Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Členské štáty NATO a EÚ uvažujú o poslaní vojakov na Ukrajinu, tvrdí Fico
Zdielať na

Členské štáty NATO a EÚ uvažujú o poslaní vojakov na Ukrajinu, tvrdí Fico

BRATISLAVA / Robert Fico po rokovaní bezpečnostnej rady a vlády spoločne s predsedami koaličných strán informoval, že členské štáty NATO a Európskej únie uvažujú, že na bilaterálnej báze pošlú na územie Ukrajiny vojakov. Predseda vlády zdôraznil, že žiaden slovenský vojak na územie Ukrajiny nepôjde.

Dnešné stretnutie v Paríži podľa Fica potvrdzuje, že na Ukrajine to nejde tak, ako sa očakávalo. "Pre mňa je dnešná porada potvrdením, že stratégia Západu zlyhala, pokiaľ ide o Ukrajinu," dodal Fico.

Zo zaslaných téz vyplýva, že viaceré členské štáty NATO a Európskej únie uvažujú, že na bilaterálnej báze pošlú na územie Ukrajiny vojakov. Takéto rozhodnutie bude viesť podľa premiéra k obrovskej eskalácii napätia. "Žiadny vojak zo Slovenska nepôjde na Ukrajinu," reagoval Fico, ktorý nevidí žiadnu perspektívu mierových rokovaní.

Peter Pellegrini nechcel byť po stretnutí bezpečnostnej rady konkrétny, keďže dané postoje sa prerokovávali vo vyhradenom režime. Predseda parlamentu ale vyjadril podporu jednotnej pozícii vlády, ktorú bude Robert Fico v Paríži prezentovať.

"Podporil som predsedu vlády a celú vládu v rozhodnutí, že Slovensko má naďalej pokračovať vo svojom veľmi konštruktívnom prístupe k celej situácii tak, ako tomu bolo doteraz. Poskytovať maximálnu humanitárnu pomoc tam, kde to bude treba," reagoval Pellegrini, podľa ktorého budeme naďalej zásobovať Ukrajinu nesmrtiacimi technológiámi. Ponechať chcú aj bežné fungujúce komerčné kontrakty, na základe ktorých sa vyrábajú na Slovensku zbraňové systémy, ktoré sa neskôr odpredávajú na Ukrajinu.

Fico len straší

Michal Šimečka považuje kroky a vyhlásenia predsedu vlády ako marketingovú operáciu. "Je to klasická taktika Roberta Fica a jemu podobných, keď sú v úzkych, tak sa snažia odvrátiť pozornosť. Najlepšie sa odvracia pozornosť strašením," dodal líder Progresívneho Slovenska. Bojovanie slovenských vojakov nebolo podľa Šimečku nikdy v hre a ide len o strašenie.

Líder progresívcov očakáva, kedy príde Robert Fico s mierovým plánom, o ktorom cely čas v opozícii hovoril. "Nech nám predstaví svoju víziu toho, ako by mal ten mier vyzerať," reagoval Šimečka.

Súvisiace články

Najčítanejšie