Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na hrane S Dankom a Naďom: V štúdiou sa strhla ostrá hádka, muselo sa pristúpť k stíšeniu mikrofónov
Zdielať na

Na hrane S Dankom a Naďom: V štúdiou sa strhla ostrá hádka, muselo sa pristúpť k stíšeniu mikrofónov

BRATISLAVA / Presne pred dvomi rokmi, po začiatku invázie Rusov na Ukrajinu, sme sa v Na hrane pokúsili o duel, ktorý jasne ukáže geopolitické postavenie politikov z odlišných svetov. Tento duel naozaj vzbudil pozornosť. Po dvoch rokoch sa v tomto štúdiu, hoci v rozdielnej politickej situácii, stretli opäť. Andrej Danko, kedysi mimoparlamentný politik, teraz ako podpredseda Národnej rady, a Jaroslav Naď, vtedajší minister obrany, dnes predseda mimoparlamentnej strany Demokrati.

Rozhodnutie ústavného súdu

Rozhodnutie Andreja Danka šokovalo. "Musíme ho rešpektovať," povedal a dodal, že ocenil zrušenie Ústavného súdu prezidentským kandidátom. Zároveň zdôraznil, že budú pokračovať a nebude sa, ako právnik, vyjadrovať k tomu, či je toto rozhodnutie dobré alebo zlé.

"Na toto rozhodnutie sa pozeráme s nadhľadom," reagoval Naď, dodávajúc, že čakajú na finálne rozhodnutie. Podľa neho Fico neočakával, že k tomu dôjde. "Zámerne spomaľovali zverejnenie v zbierke zákonov," uviedol ďalej. Naď pridal informáciu, že Robert Fico bol veľmi nahnevaný. Tvrdí, že táto informácia pochádza od ľudí zo Smeru-SD.

Danko považuje krok Ústavného súdu za "šialený z pohľadu ústavného práva". Akcentoval, že pre neho je kľúčové ministerstvo športu. Jaroslav Naď sa ostro postavil proti zámerom aj krokom vlády. Pýtal sa, prečo koalícia neriešila Ústavný súd v čase, keď tam bol Dušan Kováčik.

Parlament má mesiac a pol voľno

Danko poznamenal, že ho mrzí, že parlament nebude mesiac zasadávať. Chcel prijať zákony a nesúhlasí s tým, že "parlament bude mesiac mŕtvy". Danko akceptoval návrh aj kvôli "bláznovi ako Matovič a Pročko". Návrh mal podľa podpredsedu NR SR za SNS Peter Pellegrini poslať Robertovi Ficovi.

"Len kvôli nemu nebude 45 dní rokovať Národná rada," poznamenal Naď s ohľadom na Pellegriniho a jeho prezidentskú kampaň. Líder Hlasu-SD si podľa neho mal vybrať, či bude kandidovať na prezidenta alebo viesť parlament. Je presvedčený, že parlament by mal pokračovať v práci.

​Matovič vs. Danko

Danko išiel na dovolenku do Dubaja s tým, že si všetko zaplatí sám. V ekonomickej triede ho mal fotografovať jeden spolucestujúci a fotku ponúkol bulváru, hoci najprv sa snažil posunúť fotku samotnému Andrejovi Dankovi: "Bol som tam na výstave a strávil som tam čas so svojou partnerkou." Matovič podľa neho zneužil situáciu a správal sa neférovo.

Podľa Naďa je neprijateľné nielen toto správanie, ale aj to, že Rudolf Huliak sa vyjadril, že hovorca Matovičovho hnutia by mal byť zastrelený. Naď zdôraznil, že Huliak má zbrojný preukaz, ktorý by mal podľa zákona stratiť. "Mali by mu ochrankári zlomiť ruky," dodal Danko. Naď sa voči jeho výroku ohradil.

