Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Procházka o rozhodnutí ÚS SR: Vládna novela platiť nebude, politológ hovorí o opustení komfortnej zóny
Zdielať na

Procházka o rozhodnutí ÚS SR: Vládna novela platiť nebude, politológ hovorí o opustení komfortnej zóny

BRATISLAVA / Podľa ústavného právnika Radoslava Procházku novela v sporných bodoch platiť nebude. Politológ Jozef Lenč hovorí o oslave ústavnosti nášho štátu.

V stredu večer sa objavila informácia, že Ústavný súd pozastavil účinnosť niektorých častí vládnej novely trestných kódexov. Namieta premlčacie lehoty, ale aj tresty. Návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely prijal na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti súd nevyhovel.

"Návrhy prijíma na ďalšie konanie v celom rozsahu. Pozastavuje účinnosť čl. I, čl. II bodu 39, čl. II bodu 134 v časti týkajúcej sa § 567t ods. 4 a čl. XVII zákona z 8. februára 2024, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. 3. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti nevyhovuje. Podľa § 67 zákona o ústavnom súde pripájajú k tomuto uzneseniu odlišné stanovisko sudca Peter Straka, ktoré sa týka bodov 2 a 3 výroku a odôvodnenia uznesenia, a sudca Robert Šorl, ktoré sa týka bodov 2 a 3 výroku a odôvodnenia uznesenia," uviedol v stanovisku Ústavný súd SR. 

Novela platiť nebude, hovorí Procházka

"Neviem si celkom dobre predstaviť, že by novela mohla byť aspoň jeden jediný deň účinnou," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ ústavný právnik Radoslav Procházka s tým, že svojím rozhodnutím ústavný súd túto možnosť odstránil. Poznamenal aj to, že ministerstvo má na zverejnenie novely v zbierke zákonov 15 dní. "Tým, že o 15 dní má novela aj nadobudnúť účinnosť, ktorá je pozastavená, nevzniká tam priestor na to, že by nadobudla účinnosť," uzavrel Procházka pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Včera sa konala oslava ústavnosti republiky, reaguje Lenč

Politológ Jozef Lenč dal rozhodnutie Ústavného súdu SR do kontrastu s oslavami MDŽ, ktoré organizoval Smer-SD na východnom Slovensku. 

"Našťastie sa ukázalo, že u nás stále fungujú inštitúcie ochrany a obrany demokracie. Ústavný súd nezaháľal. Vystúpil z konformnej zóny a svojim rozhodnutím (nateraz) zmaril snahu vládnej koalície zmeniť trestné kódexy spôsobom, ktorý by poškodzoval poškodených a tiež kroky, ktoré viedli k "ústavnému prevratu", o ktorý sa obštrukciou pokúšali Peter Pellegrini a Boris Susko. Pokrytecké oslavy MDŽ tak včera (aspoň na čas) zatienila "oslava" ústavnosti Slovenskej republiky," zverejnil politológ. 

Minister Susko hovorí o popretí predošlých rozhodnutí

Minister spravodlivosti za Smer-SD Boris Susko sa vyjadril, že ak sú medializované informácie pravdivé, Ústavný súd SR poprel pozastavením účinnosti zmien v Trestnom zákone svoje predošlé rozhodnutia. Minister sa kriticky vyjadril aj o skutočnosti, že rozhodnutie mali médiá k dispozícii skôr ako dotknuté strany. 

"Ak sú informácie pravdivé, potom musím konštatovať, že ešte nikdy v histórii SR sa nestalo, aby nezverejneným rozhodnutím najvyššej súdnej inštancie – Ústavného súdu – disponovali médiá skôr ako dotknuté štátne orgány," uviedol minister Susko. Minister zároveň pripomenul nedávne vyjadrenie ÚS, že o veciach, o ktorých koná alebo budú podané, nekomunikuje mimo zákonných postupov s nikým.

Susko pripomenul, že novela ešte nie je zverejnená v Zbierke zákonov SR, a teda nie je platná. Poukázal pritom na niektoré predošlé rozhodnutia ÚS. "Nikdy v histórii SR sa totiž nestalo, že by ÚS rozhodol o zákone, ktorý ešte nenadobudol platnosť," zdôraznil Boris Susko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie