľa televízie je absurdné. Nič také sa diať nebude," dodáva Michelko. Andrej Danko ešte pred pár dňami tvrdil, že táto možnosť je v hre. Zároveň dodal, že on v minulosti vyberal moderátora do politickej relácie v RTVS. Michelko to vníma ako zlyhanie vtedajšieho šéfa verejnoprávneho média Rezníka.

Protesty farmárov

Ulice slovenských miest zaplavili v stredu poľnohospodárske stroje. Slovenskí farmári sa tak pridali k celoeurópskym protestom, ktoré sú zamerané proti niektorým zavedeným či pripravovaným pravidlám Európskej únie. Podľa Alojza Hlinu musí vláda okamžite vyplatiť priame platby.

Podľa Michelka je to veľká výzva pre ministra pôdohospodárstva Takáča, ktorý musí všetko debyrokratizovať. Nová vláda nemohla poďla poslanca z SNS stihnúť vyriešiť problémy týkajúce sa poľnohospodárska, keďže tu je len pár mesiacov. Hlina označuje tvrdenia o debyrokracii za populistické: "Čo si tí ľudia myslia, že podpíšem a dajú mi peniaze. Niečo vyplniť bude treba. Áno, je toho veľa. Poďme nájsť rozumnú mieru ale nehovorme, že žiaden papier a daj mi peniaze."

Dva roky od útoku Ruska na Ukrajinu

Túto sobotu to budú presne dva dni od momentu, kedy Rusko napadlo Ukrajinu. Obaja hostia v relácii sa zhodli, že to bolo práve Rusko, ktoré napadlo svojho suseda. Michelko zároveň po svojej odpovedi kritozoval ako sa zachovala vláda Hegera. Kritizoval najme bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa. Do debaty sa zapojil aj Alojz Hlina a v relácii vznikla veľká hádka. "Aké ale, čo tu motáte. Rusi napadli Ukrajinu," kričal Hlina.

EXKLUZÍVNY PRIESKUM agentúry AKO

Respondenti mali spontánne uvádzať, aké sú právomoci prezidenta, teda čo všetko môže urobiť. Z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO pre TV JOJ vyplýva, že každý tretí respondent nevie, aké má prezident/ka právomoci. Až 30,2 % opýtaných nevedelo uviesť žiadnu právomoc prezidenta SR.

Súvisiace články