​Dva roky od ruskej invázie na Ukrajinu

Danko sa v štúdiu postavil na obranu Putina a vyjadril sa kriticky k manipulácii so záznamom. Danko uviedol, že je neprijateľné, aby vojaci NATO išli na Ukrajinu. To sa však nestalo, pretože ak by na Ukrajinu išli vojaci, bolo by to na základe bilaterálnych dohôd jednotlivých štátov. "Nemanipulujte ľudí," povedal Danko, s tým, že Rusko by to mohlo vnímať ako zásah NATO. Macronove úvahy označil za "individuálne dobrodružstvá".

"Nie je potrebné pomáhať," povedal Naď, brániac sa Dankovému skákaniu do reči. Vysvetlil, že článok 5 sa aplikuje so súhlasom všetkých krajín NATO. Danko ho označil za demagóga. Danko pokračoval, že Rusko nevedie "frontovú vojnu", "Rusi obsadili, čo chceli", a "nepokračujú ďalej". Obaja hostia sa začali hádať, a Danko zdôraznil, že "keď sa Rusi nahnevali, prejde to hore dole".

Aké sú záujmy Maďarska?

"Ježiš, Káčer," reagoval Danko na výroky bezpečnostného analytika Bránika, ale aj bývalého ministra zahraničných vecí a diplomata. "Globsec sa len teší z toho, že sa staré zbrane vyvážajú," povedal a spochybnil, že by bol Rastislav Káčer odborníkom. "Verím, že voľby vyhrá Trump," poznamenal Danko s tým, že by ten konflikt skončil do 24 hodín. Orbán podľa neho vyvažuje svoju politiku na obe strany.

Naď zopakoval svoje tvrdenia, že Slovensko začína byť vynechávané zo zahraničných rokovaní kvôli proruskej rétorike. "Macron by ho tam nepustil," povedal Danko, tvrdiac, že Robert Fico je politickým hráčom. Danko spochybnil Naďove tvrdenia o tom, že Fico nebol pozvaný na rokovanie v Paríži. Naď potvrdil, že aj naši vojaci boli na Ukrajine na pracovnej ceste. Išlo o húfnice Zuzana. "Verím, že tak sa pozriete aj na Roberta Kaliňáka, ktorý tam poslal vojakov," uviedol, pričom dodal, že spolu s nimi mal ísť aj tajomník Generálneho štábu.

Bude sa Rusko rozširovať?

"Spravodajská informácia, ktorú som obdržal, hovorí, že strana Smer-SD mala nadštandardné vzťahy s Ruskom," pokračoval Naď a pripomenul aj to, že Kaliňák nevypovedá pred Dôverčivým. "Tam je právny problém, že doma je na dobu určitú," reagoval Danko a opakoval, že "cudzie vojská tu nemajú čo robiť".

Rusko sa môže rozširovať aj na Podunajskú nížinu. Danko v tom nevidí riziko. "Snažím sa vám vysvetliť, že na Ukrajine zostala národnostná menšina ruská," uviedol Danko a označil za pochopiteľné, že sa "vracajú k veľkému Rusku". Zelenského označil za neschopného prezidenta. Naď predpokladá, že sa Rusi budú rozširovať aj smerom k Moldavsku.

"Strašíte tak, ako ste strašili pred rokom," oponoval Naď.

Rok volieb

Danko nechce rozdrobovať národné hlasy, ale neupresnil, koho odporučí voliť. "Rozhodnem sa týždeň pred voľbami," uviedol. Naď podporuje Ivana Korčoka a verí, že sa mu podarí zabezpečiť, aby sa nemuselo ustupovať "tomuto valcu".

Prezidentský súboj bude podľa neho tesný, ale zvíťazí Korčok. Naď predpokladá, že občania sa zmobilizujú. Podľa Danka je škoda, že Pellegrini s nimi nekomunikuje a nemá záujem o "národný hlas". Kandidátku do eurovolieb Naď neprezradil, ale pripustil viacero prekvapení.

Danko ho obvinil, že nemajú zaevidované pôžičky. Naď sa bránil, že ide o klamstvo a správanie je neprijateľné. Obaja hostia sa začali hádať, moderátorka Jana Krescanko Dibáková stíšila mikrofóny.

Súvisiace články

Najčítanejšie